Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak se zajistit na stáří? Startup Roier věří v crowdfunding do nemovitostí

Jana Divinová
Jana Divinová
17. 10. 2023
 6 848
BrandInsight

Najít díru na trhu je těžké. V oblasti, kde dominují banky a další velcí hráči, je to však ještě těžší. Davidovi Bystrzyckému se to i přesto povedlo. Vybudoval úspěšný crowdfundingový startup, který mění způsob, jakým Češi investují do nemovitostí. „Původně jsem hledal bezpečné možnosti, jak si zajistit stabilní rentu,“ říká ve Finmag podcastu spoluzakladatel platformy Roier.

David Bystrzycki pracoval pro GE Capital, šéfoval českému i slovenskému Home Creditu ze skupiny PPF a řídil také vznik peer-to-peer platformy Zonky, která zprostředkovává půjčky lidí lidem. Investoval do startupů Mutumutu nebo Advanto, které zároveň pomáhal rozjíždět.

I když byl v korporátním prostředí úspěšný a spokojený, po 20 letech na vysokých pozicích v bankovnictvích se rozhodl, že si to vyzkouší i ze druhé strany. „V korporátu se mi líbilo. Když jsem se ale blížil k padesátce, jeden z mých kolegů zmínil, že s rostoucím věkem se zužuje počet činností, které člověk může dělat,“ zmiňuje Bystrzycki klíčový okamžik svého profesního života.

Jelikož si podnikání podle svých slov „vždycky chtěl vyzkoušet“, dlouhou neváhal. „Tenkrát jsem přitom ani úplně nevěděl, jak na to,“ říká.

Nakonec založil vlastní startup, který pomáhá s financováním firmám z nemovitostního sektoru, které nedosáhnou na bankovní financování. Zároveň ale umožňuje do těchto úvěrů zajištěných nemovitostí investovat drobným investorům, kteří si takto mohou zajistit měsíční rentu.

Když jsem přemýšlel nad rozjezdem vlastního byznysu, chtěl jsem vytvořit něco, co by mě samo uživilo.

Realitní crowdfunding

Projekt ale nevznikl hned. Spoluzakladateli platformy bylo jasné, že když chce člověk dělat něco naplno, potřebuje na to dostatek času. Vzal si proto roční volno na přemýšlení s tím, že se případně vrátí zpátky do korporátu.

Už o třech měsících se mu ale ozvali bývalí kolegové, se kterými zakládal crowdfundingovou platformu Zonky, s prosbou o pomoc na zajímavém projektu. Šlo o inovativní projekt životního pojištění Mutumutu.

„Moc mě to bavilo. S inovacemi jsem flirtoval už delší dobu. Když jsem přemýšlel nad rozjezdem vlastního byznysu, chtěl jsem vytvořit něco, co by mě samo uživilo. Startup, který bych byl schopný financovat od začátku sám a teprve časem umožnit vstup investorů,“ líčí Bystrzycki. „A tak jsem začal přemýšlet o crowdfundingu.“

Věděl však, že crowdfundingové platformy pro spotřebitele nejsou úplně tím správným směrem, protože je tam silná konkurence ze strany bank. A přemýšlení pokračovalo...

Bylo potřeba rychle vykoupit polovinu činžovního domu a bance to samozřejmě trvalo příliš dlouho. Tenkrát jsme se na to skládali tři.

Bydlení a nemovitosti jsou jistota

Mezitím Bystrzycki sám investoval do nemovitostního sektoru – poskytoval finanční prostředky na výkup částí nebo celých nemovitostí. Když pak jednou s bývalým kolegou řešil výkup části činžovního domu, nápad na Roier dostal jasnější podobu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, podnikání, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Bylo potřeba rychle vykoupit polovinu činžovního domu a bance to samozřejmě trvalo příliš dlouho. Tenkrát jsme se na to skládali tři. Proběhlo to rychle, za rok to refinancovala banka a my jsme získali peníze s relativně dobrým úrokem. Bylo to něco okolo deseti procent v době, kdy byly úrokové sazby na úrovni půl procenta,“ vzpomíná David Bystrzycki.

Zdálo se mu to jako skvělá příležitost. Banky totiž půjčí jen podnikatelům, kteří mají nějakou podnikatelskou historii. Někdy však nestačí ani to, protože mohou mít sice historii, ale konkrétní projekty, na který si chtějí půjčit, ji ještě nemají, takže na financování bankou nedosáhnou.

Otázkou bylo, kde takových příležitostí sehnat víc. A tak si David Bystrzycki vzpomněl na bývalého kolegu Honzu Běhounka, který takovou skupinu lidí podnikajících v nemovitostech znal. Sešli se, kontaktovali pár lidí a začaly se objevovat první investice.

Věděli jsme, že to pro ty lidi bude bezpečné, protože jim dokážeme zajistit veškerý servis a zároveň se tím rozšíří naše možnosti...

Risk je zisk

„Nějaká diverzifikace pro mě tenkrát neexistovala. První případ jsem musel hodně dobře vyhodnotit, protože jsem do něj vložil dvě třetiny svých obchodních prostředků. Nezbývalo mi pak než věřit, že můj úsudek byl dobrý,“ usmívá se Bystrzycki.

Soustředili se většinou na případy, kdy bylo potřeba zafinancovat nějaký projekt, který čeká na financování od banky, případně rychlé otočky bytů na rekonstrukci a následný prodej. „Jsme vlastně takový doplněk k bankovnímu nebo institucionálnímu financování,“ upřesňuje pozici Roier na trhu.

Láká vás renta na důchod?

Pro podnikání v oblasti nemovitostí je potřeba mít určitý objem znalostí. Ty David Bystrzycki s Honzou Běhounkem už po nějaké době měli, a tak je napadlo, že by tuhle příležitost mohli přiblížit i běžným investorům.

„Věděli jsme, že to pro ty lidi bude bezpečné, protože jim dokážeme zajistit veškerý servis a zároveň se tím rozšíří naše možnosti, když se díky crowdfundingu podělíme o náklady na obchodní případ třeba s deseti až dvaceti lidmi,“ popisuje David Bystrzycki postupnou evoluci platformy Roier.

Nekončíme, v podcastu toho zazní víc. Co se mimo jiné dozvíte?

  • Jakou roli by v investování měly mít nemovitosti?
  • Kolik investovat, aby člověk získal měsíční rentu, která dává smysl?
  • V čem se Roier liší od konkurence?
  • Co se pro investory změní poté, co Roier získá crowdfundigovou licenci od ČNB?

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Roier

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Divinová

Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje... Více

Související témata

BrandInsightbyznyscrowdfundingfinanceinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybunemovitostipodcastpodnikáníPodnikavé ČeskoPPF
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo