Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Český startup Choice raketově roste, získal další desítky milionů na expanzi

Michal Hron
Michal Hron
28. 2. 2024
startupy

Česká B2B platforma Choice zajišťující kompletní online nástroje pro restaurace získala další desítky milionů na svůj rozvoj. Postaraly se o to venture kapitálové fondy J&T Ventures, Reflex Capital a Presto Ventures, které v takzvané late-seed investici poslali startupu 58 milionů Kč. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Český startup Choice raketově roste, získal další desítky milionů na expanzi
V aktuálním investičním kole poslala trojice venture fondů v čele s J&T Ventures celkem 2,5 milionu dolarů (přes 58 milionů Kč). Na fotografii zleva Adam Kočík, managing partner J&T Ventures, Přemysl Rubeš, zakládající partner fondu Presto Ventures, Alex Ilyash, CEO a zakladatel Choice a Ondřej Fryc, řídící partner Reflex Capital. / Zdroj: Choice

Choice je online B2B služba pro restaurace, která funguje na bázi předplatného. Restauracím umožňuje vytvořit si vlastní webové stránky a nastavit veškeré potřebné nástroje pro restaurační podnikání na jediné platformě s centrální správou pro web, aplikace na rozvoz jídel a take-away, online menu s QR platbou, rezervace stolů, CRM systém a mnoho dalšího.

Platforma je navíc snadno integrovatelná s populárními pokladními POS systémy a marketplaces jako Wolt, Bolt a Foodora. Se započtením aktuální investice ve výši 2,5 amerických dolarů se platforma stala druhým největším hráčem v regionu střední a východní Evropy. Celkové financování startupu k dnešnímu dni činí 4,1 milionu dolarů (96 milionů Kč).

Hlavním investorem aktuálního kola se stal venture kapitálový fond J&T Ventures. „Investovali jsme do Choice, protože nás oslnil výborný výkon společnosti a silný zakladatel, kterému věříme, že v nadcházejících měsících dokáže splnit ambiciózní vizi. Navíc jsme přesvědčeni, že Choice trh vyhraje, protože nabízí komplexní produkty, které pokrývají všechny potřeby restaurací,“ vysvětluje Adam Kočík, Managing Partner ve společnosti J&T Ventures.

K late-seed investici se ovšem připojily i fondy Reflex Capital a Presto Ventures, které do startupu Alexe Ilyashe investovali už dřív. „Od začátku v Prestu věříme v Alexovy schopnosti obklopit se skvělými lidmi a dovést je k úspěchu. Firma stále zrychluje tempo růstu a stává se hvězdou CEE trhu ve svém sektoru. Ještě o nich hodně uslyšíme,” říká Přemysl Rubeš, zakládající partner fondu Presto Ventures, který vedl předchozí seedové kolo v roce 2022.

Aktuální finanční injekci chce Ilyashova firma použít k expanzi na nové trhy střední a východní Evropy. Konkrétně se chystá na Rumunsko, Chorvatsko, Maďarsko a Gruzii. Současně chce ale posílit i na stávajících trzích, kam patří vedle Česka a Slovenska také Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Ukrajina a Kazachstán.

Choice aktuálně zaměstnává 120 lidí, tým ale hodlá na všech zmíněných trzích dál rozšiřovat. Hlavní kanceláře má v Praze, ale působí i v dalších městech Česka a Slovenska, včetně Brna, Ostravy, Plzně, Bratislavy a Košic. Celkově chce firma vyrůst na 240 lidí do konce roku.

Z covidové nouze

Alex Ilyash Choice původně vystavěl na covidové nouzi, kdy pomocí QR kódů umožňovala restauracím a hotelům bezkontaktně zobrazit menu či nabídku služeb. Dnes je z jeho firmy ucelená platforma pro gastronomii, která umožňuje pokrýt všechny digitální kanály, které restaurace používají ke komunikaci se svými hosty. A zvýšit tím počet objednávek či digitalizovat.

Alex Ilyash, CEO a zakladatel ChoiceChoice

„99 % restaurací nezná své zákazníky. To je pro majitele restaurací velká výzva, protože neví, kdo jsou jejich nejvěrnější hosté, jak často restauraci navštěvují, jaké mají preference a alergie, nebo kolik lidí do restaurace chodit přestane a z jakých důvodů. Choice jsme založili s cílem pomáhat restauracím digitalizovat jejich zákaznické portfolio a zvýšit tak zákaznickou retenci a spokojenost,” říká Ilyash, který jako zakladatel stojí od počátku v čele firmy.

Choice dnes spolupracuje s víc než 16 000 restauracemi po celém světě a jejich platformu aktivně využívá 5 000 platících klientů. V roce 2023 bylo v partnerských restauracích Choice uskutečněno přes dva miliony objednávek v celkové hodnotě 42 milionů dolarů (bezmála jedna miliarda Kč). Mezi její klienty patří například skupina Zátiší, Fruitisimo, Modrý zub, Las Adelitas, Červený Jelen, Café Imperial, Los Capolitos nebo Jsme Kolektiv.

Choice restauracím nabízí také integraci se všemi dostupnými marketplaces na trhu – včetně Woltu, Boltu a Foodory. Integrace restauracím umožňuje přijímat a spravovat všechny objednávky od těchto služeb na jednom tabletu. Platforma integruje také pokladní systémy jako Storyous a Dotykačka. Navíc poskytuje otevřené API, přes které se mohou napojit jakékoli další.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitydigitalizaceexpanzeintegraceinvesticeplatformaPodnikavé Českorestauracestartupyventure kapitál
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo