Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dušan Šídlo

Dušan Šídlo
Kontaktujte autora

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je autorem komentářů a analýz pro Finmag, Peníze.cz, Hospodářské noviny, Ekonom, MF Dnes, Lidové noviny, Osobní finance, Pojistný obzor a další média.

 Penzijní fondy 2012: inflaci zdolaly čtyři

Penzijní fondy 2012: inflaci zdolaly čtyři

Všechny penzijní fondy již ohlásily výši zhodnocení, kterého dosáhly v loňském roce. Jeho průměrná výše činila 1,7 procenta. Inflace byla 1,9 procenta, takže reálné zhodnocení je v průměru záporné. Pouze čtyři penzijní fondy dokázaly inflaci překonat.

11. 7. 2012
Pojišťovny čeká revoluce!

Pojišťovny čeká revoluce!

Na základě dnešního rozhodnutí Evropského soudního dvora nemohou pojišťovny účtovat nižší pojistné ženám. Co to znamená pro klienty a hlavně klientky pojišťoven?

1. 3. 2011
Pojišťovny špehují na Facebooku!

Pojišťovny špehují na Facebooku!

Sociální sítě v čele s Facebookem již zasahují i do pojišťovnictví. Některé pojišťovny již odmítly s odvoláním na sociální sítě výplatu plnění, jiné uvažují o tom, že budou pojistné kalkulovat podle toho, jak se lidé chovají na Facebooku.

1. 12. 2010
Stavební spoření: Zrušit nebo ponechat?

Stavební spoření: Zrušit nebo ponechat?

V médiích se před časem objevily informace, že ke konci letošního září je poslední okamžik pro vypovězení stavebního spoření a získání úrokového zvýhodnění bez zdanění. Tyto zprávy však již v době svého vydání nebyly zcela pravdivé. Ve skutečnosti je možné mít úrokové zvýhodnění bez zdanění připsané ještě letos, i když jste smlouvu o stavebním spoření neukončili včas.

27. 10. 2010
 Vyplatí se jednorázové spořicí pojištění?

Vyplatí se jednorázové spořicí pojištění?

Kam investovat a neprodělat? Po nedávných turbulencích na kapitálových trzích se takto ptá stále více lidí. Pojišťovny přicházejí s novými formami jednorázově placených spořicích pojištění. Vyplatí se?

29. 9. 2010

Další skvělí autoři

Natálie Dudová

Natálie Dudová

Studentka třetího ročníku žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. V průběhu studia přispívala... Více

Tereza Mynářová

Tereza Mynářová

Vystudovala hospodářskou politiku a učitelství ekonomických předmětů na Vysoké škole ekonomické v Praze... Více

Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor.... Více

Jan Boček

Jan Boček

V roce 2014 spoluzakládal oddělení datové žurnalistiky v Českém rozhlase, kde píše a točí i dnes. Věnuje... Více

Sladký život zajišťoven: Když katastrofy vydělávají

Sladký život zajišťoven: Když katastrofy vydělávají

Možná jste již slyšeli o tom, že pojišťovny jsou pojištěny u zajišťoven. Zajišťovny („pojišťovny pojišťoven“) jsou silné nadnárodní finanční instituce, které přebírají velká pojistná rizika, na které si pojišťovny kvůli omezenému kapitálu samy netroufnou.

20. 9. 2010
Slovensko: Milionáři, halušky a dálnice

Slovensko: Milionáři, halušky a dálnice

Nedávno jsem navštívil Slovensko a čtenářům Finmagu jsem dovezl pár svých postřehů. Gastronomii odbudu rychle - halušky s brynzou bez slaniny? To snad raději nezkoušejte…

19. 7. 2010
Jak si vedly penzijní fondy v roce 2009?

Jak si vedly penzijní fondy v roce 2009?

V průběhu května a června přinášejí jednotlivé fondy informaci o zhodnocení, které účastníkům penzijního připojištění připíší za předchozí rok. Loni se podle tohoto kritéria nejvíce dařilo penzijnímu fondu Allianz, Generali, Aegon a AXA.

14. 6. 2010
Dva pohledy: Lži, arogance a chamtivost ve světě peněz

Dva pohledy: Lži, arogance a chamtivost ve světě peněz

Dvě protilehlé strany finančního světa. Na jedné stojí intriky a peníze jako nejvyšší hodnota, užívání drog, tvrdého alkoholu a provozování nevázaného sexu. Na straně druhé je morálka, profesní hodnoty a snaha o snižování poplatků ve prospěch klienta.

10. 6. 2010
Pojištění u bank má své limity

Pojištění u bank má své limity

Když budete něco kupovat na úvěr nebo si brát půjčku, obvykle dostanete i nabídku na pojištění schopnosti splácet, které má pokrýt splácení půjčky v případě nepříznivé životní situace. Přistupujte k těmto nabídkám vždy s rozvahou, protože toto pojištění navýší splátky dluhu a tím zvýší naše finanční zatížení. Je s ním také spojeno mnoho výluk.

26. 4. 2010
Technická úroková míra: 2,5 a 2,9 procenta není totéž!

Technická úroková míra: 2,5 a 2,9 procenta není totéž!

Lobby pojišťoven zvítězila. Česká národní banka mohla zvýšit maximální možnou výši garantované technické úrokové míry životního pojištění ze současných 2,4 procent až na 2,9 procenta. Nestalo se. Strop se posunul pouze na 2,5 procenta. Proč?

15. 4. 2010
Pojištění hvězd

Pojištění hvězd

Předmětem pojištění jsou podle teorie pouze rizika náhodného charakteru, například délka (resp. náhlé a definitivní zkrácení) života, úraz nebo nemoc, na rozdíl od rizik uměle vytvořených, jako je například sázková činnost. Nicméně i tak je pojišťovnictví obor velice kreativní, setkat se můžeme setkat s pojistkami vskutku kuriózními. Dalo by se říci, že není nic, co by se nedalo pojistit.

30. 3. 2010
Penzijní fondy nevydělávají

Penzijní fondy nevydělávají

Penzijní fondy lze srovnávat podle celé řady ukazatelů. Chlubí se počtem svých klientů nebo objemem spravovaných úspor. Jediný ukazatel, který klienty v dlouhodobém horizontu právem zajímá, je ale výše připisovaného zhodnocení.

26. 2. 2010
„(Ne)Šikovné spoření“ s Čechem

„(Ne)Šikovné spoření“ s Čechem

Česká spořitelna nenabízí standardní spořicí účet (srovnatelný s produkty ING, LBBW nebo GE Money). V její nabídce lze nalézt tzv. Šikovné spoření s inzerovaným vysokým úrokem. Podívejme se na produkt podrobněji.

11. 2. 2010
Liška v zimě spí
 6 757

Liška v zimě spí

Přestože na trhu stavebního spoření působí pět spořitelen, nelze hovořit o dokonale konkurenčním prostředí. Například poplatek za novou smlouvu byl až do konce minulého roku standardně nastaven na jedno procento z cílové částky. To však již neplatí.

2. 2. 2010
Vánoce a půjčky na zlatém podnosu

Vánoce a půjčky na zlatém podnosu

Půjčíme vám hodně nebo málo, ale vždycky vás oškubeme. Tak by se daly v krátkosti shrnout nabídky spotřebitelských půjček před Vánocemi. Na ně se nejvíce těší banky a lichváři všeho druhu. Ti nám půjčky servírují doslova na zlatém podnosu.

8. 12. 2009
Zlato čeká v ulicích

Zlato čeká v ulicích

Cena zlata se v posledních měsících pohybuje na rekordních úrovních a přesahuje tisíc dolarů za unci (zhruba 31 gramů). Poptávka po zlatu vzrůstá a v některých zemích mají lidé možnost kupovat zlato v automatech doslova přímo v ulicích.

9. 11. 2009
Škodou to nekončí, ale teprve začíná

Škodou to nekončí, ale teprve začíná

Pojišťovny používají různé taktiky, jak se šikovně vyhnout povinnosti odškodnit klienty. „Plníme vše, s výjimkou toho, co se skutečně stane,” praví pojišťovácké pořekadlo, narážející na kvalitu plnění závazků pojišťoven vůči klientům.

8. 10. 2009
Islám, pojištění budoucnosti?

Islám, pojištění budoucnosti?

Islámská kultura je ovlivněna morálními normami, které určuje islámská nauka – „šaríja“. Porušení těchto etických církevních zásad je označováno jako zásah do tržního podnikání.

24. 8. 2009
Pojištění „proti vodě“

Pojištění „proti vodě“

Povodně opět ukazují svoji sílu a pojišťovny vyplácejí stovky milionů na plněních. Jak se správně pojistit a je vůbec možné pojistit nemovitost, která již byla jednou povodní zasažena?

28. 7. 2009
Změny v penzijním připojištění

Změny v penzijním připojištění

Prezident Václav Klaus podepsal v minulém týdnu vládní novelu zákona o podnikání na kapitálových trzích, která mimo jiné počítá s důležitými změnami v oblasti penzijního připojištění.

13. 7. 2009
1/4