Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...

Jurij Kolesnik
Jurij Kolesnik
22. 11. 2023
 5 915
BrandVoice

Ceny v českých restauracích jsou vysoké. Vyšší než třeba ve Španělsku či Itálii. Čím to je? A jak se bude situace vyvíjet?

Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...
Proč jsou české restaurace dražší než ty v zahraničí? ptá se v komentáři majitel jedné z nich (ilustrační foto) / Zdroj: Babiččina zahrada

Důvodů vysokých cen v tuzemských restauracích je víc. Mezi ty hlavní ale určitě patří ceny energií a platy zaměstnanců. Lidí, na kterých gastro branže stojí, zejména kuchařů.

Náklady na energie jsou i po loňském strmém vystřelení vzhůru a následném propadu pořád o zhruba 40 procent vyšší než v roce 2021. S tím je kromě dražšího provozu pochopitelně spojený i růst cen surovin.

Řada kuchařů v posledních letech změnila profesi nebo odešla do zahraničí za lepším platem. Je to pochopitelné, neboť v Česku je tato profese stále nedoceněná. Od roku 2021 sice v tuzemských končinách narostly mzdy kuchařům v průměru o polovinu a číšníkům o 15 procent, minimálně v evropském měřítku to ale stále není dost.

Michelin
ricochet64 / Shutterstock.com

Je to honička být jednička: jak dostat Michelinskou hvězdu a nezbláznit se

Vytoužené, ale i proklínané. Michelinské hvězdičky jsou nejčastěji přirovnávané k restauračním Oscarům. To, že se kvůli nim kuchaři zavírají na 14 hodin denně do kuchyně nebo páchají sebevraždy, však ukazuje, že jsou mnohem víc. A že někdy možná ani není o co stát, jak se dozvíte v článku Jakuba Žofčáka.

Restaurace tedy byly nuceny rostoucí náklady promítnout do jídelního lístku. A bohužel neplatí to, co třeba v jiném byznyse (a to, co si myslí spousta lidí „mimo profesi“), že snížením cen podnik přiláká více hostů. Tímto krokem v praxi nikdy nepřilákáte tolik zákazníků, aby se podařilo pokrýt celou režii podniku.

Jaký další vývoj lze očekávat? Navzdory výše uvedenému si dovolím odhadovat, že ceny v restauracích půjdou přeci jen nepatrně dolů, a to zhruba do půl roku. Přispět by k tomu mělo zejména další snižování cen energií.

Vliv na snížení cen může mít i příliv nového personálu ze zahraničí, který je ochotný pracovat za méně peněz. Myslím, že za pár let bude kuchař třeba z Moldavska připravovat smažený řízek stejně tak dobře jako český kuchař. To se již zcela běžně děje jinde v západním světě.

V neposlední řadě lze očekávat i to, že si lidé na vyšší cenovou hladinu v restauracích zvyknou, respektive budou vnímat tamní ceny jako relativně nižší v souvislosti s růstem příjmů.

Vysoké ceny v restauracích trápí i nás, restauratéry. Byly jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl k neobvyklému projektu, zábavné kratochvíli, říkejte tomu, jak chcete. Rozhodl jsem se čas od času k sobě domů pozvat lidi, které potkávám třeba v jedné ze svých restaurací nebo i na ulici při venčení psa. A pohostit je.

Nejde o vedlejší byznys, účel je nezištný, nic za to od nich nechci. Což ovšem neznamená, že mě to neobohacuje. Uvařím něco dobrého, tradičního z regionů, které jsem procestoval. Poté spolu usedneme u jednoho stolu. Moc mě baví a naplňuje dělat radost nejen sobě, ale i lidem kolem sebe.

Za vším není a neměl by být jen byznys.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Babiččina zahrada

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Jurij Kolesnik

Jurij Kolesnik

Pochází z Ukrajiny, přes dvacet let žije v Česku. Provozuje restauraci La Veranda na Starém Městě, před deseti lety přibyla útulná Babiččina zahrada v Průhonicích a čtyři roky funguje vinohradské The Bistro. Více

Související témata

BrandVoiceceny energiígastronomieinspiracekomentářkuchařiplatyPodnikavé Českorestauracevaření
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo