Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jan Hamerský

Kořeny zahradníka
 9 401

Kořeny zahradníka

V zahradničení, říká Petr Pacák, je teď trend vracet se ke kořenům. O jeho vlastních kořenech, o kořenech rodinného podniku a o tom, jaké plody dneska sklízí v prodejní zahradě Trees v Červeném Kostelci.

9. 3. 2019
Aleš Pilgr: Květy se učí z výzev
 6 260

Aleš Pilgr: Květy se učí z výzev

Brněnská alternativní kapela Květy vždycky patřila k těm aktivnějším, po obměně sestavy už se ale musí mluvit o hyperaktivitě. V roce 2017 vydala dvě desky, loni v rámci pobočného projektu YM její členové nahráli další dvě. Povídali jsme si s bubeníkem nejpilnější české kapely Alešem Pilgrem.

2. 2. 2019
Jan Farský: Nikdo na mě nemá páku
 40 356

Jan Farský: Nikdo na mě nemá páku

Jako jeden z mála politiků tvrdí, že Babiš je za zenitem. A že se skautskou poctivostí se sice v politice postupuje pomalu, ale jistě a také nejdál. Poslanec Starostů a nezávislých a exstarosta Semil Jan Farský.

22. 12. 2018
František Štorm: Otevřít knížku a prohlížet si font
 7 244

František Štorm: Otevřít knížku a prohlížet si font

Typy – nebo jak se dnes říká fonty – ze Střešovické písmolijny se prodávají (a kradou) po celé planetě. Není to ale jediná díra do světa, kterou František Štorm udělal. Jeho kapela Master’s Hammer dávno zaujímá čestné místo v blackmetalovém pekle. Světové proslulosti nezabránilo ani to, že své osobité texty Štorm skřípe v češtině.

12. 12. 2018
Jde elektrickým kytarám o krk?
 6 257

Jde elektrickým kytarám o krk?

Na obchodu s exotickými dřevy mají výrobci elektrických kytar jen malý podíl. Zákaz těžby palisandru a hrozba téhož u mahagonu a ebenu je zasáhly. Jsou to materiály, bez kterých si před pár lety ani výrobci, ani muzikanti svět elektrických kytar nedokázali představit.

4. 12. 2018

Další skvělí autoři

Irena Menšíková

Irena Menšíková

Novinářka a copywriterka na volné noze, mimo jiné psala pro Forbes nebo Deník N. Věnuje se Turecku, zejména... Více

Marek Hudema

Marek Hudema

Vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pracoval jako novinář například... Více

Tomáš Fürst

Tomáš Fürst

Studoval matematické modelování na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, momentálně pracuje... Více

Petr Houdek

Petr Houdek

Zabývá se psychologickou, experimentální a forenzní ekonomií – obory zkoumajícími, jak se člověk rozhoduje... Více

Klimagedon. Rok druhý
 12 326

Klimagedon. Rok druhý

Nejen ve Zdoňově úspěšně odzkoušel strategii boje se suchem a míří dál. Dost jeho nápadů zní potrhle – když se nad nimi člověk nezamyslí. Jak klima změní zemědělství, co je to jedlý les a kdo je ekoterorista, mi vysvětlil ekolog Jiří Malík.

7. 11. 2018
Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa
 12 073

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

27. 10. 2018
Návod pro balvany ve vlčím břiše

Návod pro balvany ve vlčím břiše

Nakladatelství Triáda uvedlo soubor textů historika Jana Tesaře Co počít ve vlkově břiše z let 1968–1980 přídomkem „jiný disent“. Mimoděk tím leccos naznačila o jejich výbušné povaze, která nechává v klidu vlastně jen s Tesařem souznějící levici.

18. 10. 2018
Hardcore kronikář zapomenutého kraje
 8 056

Hardcore kronikář zapomenutého kraje

Jednou buditel, vždycky buditel. Od punku a hardcore k regionální historii.

29. 9. 2018
Kytary s hlasem lidu

Kytary s hlasem lidu

Špičkový britský kytarista Rob Chapman dostal nabídku, jaká se neodmítá – na kytaru na míru. A protože nevěděl, co si naporoučet, zeptal se svých fanoušků z YouTube. Zalíbilo se mu to, založil si vlastní značku a kytary, jaké si přeje hlas lidu, vyrábí dál sám.

15. 8. 2018
Tomáš Dvořák (umělec)
 8 774

Tomáš Dvořák (umělec)

Přepsal dějiny české elektroniky. Tuzemské herní soundtracky povýšil na umění ceněné v mezinárodním měřítku. A letos oslavuje obyčejný život s elitním britským hudebníkem, symfoňákem, a avantgardní deskou, kterou jim vydal nepravděpodobný label. Proč je tak důležité dělat věci originálně a nekalkulovat, objasnil Floex.

10. 8. 2018
Jan Školník: Opat restauraci požehnal
 7 366

Jan Školník: Opat restauraci požehnal

Loni, sotva tři roky po rekonstrukci pětiny komplexu, navštívilo klášter ve východočeském Broumově rekordních 60 000 návštěvníků. Letos zde na místě hostince ze 17. století byla otevřena restaurace U Tří Růží. O obojím řekl víc Jan Školník, podnikatel a oceňovaný filantrop, jednatel Agentury pro rozvoj Broumovska, která klášter spravuje.

3. 8. 2018
Petra Soukupová a polický symfoňák: Ukažte, co ve vás je
 7 472

Petra Soukupová a polický symfoňák: Ukažte, co ve vás je

Mámou se stala dávno před osmnáctkou. A dítek bylo hned padesát, nesou ovšem jediné společné jméno: Police Symphony orchestra. „Máma polického orchestru“ za osm let od jeho vzniku vystudovala hudební management. A dál svým potomkům zařizuje dětství plné dobrodružství.

29. 7. 2018
Lenka Hlaváčková: Mám akorát dvě ruce a tři děti
 18 621

Lenka Hlaváčková: Mám akorát dvě ruce a tři děti

Na Broumovsko se vrátila z Nového Zélandu s pocitem, že všechno je možné. Plán další dva roky jen tak sedět a pít kafe vzal rychle za své, když ochutnala ovčí jogurt od jednoho z místních farmářů. Co všechno obchod regionálními potravinami a Bistro Pecka daly místním lidem i jí samotné, prozradila „mlsná farmářka“ Lenka Hlaváčková.

30. 6. 2018
Rokenrol v insolvenci

Rokenrol v insolvenci

Kytarové impérium Gibson Brands vyrábí čtyřicet procent elektrických kytar na světě. A dluží přes půl miliardy dolarů. Vedení představilo plán na záchranu společnosti. Budoucnost rokenrolové ikony je přesto nejistá. Stejně jako budoucnost rokenrolu samotného?

14. 6. 2018
Hip hop kraluje. Rock’n’roll je klinicky dead, těžko se mu věří
 8 602

Hip hop kraluje. Rock’n’roll je klinicky dead, těžko se mu věří

Rock’n’roll dávno přišel o přitažlivou auru oprsklé rebélie. Ta dneska zdobí hlavy hiphoperů. Je to jen povrchní dojem, klišé – nebo na tom něco je?

31. 5. 2018
Když cesta je cíl
 8 907

Když cesta je cíl

Sama, levně, nalehko, beze spěchu a pevného itineráře. Do míst, která v katalogu cestovky nenajdete. O pomalém cestování a o návratech do Česka, kde „jí to moc zdravý nepřijde“, jsme mluvili s cestovatelkou a příležitostnou dobrovolnicí Viktorkou Hlaváčkovou.

16. 5. 2018
Filmaři z venkovské díry
 5 814

Filmaři z venkovské díry

Pět let rostl v Orlických horách český Hobitín. První hobití noru stavěl Svatoslav Hofman jen tak. Další už vznikaly s představou filmu z Tolkienovy Středozemě. Letos fanoušci na dvacetiminutový snímek, který kameraman Hofman chystá se scénáristou a režisérem Jaroslavem Kejzlarem, vybrali na HitHitu skoro sto šedesát tisíc.

24. 4. 2018
Michal Novák: Talent nikdy nezůstane dlouho skrytý
 8 831

Michal Novák: Talent nikdy nezůstane dlouho skrytý

Bandzone překonal jeho představy. Adresář kapely The.Switch za třináct let zbytněl v největší databázi českých a slovenských kapel, která na rozdíl od celosvětové sítě MySpace přežila. Neobešlo se to beze ztrát. I o nich mluví majitel Bandzone.cz Michal Majkláč Novák.

10. 3. 2018
Architekt velkého flámu
 6 399

Architekt velkého flámu

Začalo to, když se kvůli stejným razítkům u vstupu pomíchali na dvou koncertech návštěvníci. Pár náctiletých nadšenců zkusilo obejít pražské kluby a hospody s nápadem na klubový festival, při kterém by se návštěvníci po libosti promíchávali schválně. Při osmé Žižkovské Noci jim dveře otevře přes šedesát podniků.

7. 3. 2018