Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mladí chtějí být rychle miliardáři, proto chybují, říká investiční stratég Mašát

Jana Divinová
Jana Divinová
18. 7. 2023
 11 830

Povědomí Čechů o investování se v posledních deseti letech zlepšuje. K investování ale velkou část z nich přiměla až vysoká inflace. „Při nulové inflaci je i běžný účet dobrá investice. V současnosti ale lidé ztrácejí, i když mají prémiový vklad s výnosem šesti procent. Investování je dnes nutnost,“ říká ve Finmag podcastu Martin Mašát, ekonom a investiční stratég finanční skupiny Partners.

Mladí chtějí být rychle miliardáři, proto chybují, říká investiční stratég Mašát
Martin Mašát, investiční stratég a ekonom finanční skupiny Partners ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Martin Mašát se ve skupině Partners, pod níž spadá i vydavatelství NextPage Media a tedy i magazín Finmag a Finmag.cz, už deset let podílí na řízení podílových a penzijních fondů a rozšiřování investičních produktů. V dobách, kdy s financemi začínal, se lidé o investiční příležitosti příliš nestarali a nechávali své peníze ležet na běžných účtech. Výrazně se smýšlení Čechů o investování změnilo v dobách covidu. Opravdový bod zlomu ale přišel až s vysokou inflací.

Dnes by investory rozdělil na dva hlavní tábory. Na starší ročníky, kam by zařadil i sebe, a na mládež do 30 let. „Mladí investoři jsou v investování mnohem agresivnější. Mají také větší možnosti, které dříve nebyly. Zároveň ale mají i malé znalosti,“ hodnotí Mašát a pro představu zmiňuje kryptoměny, do nichž mladí s nadšením investují, aniž by na nich vydělávali.

„Často investují podle nějakých rad z YouTube, které jsou přitom úplně nesmyslné. I z toho důvodu jsou jejich výsledky většinou tristní,“ shrnuje ekonom.

Do druhého tábora pak řadí ty, kteří dřív vůbec neinvestovali, protože nebylo takové množství produktů a při nulové inflaci jim bohatě stačily termínované vklady či stavební spoření, a tudíž na investování neměli ani pomyšlení. I ti se ale teď do investování pustili.

„Starší klienti investují tak, aby jim portfolio rostlo, vytváří si majetek, aby ho mohli použít třeba na byt, auto nebo pro budoucí penzi. Jsou konzervativní a na rozdíl od mladých, kteří nemají trpělivost a chtějí být rychle miliardáři, nedělají tolik chyb,“ srovnává dnešní investory Mašát.

Máte plno mladých podnikatelů, kteří měli krásný marketing, ale do dvou nebo tří let většina těchto lidí zmizí

Riziková investice? Jen s rozvahou

Na otázku, zda se někomu z dnešních mladých investorů podařilo rychle zbohatnout, odpovídá, že v Česku je zavedená kultura oznamovat hlavně úspěchy. „Pak se v novinách objeví třeba pan miliardář Mička, někdejší majitel Kara Trutnov a Pietro Filipi, po kterém se za pár let slehne zem.“

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Máte plno mladých podnikatelů, kteří měli krásný marketing, jak vydělali na svých startupech, ale je třeba to brát pořád tak, že do dvou nebo tří let většina těchto lidí zmizí a po majetku ani vidu ani slechu. Stále platí, že devadesát procent startupů zkrachuje,“ poukazuje investiční stratég na jeden z fenoménů dnešní doby.

A dodává, že lidé by měli investovat s rozumem. Málokdo na to má ovšem správné znalosti. Investování do rizikových aktiv je podle něj za určitých okolností v pořádku, je však potřeba to dělat s rozvahou.

„Stále klientům doporučujeme, aby jejich portfolio, samozřejmě v závislosti na věku a vztahu k riziku, tvořila především konzervativní dluhopisová a dynamická akciová složka,“ doporučuje.

Naše myšlenka byla taková, že pokud chcete na akciích či investicích vydělat, musíte jít do nějakého rizika.

Dvojnásobek akciových trhů

Zároveň ale potvrzuje, že za poslední roky se úroveň investorů zvýšila. Nedělají už základní chyby typu když klesnou trhy, je třeba rychle prodávat, ale naopak to využijí k dokoupení a rozšíření portfolia. Právě proto mohli Partners aktuálně spustit nový fond Double Speed rizikový, který cílí na 15% zhodnocení.

„Je to v Česku jediný fond, který pomocí finanční páky chystá zdvojnásobení výnosu akciových trhů,“ vysvětluje Mašát. Akciové trhy dlouhodobě vydělávají asi 8 %, fond Double Speed si klade za cíl dlouhodobě vydělávat dvojnásobek.

Riziková investice...

„V současné době jsou podobné fondy jen v zahraničí. Není jich moc. Nám se podařilo projít evropskou i českou regulací, což bylo hodně složité, a dokázali jsme fond postavit tak, aby byl přístupný i pro běžné spotřebitele,“ shrnuje Mašát a doplňuje, že vstupní investice začínají od 500 korun a fond je bez vstupních poplatků. V portfoliu klienta by pak měl tvořit asi třetinu dynamické složky.

„Naše myšlenka byla při tvorbě tohoto fondu taková, že pokud chcete na nějakých akciích či investicích vydělat, musíte jít do nějakého rizika. My jsme ovšem nechtěli riskovat příliš, proto jsme to vymysleli jinak než skrze honění módních trendů a příběhů,“ vysvětluje investiční stratég.

Nekončíme, v podcastu toho zazní víc. Co se mimo jiné dozvíte?

  • Jak Double Speed funguje a proč je v Čechách zatím jediný?
  • Co je typické pro českého investora?
  • Proč neinvestovat do zlata?
  • A proč se dluhopisy stávají zajímavější investicí než dřív?

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
23
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Jana Divinová

Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje... Více

Související témata

akciové trhyinflaceinvesticeinvestiční fondyinvestováníKdo hýbe miliardamikryptoměnyMartin MašátMiliardy v pohybuPartnerspodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo