Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články na téma: restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Peníze.cz.

Český startup Choice raketově roste, získal další desítky milionů na expanzistartupy

Český startup Choice raketově roste, získal další desítky milionů na expanzi

Česká B2B platforma Choice zajišťující kompletní online nástroje pro restaurace získala další desítky milionů na svůj rozvoj. Postaraly se o to venture kapitálové fondy J&T Ventures, Reflex Capital a Presto Ventures, které v takzvané late-seed investici poslali startupu 58 milionů Kč. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Michal Hron28. 2. 2024
Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...BrandVoice
 5 907

Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...

Ceny v českých restauracích jsou vysoké. Vyšší než třeba ve Španělsku či Itálii. Čím to je? A jak se bude situace vyvíjet?

Jurij Kolesnik22. 11. 2023
Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
 22 859

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?

Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Pavel Jégl11. 7. 2023
Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů
 25 479

Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů

Jedenáctého listopadu Češi tradičně vyrážejí do restaurací a hospod na svatomartinské menu. Dopřejí si ale husu se zelím a „se šesti“ kvůli zdražování i letos? A jestli ano, nebude to naposled? Zeptali jsme se expertů.

Adam Štěpánek4. 11. 2022
Café Louvre slaví 30 let. V začátcích šlo o život, vzpomíná Spohr
 20 231

Café Louvre slaví 30 let. V začátcích šlo o život, vzpomíná Spohr

Varovali ho, že kavárnu ve druhém patře, a ještě nad hampejzem, může otevřít jen blázen. Sylvio Spohr to udělal. Vy si teď můžete vybrat, jestli se za jeho dokonalým servisem vypravíte na tenisové kurty k Berounce, nebo do Café Louvre. Jeho podnik letos slaví 30. výročí.

Kateřina Kubalová1. 10. 2022
Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla

Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla

Jan Knedla procestoval svět a vařil pod taktovkou nejvyhlášenějších světových chefů. Teď si otevřel svůj podnik, kde českou kuchyni podrobil kúře pátou chutí umami – a má stále nabito.

Stanislav Šulc23. 7. 2022
Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování
 36 117

Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování

Během covidu se roční spotřeba piva v Česku razantně snížila, v prvním pandemickém roce byla od 60. let minulého století dokonce vůbec nejnižší. S oživením to ale bude složité. Očekávání hospodských, že se letos vrátí předcovidové časy, mohou zhatit rostoucí ceny energií a surovin.

Alena Géblová13. 6. 2022
Tajné zbraně IKEA. Co stojí za úspěchem nábytkářské jedničky?
 32 761

Tajné zbraně IKEA. Co stojí za úspěchem nábytkářské jedničky?

Je jedno, jestli tento článek čtete doma, nebo v kanceláři. Rozhlédněte se kolem sebe – velmi pravděpodobně zahlédnete nějaký ten Lack, Billy, Poäng nebo alespoň Omsorg. Švédové se během posledních třiceti let nastěhovali do našich domovů. Dnes si řekneme proč.

Jakub Žofčák7. 2. 2022
Navzdory lockdownu tlačí byznys dál. K hostelu s restaurací přidali kavárnu
 7 818

Navzdory lockdownu tlačí byznys dál. K hostelu s restaurací přidali kavárnu

V létě v době uvolnění si trochu oddechli, na podzim otevřeli novou kavárnu a znovu rozjeli e-shop s vlastními produkty. I přes náročné období tvrdých vládních opatření to ale spolumajitele olomouckého hostelu Long Story Short a přidružené restaurace s pekárnou Eatery&Bakery nikdy nenapadlo vzdát. A vyplácí se to.

Natálie Dudová9. 3. 2021
Peníze místo stravenek. Očima expertů
 25 847

Peníze místo stravenek. Očima expertů

Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.

Gabriel Pleska16. 8. 2019
Óda na maso
 25 503

Óda na maso

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Ondřej Tůma3. 11. 2018
Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa
 12 153

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Jan Hamerský27. 10. 2018
Už nechci platit spropitné
 69 232

Už nechci platit spropitné

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Michal Kašpárek25. 5. 2018
Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
 11 248

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Kristýna Kašpárková15. 2. 2017
Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
 16 888

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Kristýna Kašpárková11. 2. 2017
Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?
 17 110

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?

Ondřej Tůma2. 12. 2016
Byznysplán: Michelinský bylinkář
 71 493

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Petra Dlouhá5. 11. 2016
Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?
 19 972

Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?

Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!

Jakub Skala13. 10. 2016
Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?
 37 847

Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?

Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.

Ondřej Tůma16. 9. 2016
Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?
 12 518

Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.

Michal Kašpárek8. 7. 2016
Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?
 17 538

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?

Ondřej Tůma5. 2. 2016
1/3