Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
11. 7. 2023
 22 864

Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
Vláda zvýší zdanění piva. Pohřbí tím hospody? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Točené pivo od příštího rok zhořkne. Nepoznáte to však na chuti, ale na ceně.

Poslanci se tento týden zakousnou do konsolidačního balíčku, který vláda uvedla pod optimistickým názvem „Česko ve formě“. Jeho cílem je stabilizovat (aspoň zčásti) veřejné finance a snížit deficit státního rozpočtu. Platit má od začátku příštího roku.

Většina navrhovaných změn, které balíček obsahuje, se dotýká podnikatelů. A většina podnikatelů je přijímá se zaťatými zuby, protože až na výjimky jim byznys neulehčí.

Je tohle úpění na místě? Vždyť pro pivo platily v minulosti ještě vyšší sazby DPH.

Těžké časy? Kdepak, daň byla výš

Mezi změny, které vyvolaly nevoli, patří přesun daně z přidané hodnoty na pivo ze zvýhodněné desetiprocentní sazby do základní sazby jednadvacetiprocentní. Tato změna může podle hospodských znamenat, že si připlatíme kolem pěti korun za půllitr čepovaného piva.

Jistě, tento odhad je realistický. Můžeme však trpce podotknout, že po přeřazení do desetiprocentní sazby jsme nižší ceny nepostřehli. A teď, kdy se chystá návrat do sazby jednadvacetiprocentní, je na stole nejen zdražení čepovaného piva, ale také nářek, že vláda hospody pohřbí, protože z nich vyžene pivaře.

Je tohle úpění na místě? Vždyť pro pivo platily v minulosti ještě vyšší sazby DPH. Do konce roku 1994 mělo pivo sazbu DPH ve výši 23 procent, poté až do května 2004 byl pěnivý mok daněn 22 procenty.

Současné zdanění třemi sazbami v závislosti na tom, kde si pivo vypijete a zda obsahuje alkohol, zvolili sami podnikatelé v roce 2020 za absurditu roku.

Není snad absurdní udržovat při životě absurditu?

Už ve třináctém století se v Praze platil „ungelt“ z každého sudu piva. A potom se tato daň odváděla z každé várky.

Začalo to ungeltem

Pravda, ti jejichž příjmy mají co do činění se spotřebou piva, se mohou cítit ukřivděni, že vláda ustoupila moravským lobbistům a tiché, tedy neperlivé víno – na rozdíl od piva – zůstává osvobozeno od spotřební daně. Také tohle je absurdní, tím spíš, že dvě třetiny hroznů, z nichž se víno vyrábí, se do Česka dováží, zatímco pivo pochází vesměs z domácích zdrojů.

Na druhou stranu, spotřební daň u piva zůstává na stejné úrovni (32 korun na 100 litrů krát stupňovitost piva, minipivovary mají spotřební daň poloviční). Je také mnohem nižší než u vína a malé pivovary ji mají výrazně menší. Kromě toho, pivo téměř periodicky zdražuje, a protože spotřební daň je stanovena pevnou částkou na objem, má spotřební daň v jeho ceně stále menší podíl.

Pivo
Shutterstock

Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů

Na přesunutí čepovaného piva ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty jsme se před nedávnem ptali i expertů. Vyšší DPH čeká navíc i celé stravovací služby. Jak to dopadne na hospody a restaurace, kterým poslední léta zrovna nepřála?

Plzeňský Prazdroj na svém webu nicméně naznačuje, že na návrat k běžnému zdanění není vhodná doba. Píše, že „hospody lapají po dechu“. Podle jeho dat se za poslední čtyři roky počet vesnických hospod snížil o 15 procent, ve městech jich ubylo kolem sedmi procent.

Mohlo by snad pokračující daňové zvýhodnění točeného piva tento trend zvrátit a pivní tradice oživit?

Připomeňme si, že tyhle tradice vznikaly v českých zemích bez toho, aby bylo pivo osvobozeno od zdanění. Jakmile se výroba sladu a piva a jejich prodej staly výnosným typem podnikáním, začali na tuto činnost uvalovat radní, šlechta i král rozličné daně a poplatky.

Už ve třináctém století se v Praze platil „ungelt“ z každého sudu piva (tehdy 992 litrů). A potom se tato daň odváděla z každé várky.

Vyšší zdanění, které se odrazí v ceně točeného, může leckoho přimět, aby si dal o nějaké pivo v restauraci míň, v krajním případě, aby si raději doma otevřel lahvové.

Dá se nicméně předpokládat, že za nějaký čas, jak je to obvyklé, si spotřebitel na novou cenu zvykne a přestane ho odrazovat.

Generace Z nevidí nic zábavného na tom, aby po práci vyrazila do hospody, kde namísto komunikace na sociálních sítích bude klábosit nad půllitrem.

Generace Z výčepy nespasí

To však neznamená, že tradičních výčepů nebude dál ubývat. Tento trend je do značné míry nalinkován generační výměnou a daňová politika na tom nic nezmění.

Chodíte často do hospody „na jedno“?

Dospívající generace Z, což jsou ti, kteří se narodili po roce 2000, a dřív než dudlík požadovali mobil, jsou jiný „živočišný druh“, než jejich rodiče a prarodiče.

Tihle jedinci nevidí nic zábavného na tom, aby po práci vyrazili do hospody, kde namísto komunikace na sociálních sítích budou klábosit nad půllitrem, a přitom do sebe nalijí „metr piv“.

Z podobného těsta je ostatně už většina mileniálů, tedy těch, kteří dospěli už na přelomu století.

Podnikatelé v gastru se budou muset jejich zvykům a preferencím přizpůsobit. Anebo rozjet jiný druh byznysu.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

gastronomiekomentářpivopivovarnictvírestauracevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo