Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dušan Šídlo

Dušan Šídlo
Kontaktujte autora

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je autorem komentářů a analýz pro Finmag, Peníze.cz, Hospodářské noviny, Ekonom, MF Dnes, Lidové noviny, Osobní finance, Pojistný obzor a další média.

Úroky v hlavní roli

Úroky v hlavní roli

Banky hlásí výrazné nárůsty objemů nově přijatých vkladů. Vytvářejí stále nové spořicí účty, renesanci zažívají i termínované vklady.

4. 6. 2009
Kontroverzní deník Barborky Syslové

Kontroverzní deník Barborky Syslové

Tajný deník Barborky Syslové je kniha finanční gramotnosti. Vysvětluje principy fungování peněz dětem ve věku od 9 let neotřelým způsobem a stojí za pozornost. Ministerstvo školství ji však považuje za kontroverzní.

3. 6. 2009
Pojišťovny vydělávají na „šrotovném“

Pojišťovny vydělávají na „šrotovném“

Šrotovné se stalo osvědčeným lákadlem na klienty. Nejdřív šlo o označení státní dotace za sešrotování starého auta při nákupu nového. Velmi záhy si toto slovo oblíbili novináři a především obchodníci.

25. 5. 2009
Pozdě sjednané pojištění je drahé

Pozdě sjednané pojištění je drahé

Na otázky čtenářů Lidových novin odpovídal analytik Dušan Šídlo ze společnosti Partners.

14. 5. 2009
Pojištění a ztráta zaměstnání
 5 541

Pojištění a ztráta zaměstnání

Nedobrovolná ztráta zaměstnání se v dnešní době stává stále reálnějším rizikem. Že jsou obavy oprávněné, dokládají data Českého statistického úřadu. Za tři měsíce stoupla míra nezaměstnanosti o 1,5 procentního bodu, což je nejprudší skok, jaký kdy Česko zažilo. Míra nezaměstnanosti vzrostla v březnu již na 7,7 procenta.

14. 5. 2009

Další skvělí autoři

Bill Wirtz

Bill Wirtz

Studující práv na Lotrinské univerzitě v Nancy. Provozuje vlastní mnohojazyčný blog.

Petr Houdek

Petr Houdek

Zabývá se psychologickou, experimentální a forenzní ekonomií – obory zkoumajícími, jak se člověk rozhoduje... Více

Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru... Více

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval... Více

Na Madonnu s pojištěním

Na Madonnu s pojištěním

Vstupenky na nejrůznější koncerty a jiná živá vystoupení bývají dnes dosti nákladnou záležitostí. Například lístky na domácí vystoupení popové divy Madonny byly k dispozici v ceně od jednoho do osmi tisíc korun. To s sebou nese určité „investiční“ riziko. Dnes už se dá ošetřit.

15. 4. 2009
Hra o finanční svobodu

Hra o finanční svobodu

Globálními trhy v současné době otřásá finanční krize. V takové situaci, kdy se strmě řítí dolů, je nejdůležitější nadhled a disciplína. Jak je získat? Když budete vědět, jaký vliv mají podobné krize na vaše portfolio v dlouhém období. Ve hře Finanční svoboda si můžete dlouhodobé chování trhů vyzkoušet.

9. 4. 2009
Skandia: Po větru či proti němu?

Skandia: Po větru či proti němu?

Společnost Skandia letos otevřela pobočku v Praze a chystá expanzi prostřednictvím investičního životního pojištění Skandia Life Time. V jednom produktu je možné volit investici do více než 50 fondů. Jaké je toto investiční pojištění?

18. 3. 2009
Pojistka jako cenný papír

Pojistka jako cenný papír

Osmnácté století je označováno jako století páry. Dvacáté první století může časem nést označení „století pojištění“. Aby pojišťovny své služby lépe prodaly, nabývá pojištění dosud neobvyklých podob. Například obchodovatelného cenného papíru, volně prodejné ceniny nebo mobilní textové zprávy.

11. 3. 2009
Penzijní fondy v plusu

Penzijní fondy v plusu

Asociace penzijních fondů zveřejnila výsledky hospodaření svých deseti členů za loňský rok. Penzijní fondy, které spravují aktiva ve výši přesahující 180 mld. Kč, připíší klientům v průměru půl procenta. V době finanční krize nejde o špatný výsledek.

26. 2. 2009
Flexibilita životního pojištění II.

Flexibilita životního pojištění II.

V prvním článku na téma „Flexibilita životního pojištění“ jsme se zaměřili na nejdůležitější faktory, které ovlivňují flexibilitu životního pojištění. Seznámili jsme se tedy s pojmy jako je redukce, splacený stav nebo platební prázdniny. Dnes se podívejme na praktické příklady.

18. 2. 2009
Mýty kolem neživotního pojištění

Mýty kolem neživotního pojištění

Složitější doby, jako je ta současná, zpravidla přinášejí obavy o majetek a zvyšují zájem o pojištění, zejména tzv. neživotní. Rozhodně proto není od věci připomenout si, jaké nejčastější mýty toto pojištění provázejí.

3. 2. 2009
Pojistit lze i zdánlivě nepojistitelné
 8 494

Pojistit lze i zdánlivě nepojistitelné

Pojišťovny rády sjednávají životní pojištění zdravým lidem. Není divu – je to pro ně zpravidla výhodné, jakmile však zájemce o pojištění má nebo měl vážnější zdravotní problém, není uzavření pojištění tak jednoduché. Jaké možnosti pojištění tito vážně nemocní vůbec mají?

29. 1. 2009
Pojištění schopnosti splácet

Pojištění schopnosti splácet

S nabídkou pojištění k hypotékám, kreditním kartám či leasingu se roztrhl pytel. Podlehnout přesvědčování banky, že s pojištěním je půjčka výhodnější či bezpečnější, se nemusí pokaždé vyplatit. Ne vždy totiž říkají tak úplně všechno.

22. 1. 2009
Antidiskriminační zákon naruby

Antidiskriminační zákon naruby

Na konci prosince se v médiích objevila zpráva, že pojišťovny, které dosud nabízely zvýhodněné povinné ručení pro ženy, s touto nabídkou končí. Může za to chystaný antidiskriminační zákon, který má vycházet z příslušné evropské směrnice, jenž má být schválen v letošním roce. Pojišťovny se obávají, že by se tak dostaly do rozporu s paragrafem, který zaručuje rovný přístup k oběma pohlavím při nákupu zboží a služeb.

14. 1. 2009
Flexibilita životního pojištění
 6 669

Flexibilita životního pojištění

Z důvodu dlouhodobosti pojistných smluv životního pojištění je jedním z nejdůležitějších srovnávacích parametrů jeho flexibilita. Otázka, jaké dává produkt možnosti pro případ nemožnosti dalšího placení pojistného v plné výši, patří ze strany klientů k nejčastějším.

27. 11. 2008
AVIVA ROYAL: Garance výnosu

AVIVA ROYAL: Garance výnosu

Aviva rozšiřuje produktové portfolio o populární zajištěné, resp. kapitálově garantované produkty. Konstrukčně lze Aviva Royal považovat za povedený produkt.

19. 11. 2008
Česká pojišťovna: peníze hned?

Česká pojišťovna: peníze hned?

Reklama pojišťoven se vydává různými směry. Vzhledem k zákazu konkurenčního srovnávání se reklama pojišťoven věnuje obvykle smyslu pojištění – proto převažují slogany typu „zanechte více než jen vzpomínky“, „i slzy patří k životu“ nebo „pro život jaký je“.

11. 11. 2008
Finanční krize a pojišťovny

Finanční krize a pojišťovny

Finanční krize ovlivnila nejen banky, ale i pojišťovny. Japonská životní pojišťovna Yamato Life zbankrotovala, AIG a další pojišťovací společnosti se dostaly do finančních problémů. Klientů se to výrazněji nedotklo. Jaká je budoucnost?

5. 11. 2008
Nové penzijní připojištění: jen pozitiva?

Nové penzijní připojištění: jen pozitiva?

O nové úpravě penzijního připojištění jako součást takzvané druhé etapy penzijní reformy se diskutuje již delší dobu. Stávající penzijní připojištění bude postupně dožívat a vzniknou nové penzijní společnosti, které budou fungovat jako investiční společnosti.

20. 10. 2008
Indexy smrti

Indexy smrti

Průměrná délka lidského života se neustále prodlužuje a pojišťovnám to dělá vrásky. Vyplácejí totiž doživotní penze a čím déle jejich klienti budou žít, tím více peněz jim budou muset vyplatit.

10. 9. 2008
2/4