Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jste pro přijetí eura? Podnikatelé v postoji ke společné měně překvapili

Michal Hron
Michal Hron
5. 2. 2024
 70 426
aktuality

Euro ano, či ne? Kruciální otázka, kterou na začátku roku znovu vnesl do veřejného prostoru proslov prezidenta Petra Pavla, nemá jednoznačnou odpověď ani u firem. Přesto lze vysledovat, že jejich názor se postupně mění ve prospěch společné měny. Ukazuje to aktuální analýza Asociace malých a středních podniků (AMSP), která vznikla právě v reakci na košatou společenskou diskusi.

Jste pro přijetí eura? Podnikatelé v postoji ke společné měně překvapili
Plní společná evropská měna roli jisté ochrany před inflačními tlaky? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Na klíčovou otázku, zda je dotázaný pro přijetí eura, odpovědělo kladně („ano, určitě, jakmile bude ČR plnit Maastrichtská kritéria“) téměř 39 % respondentů. Dalších 12 % svůj kladný přístup podmínilo odkladem a aktuální situací („ano, ale později podle situace“).

Jednoznačně negativní postoj k přijetí eura („ne“) zaujala podobně velká skupina podnikatelů: mírně přes 39 procent dotázaných. Pro téměř deset procent respondentů pak není otázka přijetí nebo nepřijetí společné měny důležitá a jedno procento na tuto věc nemá názor.

Shrnutí obou variant „ano“ do jednoho celku ovšem ukazuje, že členové AMSP ČR jsou ve své mírné většině (51 procent) pro přijetí společné evropské měny. „Oproti starším zkoumáním zde nastal určitý posun směrem k akceptaci eura,“ shrnuje výsledky odpovědí ekonomický a mediální analytik AMSP ČR Tomáš Marek.

Sama asociace v tomto kontextu připomíná, že při předchozích výzkumech (které se ale uskutečnily už před delší dobou) její členská základna přijetí eura vcelku výraznou většinou odmítala. „Posun je zde nezpochybnitelný. Na druhou stranu ale musíme varovat před jednoznačnou interpretací výsledku šetření, protože většinová podpora je těsná a je třeba zdůraznit, že v rámci statistické chyby mohl být výsledek stejně dobře v podobě podpory nižší než polovina respondentů,“ upozorňuje přesto předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

Zajímavé výsledky přináší i další část ankety. Nepříliš jednoznačně například potvrzuje obecné přesvědčení, že podpora eura mezi podnikateli roste úměrně s tím, jak je pro ně důležitý export. Tedy že exportéři euro podporují a ostatní podnikatelé jsou v této věci podstatně vlažnější.

„Výzkum tuto představu v jisté míře potvrdil, nikoliv však důsledně. Podpora eura sice roste s tím, jak je pro podnikatele důležitý export, avšak i mezi těmi, kteří neexportují vůbec, je podpora společné evropské měny téměř poloviční,“ píše asociace ve shrnutí závěrů.

Výzkumníci položili v rámci dotazníkového šetření i hypotetickou otázku, jaký názor na přijetí eura by respondenti měli v případě, že by v budoucnu nastala volba „buď euro, nebo odchod z EU“. V této volbě by euro a setrvání v EU vybralo 63 % dotázaných (44 % „určitě ano“, 19 % „spíše ano“). Zbytek dotázaných na takto položenou otázku neměl názor.

Analýza vznikla na základě ankety, kterou AMSP ve dnech 16. až 19. ledna uspořádala mezi svými členy. Celkem se tohoto dotazníkového šetření zúčastnilo 573 podnikatelů a živnostníků.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
-69
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualityanketaEUexportmaastrichtská kritériapodnikatelépřijetí eura
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo