Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jsme po depresi, teď vystřelíme vzhůru, věří zakladatel investiční platformy

Jana Divinová
Jana Divinová
19. 12. 2023
BrandInsight

Dřív šéfoval Home Creditu, posléze založil fintechový startup, který dopřává investorům celkem slušný výnos z půjček na podnikatelské záměry v realitním sektoru. „Nic nedělat jsem vydržel tři měsíce, pak jsem objevil díru na trhu,“ vzpomíná zakladatel platformy Roier David Bystrzycki.

Jsme po depresi, teď vystřelíme vzhůru, věří zakladatel investiční platformy
Zdroj: Shutterstock

Ačkoliv pracoval přes dvacet let ve finančním sektoru, ke startupům měl vždycky blízko. Jako šéf Home Creditu stál u zrodu projektu půjčkové platformy Zonky, startupy podporoval i z pozice investora. „Delší dobu jsem sledoval peer-to-peer platformy a crowdfunding, když se pak objevila možnost investovat v nemovitostním sektoru, viděl jsem v tom celkem zajímavou příležitost,“ popisuje David Bystrzycki počátky vzniku crowdfundingové platformy. 

Princip je založený na finanční pomoci firmám z nemovitostního sektoru, pro které je složitější zajistit si financování od bank. Roier v tomto směru doplňuje roli bank a financuje podnikatele z realitního sektoru, kteří potřebují peníze pro svůj podnikatelský záměr. To bývá většinou nákup bytů k pronájmu nebo nákup nemovitosti před rekonstrukcí s cílem zrekonstruovat ji a prodat. Podmínkou poskytnutí úvěru je zástava nemovitosti, čímž dostávají i investoři větší jistotu, že o své peníze nepřijdou.

„Mně se to hrozně líbilo, jen to je finančně dost náročné. Abyste mohli investovat do jednoho takového obchodního případu, musíte mít pohromadě relativně velkou sumu peněz. Druhá věc je, že potřebujete dost specifické znalosti o tom, jak to funguje při zástavách nemovitostí a případném vymáhání. A tak mě napadlo, že by bylo fajn nabídnout lidem možnost investovat do toho i menší částky a zprostředkovat jim znalosti, které už jsem osobně při investování v tomto sektoru získal,“ vysvětluje podnikatel pozadí vzniku platformy.

Hlavně rychle

Prvním případem, na kterém si vyzkoušel, jak to funguje v praxi, byl spoluvlastník činžáku, který dostal vyrozumění, že se jeho druhá půlka prodává. Potřeboval proto rychle peníze, aby nemovitost vykoupil. Jednání s bankami trvá ale dlouho. „Tenkrát jsme se do toho pustili ještě s několika kolegy, díky nám mohl dotyčný klient dům vykoupit skutečně hned,“ vzpomíná Bystrzycki. Za rok pak dotyčný půjčku přefinancoval bankami. „Přišlo mi to jako dobrý byznys, tak jsem hledal další podobné případy, které potřebují rychlou finanční pomoc,“ dodává zakladatel Roieru.

David Bystrzycki

Daniel Hamerník

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a Katz Business School v Pensylvánii. Od roku 2011 do roku 2017 vedl jako generální ředitel a předseda představenstva Home Credit v Česku a na Slovensku. Byl předsedou představenstva Společnosti pro informační databáze SIDu a jednatelem a spoluzakladatelem P2P platformy Zonky. Předtím působil v GE Capital Bank (dnešní Moneta) jako člen boardu zodpovědný za CRM. Věnuje se společnostem v oblasti Fintechu, Insurtechu a automotive jako investor. Spolu s Honzou Běhounkem vede projekt Roier.

Při svém hledání si vzpomněl na kolegu Honzu Běhounka, se kterým pracoval v GE Capital Bank (dnešní Moneta) a PPF a který znal lidi z branže. Dnes je v Roieru spolumajitelem a zodpovídá za provoz a vztahy s investory a Davidu Bystrzyckému už prý není tak smutno. „Rozjet startup je celkem osamělý byznys. Už chápu, proč vznikla coworkingová centra,“ směje se podnikatel a dodává, že dnes už jich je na to dokonce šestnáct, takže je to zas o kousek veselejší.

„Název Roier vznikl jako Return on Investment (návratnost investice) a to ER na konci znamená, že to pořád zlepšujeme. Jsme zatím asi jediní, kdo to chápe, ale věříme, že tohle jméno přesně vystihuje cíl, který máme,“ vysvětluje podnikatel.

Na trhu už jsou celkem tři roky. Mnohé z firem, pro které zajistili úvěr, se rekrutovaly z řad partnerů a známých z dřívějšího podnikání. „To ale nic nemění na tom, že každou firmu velice pečlivě prověřujeme,“ tvrdí Bystrzycki.

K dnešnímu dni poskytli úvěr až do výše 70 procent hodnoty nemovitosti zhruba deseti firmám, kterým tak pomohli zafinancovat přes 200 podnikatelských záměrů v hodnotě 301 milionů korun.

Větších crowdfundingových peer-to-eer platforem, které poskytují úvěry podnikatelům, zatím moc není. David Bystrzycki odhaduje, že těch větších je kolem pěti a celkem jich je na trhu zhruba dvacet. Celkem to prý znamená ale byznys velikosti určitě více než deset miliard korun.

Pro rentiéry

Na druhé straně jsou drobní privátní investoři. Ti, podobně jako třeba v případě dluhopisů, přes Roier investují do úvěrů na konkrétní nemovitosti od nižších částek (aktuálně od 5000 korun) a zajišťují si tím měsíční rentu. Jejich odměna plyne z podnikatelské činnosti podnikatele – například z pronájmu nemovitostí nebo jejich prodeje.

Investoři si mohou většinou vybírat z jednoho až tří projektů. Všechny úvěry jsou zajištěné a všechny mají stejný výnos. Lidé si mezi nimi vybírají třeba podle lokace nebo vzhledu zastavené nemovitosti. Pevný výnos, který investoři mohli získat v době uzávěrky v září, byl 10,1 procenta. Provize Roieru nejde za investorem, ale za podnikateli, kteří žádají o úvěr. „Investor žádné poplatky nepocítí. Náš servis financuje podnikatel, kterému poskytujeme úvěr, takže pro investora je to čistý zisk, bez zdanění, který navíc vyplácíme každý měsíc,“ vysvětluje majitel startupu.

Jedná se většinou o investici na rok nebo dva. Dříve to bylo možné i na čtyři roky. „Kvůli současné situaci s referenční úrokovou sazbou PRIBOR poskytujeme úvěry většinou na dva roky. Lidé totiž hledají investice s delším horizontem. Inflace teď jde ale pomalu dolů a je jen otázkou času, kdy půjde dolů i PRIBOR. A jakmile to nastane, klesnou i sazby na spořicích účtech a s nimi i sazby všech investic, které jsou teď takhle vysoce úročené,“ vysvětluje podnikatel.

Jak se zajistit na stáří? Zakladatel Roieru ve Finmag podcastu

Najít díru na trhu je těžké. V oblasti, kde dominují banky a další velcí hráči, je to však ještě těžší. Davidovi Bystrzyckému se to i přesto povedlo. Vybudoval úspěšný crowdfundingový startup, který mění způsob, jakým Češi investují do nemovitostí. „Původně jsem hledal bezpečné možnosti, jak si zajistit stabilní rentu,“ říká ve Finmag podcastu spoluzakladatel platformy Roier. Celý text...

Na otázku, proč si myslel, že to bude pro indivi­duální investory zajímavé, odpovídá David Bystrzycki jednoduše: „Alternativou jsou například dluhopisové nebo dividendové fondy, kam může člověk investovat i desítky tisíc korun. Jenže fondy si za správu berou poplatky a ne každý z nich vyplácí měsíčně úroky nebo dividendy. Tím, že financujeme bydlení a nemovitosti už jsou nějakou dobu na trhu, je jejich hodnota prověřená a není nafouknutá. A pak je tady náš osobní přístup. Pokud investor chce, dovolá se i přímo mně. Pokud nejsem dostupný já, tak někdo od nás z backofficu bude určitě,“ konstatuje Bystrzycki.

S Roierem většinou investují nejen lidé s bohatšími zkušenostmi, ale i začátečníci. „V podstatě se dá říct, že investování je pro všechny, ale je dobré, když lidé mají aspoň nějaké základní zkušenosti a chápou i rizika, která investování může přinést. Jako začátek může být dobrá i menší investice na Roieru,“ objasňuje Bystrzycki.

Začínali s většími investory, kteří investovali průměrně kolem 250 tisíc korun, minimálně však 100 tisíc. Teď minimální částku snížili na pět tisíc korun. „Lidé ale stále investují desítky tisíc, což je dané tím, že vyplácíme rentu. A aby vám každý měsíc přišla slušnější částka, chce to investovat aspoň nějaké desetitisíce,“ konstatuje podnikatel. Výnos prý investoři používají jako pasivní příjem nebo třeba na pokrytí výdajů pro děti na vysoké škole.

Licence i expanze

Platformě se zatím daří dobře. Když investují do nových projektů, jsou v plánované ztrátě, z operativní stránky jsou ale v plusu od začátku. „Jak se říká, že startupová křivka začíná hodně velkým nadšením, pak přijde deprese a pak to znovu vystřelí... Tak my už jsme po depresi a chystáme se vystřelit vzhůru,“ popisuje aktuální situaci Bystrzycki.

Roier právě řeší licenci na crowdfunding, o kterou už má zažádáno u České národní banky. „Aktuálně probíhá licenční řízení. Jakmile získáme licenci, pustíme se do toho zcela naplno,“ plánuje podnikatel.

Licence jim mimo jiné otevře později i dveře na další trhy Evropské unie, po kterých už delší dobu pokukují. „Zajímá nás třeba Španělsko, ale nejdřív bychom chtěli expandovat na německý trh, protože kdo uspěje v Německu, ten uspěje všude v Evropě,“ uzavírá podnikatel.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Roier

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
-2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Divinová

Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje... Více

Související témata

BrandInsightcrowdfundingfintechinvestice do nemovitostíinvestováníKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybunemovitostinemovitostní fondypodnikateléreality
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo