Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lidé firmám. Crowdfunding není jen Kickstarter, říká šéf investiční platformy

Ivo Prax
Ivo Prax
14. 4. 2022
 6 147

Byznys s poskytováním firemních úvěrů je složitý už jen v tom, že cílí na dvě skupiny, jejichž preference jdou proti sobě: podnikatele a investory. „Musíme obě vybalancovat a uspokojit,“ říká Vít Endler, šéf crowdfundingové platformy FinGOOD. Ve Finmag podcastu kromě jiného vysvětluje, proč investorům doporučuje diverzifikaci vynaložených prostředků do více projektů.

Lidé firmám. Crowdfunding není jen Kickstarter, říká šéf investiční platformy
Ředitel a spolumajitel platformy FinGOOD Vít Endler ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

K FinGOODu se Vít Endler, který sedm let pracoval ve skupině Mall.cz, kde působil i ve funkci výkonného ředitele, dostal v době, kdy na volné noze poskytoval konzultační činnost. V roce 2019 byl požádán, aby udělal analýzu investičního projektu, který přes crowdfunding zprostředkovává půjčky podnikatelům. „Myšlenka se mi zdála velmi dobrá, ale špatně exekutivně pojatá,“ popisuje své první dojmy z crowdfundingové platformy s tím, že v jeho případě rozhodně nešlo o „lásku na první pohled“.

Přesto se s kolegou Tomášem Peškem rozhodli, že FinGOOD převezmou. Peškův Alcor Investments dodal peníze, Endler zase digitální know-how. „Po vstupu do firmy jsme zjistili, že je v horším stavu, než jsme čekali. Museli jsme hodně zabrat, abychom se na trh mohli vrátit a nabrat investory,“ popisuje Endler těžké začátky, které ještě ztížil nástup pandemie covidu-19.

Ještě před dvěma lety znali skoro každého investora. V roce 2020 zafinancovali 40 milionů korun ve dvaceti úvěrech. Například sehnat dva miliony korun pro Jarošovský pivovar jim tehdy trvalo 24 hodin. „Dnes jsme schopní takovou částku zafinancovat asi za tři minuty,“ přibližuje rychlý vývoj společnosti Endler.

Podnikatel si chce půjčit za co nejméně, naopak investor chce vydělat co nejvíc. Je to o tom najít balanc.

Konzervativní investice

FinGOOD se zaměřuje na firmy, které už mají něco za sebou a na trhu působí alespoň dva roky, obratově se pohybují většinou v rozmezí deseti až 200 milionů korun. Takovým společnostem je schopný nabídnout financování, které je v drtivé většině případů zajištěné. „Do zástavy bereme nejen nemovitosti, ale i ostatní věci, které se dají zapsat do rejstříku zástav. Máme v ní například i letadlo, autobusy nebo jeřáby,“ vypočítává Endler.

Když Endler s Peškem FinGOOD přebírali, měli v databázi kolem 350 investorů, dnes jich tam figuruje už 5 200. Platforma je láká na bezpečné zajištění a na rostoucí zhodnocení. Loni se dostalo na 8,1 procenta, letos se už pohybuje mezi devíti a deseti procenty.

Sám Endler má zainvestováno do asi 60 projektů a ostatním investorům doporučuje diverzifikaci v rámci platformy taktéž. „Ať už totiž uděláme sebelepší analýzu, tak vždy může v nějaké firmě dojít k problému,“ upozorňuje.

Mezi nejtěžší činnosti platformy patří shánění podnikatelů a investorů a balancování jejich potřeb. Preference obou těchto skupin jdou totiž proti sobě. „Podnikatel si chce půjčit za co nejméně, naopak investor chce vydělat co nejvíc. Je to o tom najít balanc,“ říká Endler s tím, že se to FinGOODu většinou daří, i díky risk analýzám, které určují výši zhodnocení.

Chceme co nejvíce zjednodušit možnosti. Na základě dat míříme k automatickému investování.

Sázka na automatizaci

V loňském roce zafinancoval FinGOOD úvěry za 250 milionů korun, letos by se měl vyšplhat na částku pohybující se mezi 600 až 700 miliony, v příštím roce by pak chtěl překonat hranici jedné miliardy. A podle Endlerova odhadu se může dostat i někam k 1,2 miliardy korun.

Účastníte se crowdfundingových kampaní?

Pomoci mu k tomu má i přechod k automatizaci. „Chceme co nejvíce zjednodušit možnosti jak pro investory, tak i pro podnikatele. Na základě dat míříme k automatickému investování,“ popisuje v závěru podcastu Endler a vypočítává výhody takové technologie: funguje rychleji, levněji, přesněji a pracuje 24 hodin denně. „Čím víc dat budeme mít, tím dokážeme být přesnější.“

„Podle naší zkušenosti je zásadní čas. Podnikatel chce peníze hlavně rychle, úrok někdy bývá méně důležitý,“ uzavírá.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Jak konkrétně probíhá investice přes FinGOOD
  • Co je crowdfunding a jaké jsou jeho typy
  • Kolik procent ze svého majetku investoři nejčasteji investují
  • Jak FinGOOD shání podnikatele pro svou platformu

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
43
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightcrowdfundingfingoodinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo