Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

České firmy mají budoucnost. A dá se na nich vydělat, tvrdí nový fond

Jana Divinová
Jana Divinová
18. 9. 2023
BrandInsight

Česko je podnikatelsky atraktivní zemí s velkou budoucností. Tvrdí to průzkum J&T Investiční společnosti, která proto otevřela nový fond kvalifikovaných investorů. Ten umožní investovat do českých akcií, firem i nemovitostí. Navíc slibuje slušný výnos.

České firmy mají budoucnost. A dá se na nich vydělat, tvrdí nový fond
Investiční potenciál Česka je v evropském i globálním srovnání daleko pozitivnější, než se z domácí diskuse může zdát. / Zdroj: Shutterstock

Že je na tom Česko ekonomicky dobře, indikuje podle tvůrců průzkumu především výkon akcií na pražské burze. „Investičně patří český trh k nejlepším nejen v Evropě, ale i globálně. V oblasti akciových investic nabízí české podniky nadprůměrné zhodnocení, v některých oblastech porážejí dokonce i americké akciové indexy,“ říká Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

O průzkumu

Průzkum J&T Investiční společnosti mezi 505 respondenty ve věku 18 až 65 let provedla v srpnu 2023 výzkumná agentura Perfect Crowd. Podmínkou bylo, aby respondenti měli k dispozici minimálně 200 tisíc korun na investice a současně už využívali nějaký investiční produkt (podílové fondy, akcie, EFT, korporátní dluhopisy, kryptoměny, Private Equity...).

České akcie mají v součtu za posledních pět let podobné zhodnocení jako amerických trh, tedy přes 70 procent. Nárůst akcií sice není tak výrazný jako ve Spojených státech, rozdíl ale vyrovnává výnos z dividend. Českým akciím nahrává také posilující koruna, která snižuje výkonnost zahraničních investic v eurech, polských zlotých nebo maďarských forintech.

Bloomberg, výpočty J&T Banka

Vedle úspěšných akcií svědčí o atraktivitě země i příliv zahraničních investic, který je dlouhodobě vyšší než u našich sousedů v Polsku a na Slovensku nebo v Maďarsku. A pak je tady lidský potenciál a vstřícná migrační politika. Podobně jako Švýcarsko nebo Island patří Česko mezi země, které zaměstnávají nejvíc cizinců. To je podle Sklenáře pozitivní faktor, protože to tlumí například riziko stárnutí populace.

Bloomberg, výpočty J&T Banka

Hlavní výhodou pro skoro polovinu respondentů je při investování do českých firem znalost místního trhu, kterou zahraniční investoři postrádají.

Stát pořádně nefunguje, české firmy podpoříme

Průzkum ukazuje, že přes 60 procent Čechů pokládá Česko za bezpečný přístav pro své investice. Nejvíc si našinci cení české průmyslové tradice, vysoké míry industrializace, vlastních jaderných zdrojů, členství v EU nebo poptávky po nemovitostech. Výhodná je podle nich také poloha na západ od Vídně a napojení na Německo. Optikou bezpečnosti si pak podle respondentů stojíme lépe než miliardová Čína nebo Indie.

J&T Investiční společnost

Navzdory negativním faktorům, mezi které domácí investoři zahrnuli třeba stav státní správy, přeregulovanost, předotovanost, korupci, nerozvíjející se infrastrukturu nebo znepokojenou míru zadlužení, by do českých firem a fondů složených z českých firem chtěly investovat téměř dvě třetiny drobných investorů.

Hlavní výhodou pro skoro polovinu respondentů je při investování do českých firem znalost místního trhu, kterou zahraniční investoři postrádají. Čtyři z deseti uvádí jako pozitivum i podporu a rozvoj země, ve které žijí.

J&T Investiční společnost

Fond otevírá cestu k účasti napříč fázemi životního cyklu firem, od začínajících startupů, přes středně velké firmy, až po zaběhnuté velikány.

Nasbíráme 1,5 miliardy

Na výsledky průzkumu zareagovala J&T Bank vytvořením nového fondu pro kvalifikované investory (tedy ty movitější, kteří jsou ochotni investovat od milionu korun výš), který se specializuje právě na domácí podniky. Fond nazvaný Naše Česko začal investovat koncem května letošního roku v rámci kapitálu poskytnutého J&T Investiční společností. Investoři do něj mohli vstoupit až nedávno, 13. září.

Získané peníze fond investuje do českých podnikatelů a českých firem napříč sektory. „Fond bude zaměřený na růst českého byznysu, má ambici být komplexní a dostatečně diverzifikovaný. Otevírá cestu k účasti napříč fázemi životního cyklu firem, a to od začínajících startupů, přes středně velké firmy, až po zaběhnuté velikány,“ vysvětluje manažer fondu Martin Cakl.

J&T Investiční společnost

Portfolio fondu tvoří z poloviny privátní kapitál, tedy soukromé firmy, které se veřejně neobchodují. Necelou pětinu tvoří rozvojový kapitál, což jsou třeba startupy s potenciálem růstu, asi 16 procent fond investuje do veřejně obchodovaných společností v Česku. 

Největší pozicí je v současnosti fond privátního kapitálu CEIP II, dále pak třeba J&T Orbit Sicav, Moneta Money Bank, Colt CZ Group, Komerční banka či Wag Payment Solutions. Nejmenší firmou v portfoliu je Start Primoco obchodovaná na Pražské burze.

„Při výběru investic se zaměřujeme na finančně silné a důvěryhodné protistrany s prokázanými zkušenostmi. Jasně definovaný podnikatelský plán a striktní dodržování mandátu považujeme za základní předpoklad dlouhodobého růstu. Veškeré investice fondu prochází due-diligence procesem, v rámci kterého prověřujeme nejen právní a finanční aspekty, ale také hodnotu a kvalitu lidského kapitálu,“ vysvětluje Cakl kritéria, podle kterých firmy vybírají.

Stabilizační složku fondu (dvě procenta) tvoří nemovitosti. „V současné době máme tuto složku zainvestovanou skrze korporátní dluhopisy společnosti CPI Property Group, jež nabízí vzhledem ke stresu na veřejném nemovitostním trhu vysoký výnos. CPI má ve svém portfoliu rezidenční, retailové i kancelářské prostory,“ vysvětluje Cakl.

Poslední složku (13 procent) tvoří termínované vklady, kde fond úročí nezainvestované finanční prostředky.

Fond chce během tří let nasbírat od investorů 1,5 miliardy a chce dosahovat průměrného ročního zhodnocení 12 procent.

První svého druhu

Podobný fond podle Cakla u nás zatím není. Kvalifikovaní investoři mohou v Česku investovat do desítek fondů. Obvykle ale bývají zaměřeny pouze na jednu oblast, typicky nemovitosti, energetiku, akcie, pohledávky nebo alternativní investice jako průmysl.

Lákají vás investice do českých firem?

Fond Naše Česko chce během tří let nasbírat od investorů 1,5 miliardy korun a plánuje dosahovat průměrného ročního zhodnocení kolem 12 procent. Minimální investiční horizont je sedm let, správce však nabízí možnost vystoupení z fondu za určitých podmínek s měsíční výpovědní lhůtou.  

„Chtěli bychom dorůst do velikosti, kde budeme moct investovat do všech projektů, které nám přijdou zajímavé, a to především na poli přímých investic. Současně vidíme více příležitostí, než máme kapitálu, abychom je mohli všechny zainvestovat,“ nastiňuje Cakl budoucí plány.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je J&T Investiční společnost

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Divinová

Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje... Více

Související témata

BrandInsightBurza cenných papírů Prahaco se děje s miliardamifinancefondy kvalifikovaných investorůinvestováníMiliardy v pohybupodílové fondyPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo