Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články na téma: gastronomie

Další články na téma gastronomie najdete na Peníze.cz.

Lyžovačka v Česku? Zapomeňte. Oteplující se planeta hatí miliardový byznyskomentář
 14 590

Lyžovačka v Česku? Zapomeňte. Oteplující se planeta hatí miliardový byznys

Letošní zima je mimořádně teplá a lyžařská střediska jsou bez sněhu. Potíže mají nejenom ta u nás, ale i v rakouských či francouzských Alpách. Provozovatelé skiareálů to řeší umělým zasněžováním, jenže často není dost vody, nemluvě o vysokých cenách energií. Vlekaři i další podnikatelé a zaměstnanci na horách se tak budou muset zaměřit na nabídku jiného typu služeb.

Marek Hudema15. 2. 2024
O 277 tisíc méně. Loni ukončilo činnost nejvíc živnostníků od vzniku samostatného Českaaktuality

O 277 tisíc méně. Loni ukončilo činnost nejvíc živnostníků od vzniku samostatného Česka

Že byl loňský rok pro firmy náročný, je už všeobecně známo. S příchodem nového roku to už jen potvrzují i tvrdá data. Nejistá ekonomická situace, růst nákladů a především zavedení povinných datových schránek znamená, že loni ubyl rekordní počet živnostníků: podnikání ukončilo téměř 277 tisíc z nich, což je nejvyšší počet od roku 1993.

Michal Hron11. 1. 2024
Jaké víno na Silvestra? I mistři someliéři se utnou,  někdy nepoznají ani červené od bíléhočasopis
 5 736

Jaké víno na Silvestra? I mistři someliéři se utnou, někdy nepoznají ani červené od bílého

Víno je z pohledu ekonomie fascinujícím artiklem. Většina z nás smrtelníků totiž nakupuje víno od oka podle cenovky nebo etikety. Třeba i teď na Silvestra. Po přečtení tohoto článku, který speciálně pro vás odemykáme z tištěného časopisu Finmag, se za svou povrchnost nejspíš přestanete stydět – ve vínu se dost možná nevyzná ani velká část odborníků. Tedy, tvrdí vědci.

Jakub Žofčák29. 12. 2023
Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...BrandVoice
 5 905

Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...

Ceny v českých restauracích jsou vysoké. Vyšší než třeba ve Španělsku či Itálii. Čím to je? A jak se bude situace vyvíjet?

Jurij Kolesnik22. 11. 2023
Míza plná života. Český „tolkienovský“ nápoj sklízí uznání i za oceánemPodnikavé Česko
 13 310

Míza plná života. Český „tolkienovský“ nápoj sklízí uznání i za oceánem

O lahodném březovém nápoji psaly i Financial Times, mezi labužníky platí za tekutou delikatesu. Klimešovi z Bezděčína a jejich Euforia mají už několik let pevné místo na české kulinární mapě. Ochutnejte text z tištěného Finmagu, jehož nové číslo už pro vás kvasí.

Petra Tajovský Pospěchová19. 10. 2023
Covid i házení klacků pod nohy. Majitel hospody U Štěpána o vynucené pauze
 95 806

Covid i házení klacků pod nohy. Majitel hospody U Štěpána o vynucené pauze

Štěpán Ruda se svou ženou patří k nejvýraznějším tvářím české gastronomie. Kousek od západočeské Sušice provozují už řadu let hospůdku U Štěpána, kterou proslavila hlavně účast v televizním pořadu Ano, šéfe! Loni však překvapivě oznámili, že končí. „Neviděl jsem na své práci už vůbec nic pozitivního,“ vysvětluje dnes Ruda vynucenou pauzu pro magazín Reportér.

Michal Hron24. 8. 2023
Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.

Marek Hudema7. 8. 2023
Dávali mu dva měsíce. Majitel vinotéky vydržel a teď prosperuje
 11 303

Dávali mu dva měsíce. Majitel vinotéky vydržel a teď prosperuje

Rozený restauratér – tak by se dal charakterizovat Ondřej Vitha, komunikativní majitel českobudějovické vinotéky a kavárny Hroznovka. Přesto si musel úspěch tvrdě vybojovat. Přestál kritickou situaci, kdy byl nucen vyplatit obchodní partnerku, poté zvládl i covid, a dnes už se o budoucnost podniku nebojí. Může si i dovolit mít o víkendu zavřeno.

Jana Šulistová17. 7. 2023
Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
 22 856

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?

Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Pavel Jégl11. 7. 2023
Tradice, vášeň, slast i byznys. Neapolská pizza láká i Čechy, poplatkům navzdory
 5 879

Tradice, vášeň, slast i byznys. Neapolská pizza láká i Čechy, poplatkům navzdory

Neapolská pizza je chloubou celého italského regionu Kampánie – a také jeho ekonomickým zachráncem. V posledních letech její obliba roste i v Česku. Kde tyto podniky najdete? Vyplatí se platit poplatky za členství v Asociaci pravé neapolské pizzy? A v čem vlastně tkví její výjimečnost?

Ondřej Schneider7. 6. 2023
Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů
 18 823

Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů

Jedním z mnoha opatření pro ozdravení veřejných financí, která ve čtvrtek představila vláda, je i přesunutí čepovaného piva ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Vyšší DPH čeká navíc i celé stravovací služby. Jak to dopadne na hospody a restaurace, kterým poslední léta zrovna nepřála?

Michal Hron12. 5. 2023
Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! se vrací. Jste báječní, otevřeme, hlásí
 159 182

Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! se vrací. Jste báječní, otevřeme, hlásí

Loni v září oznámili, že už nemohou dále a po 14 letech končí. O smutném osudu slavné Hospůdky U Štěpána ve Vojeticích u Sušice, kterou proslavila hlavně účast v pořadu Zdeňka Pohlreicha, tehdy psal kdekdo. Dnes, po několikaměsíční pauze, však majitelé sebrali znovu dostatek energie. „Znovu otevřeme,“ hlásí s nadšením nejen stále početné fanouškovské základně.

Michal Hron26. 3. 2023
Delikatesy má v krvi, Česko zásobuje lanýži. Stojí i 180 tisíc za kilo, říká Hrubá
 21 769

Delikatesy má v krvi, Česko zásobuje lanýži. Stojí i 180 tisíc za kilo, říká Hrubá

Zapomeňte na houby s octem. Vytříbený jazýček si žádá lanýž! Markéta Hrubá je léta vozí pro nejlepší restaurace v Česku. Původně přitom vedla obchod s italskými potravinami. Jak se z toho vyvinul vlastní lanýžový byznys?

Petra Tajovský Pospěchová23. 2. 2023
Vindyšova továrna ožila díky patriotům. Chceme být inspirací, říkají podnikatelé
 16 230

Vindyšova továrna ožila díky patriotům. Chceme být inspirací, říkají podnikatelé

Že je tahle prodejna jiná, si mnozí všimnou už při vstupu. Namísto reklamní tabule se slevami narazí na cedulku vyzývající na vyčkání příchodu obsluhy. Ski a Bike Centrum Radotín na osobním přístupu staví už 35 let. Své úspěchy navíc vrací obci i sportovní komunitě. „Chtěli jsme udělat něco jiného,“ vysvětluje sázku na multifunkční areál spolumajitelka firmy Kateřina Princová.

Michal Hron16. 1. 2023
Rýžové nudle, krevety a špetka fašismu. Jak Thaici dobyli svým jídlem svět
 7 115

Rýžové nudle, krevety a špetka fašismu. Jak Thaici dobyli svým jídlem svět

S tradičními národními pokrmy je to těžké. Některé jsou dovezené ze zahraničí, další nemají s danou zemí vlastně nic společného a jiné jsou staré jen několik desítek let. A pak jsou tu jídla, která vymysleli fašističtí autokraté. O jednom takovém si povíme – neříkejte, že nemáte rádi pad thai.

Jakub Žofčák4. 1. 2023
Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů
 25 478

Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů

Jedenáctého listopadu Češi tradičně vyrážejí do restaurací a hospod na svatomartinské menu. Dopřejí si ale husu se zelím a „se šesti“ kvůli zdražování i letos? A jestli ano, nebude to naposled? Zeptali jsme se expertů.

Adam Štěpánek4. 11. 2022
Moje peníze, moje oběti. Krizi zatím zkoušíme vysedět, říká šéf Mattoni
 13 451

Moje peníze, moje oběti. Krizi zatím zkoušíme vysedět, říká šéf Mattoni

Vedení Mattoni 1873 převzal Alessandro Pasquale před 15 lety po otci Antoniovi. Firma letos roste až dvouciferným tempem, i díky tomu může zdražování zatím pozdržet. V rozhovoru pro Finmag Pasquale mluví o utahování opasků, zelených ideálech, motýlím dědictví a mazaném otci.

Jiří Nádoba24. 10. 2022
Café Louvre slaví 30 let. V začátcích šlo o život, vzpomíná Spohr
 20 219

Café Louvre slaví 30 let. V začátcích šlo o život, vzpomíná Spohr

Varovali ho, že kavárnu ve druhém patře, a ještě nad hampejzem, může otevřít jen blázen. Sylvio Spohr to udělal. Vy si teď můžete vybrat, jestli se za jeho dokonalým servisem vypravíte na tenisové kurty k Berounce, nebo do Café Louvre. Jeho podnik letos slaví 30. výročí.

Kateřina Kubalová1. 10. 2022
Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! končí. Už nemáme sílu, píšou majitelé
 558 376

Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! končí. Už nemáme sílu, píšou majitelé

Byl to jeden z nejvýraznějších příběhů druhé série televizní show Ano, šéfe! Pošumavská Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích u Sušice tehdy jako neznámý podnik starostova syna bojovala o přízeň zákazníků, což se po návštěvě Zdeňka Pohlreicha zcela změnilo. Teď, po 14 letech, ale končí.

Michal Hron1. 9. 2022
Je to honička být jednička: jak dostat Michelinskou hvězdu a nezbláznit se
 8 131

Je to honička být jednička: jak dostat Michelinskou hvězdu a nezbláznit se

Vytoužené, ale i proklínané. Michelinské hvězdičky jsou nejčastěji přirovnávané k restauračním Oscarům. To, že se kvůli nim kuchaři zavírají na 14 hodin denně do kuchyně nebo páchají sebevraždy, však ukazuje, že jsou mnohem víc. A že někdy možná ani není o co stát.

Jakub Žofčák25. 7. 2022
Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla

Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla

Jan Knedla procestoval svět a vařil pod taktovkou nejvyhlášenějších světových chefů. Teď si otevřel svůj podnik, kde českou kuchyni podrobil kúře pátou chutí umami – a má stále nabito.

Stanislav Šulc23. 7. 2022
1/2