Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Covid i házení klacků pod nohy. Majitel hospody U Štěpána o vynucené pauze

Michal Hron
Michal Hron
24. 8. 2023
 95 816

Štěpán Ruda se svou ženou patří k nejvýraznějším tvářím české gastronomie. Kousek od západočeské Sušice provozují už řadu let hospůdku U Štěpána, kterou proslavila hlavně účast v televizním pořadu Ano, šéfe! Loni však překvapivě oznámili, že končí. „Neviděl jsem na své práci už vůbec nic pozitivního,“ vysvětluje dnes Ruda vynucenou pauzu pro magazín Reportér.

Covid i házení klacků pod nohy. Majitel hospody U Štěpána o vynucené pauze
Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích u Sušice / Zdroj: Finmag.cz

O neslavném konci slavné šumavské hospody jsme na Finmag.cz informovali mezi prvními. Už tehdy bylo možné mezi řádky číst, že hlavním důvodem je psychické vyhoření jejího majitele Štěpána Rudy. I tehdejší zaměstnanec podniku, s nímž jsme telefonicky krátce hovořili, potvrdil, že další osud je spojen především s očekávaným zotavením majitele a že teď nelze říct, jak to bude dál.

Rozhodnutí skončit překvapilo nejen skalní fanoušky restaurace, ale i širokou plejádu lidí, kteří o ní mají povědomí spíš jen ze zmíněného televizního pořadu. V něm – na rozdíl od většinového pojetí pořadu – Zdeněk Pohlreich nešetřil na stranu hospůdky slovy chvály. A Rudovi se spíš snažil pomoct s životaschopným nastavením konceptu.

Dlouhá léta se zdálo, že vše dobře funguje. Podnik si našel svou klientelu, pozitivní recenze přibývaly a rozrůstal se i počet fanoušků, kteří o hospodě ve Vojeticích u Sušice pěli superlativy. O to překvapivěji znělo oznámení z loňského září, že po 14 letech zavírá. „Už nemáme sílu,“ psali tehdy majitelé na sociálních sítích.

„Už nějakou dobu, asi tak dva nebo tři roky, jsem cítil, že to není dobré. Bylo čím dál jasnější, že z toho pracovního kolotoče budu muset alespoň na chvíli vystoupit. Byl jsem ve své práci moc ponořený a neviděl na ní už vůbec nic pozitivního,“ říká dnes otevřeně pro platformu Reportér Premium (za paywallem) Ruda.

V hlavní roli covid

Majitel slavné hospůdky tvrdí, že k celé situaci přispěl covid, nedostatek personálu, ale taky „stát, který nám spíš házel klacky pod nohy, než aby nám pomohl, anebo nás alespoň nechal být“. Rozhodnutí zavřít podle něj přesto jen těžce přijímal. „Jenže mě prostě najednou zradilo tělo, takže nic jiného než zavřít mi ani nezbývalo,“ říká.

Přesto inspirující příběh Štěpána Rudy a jeho manželky Zdeňky, kteří se o restauraci starají od roku 2008, neskončil. Ruda věnoval následných několik měsíců rekonvalescenci, během které upravil i interiér restaurace. Koncem března pak manželé s nadšením nejen stále početné fanouškovské základny oznámili, že znovu otevřou.

Hospůdka U Štěpána
Michal Hron, Finmag.cz

Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! končí. Už nemáme sílu, píšou majitelé

Byl to jeden z nejvýraznějších příběhů druhé série televizní show Ano, šéfe! Pošumavská Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích u Sušice tehdy jako neznámý podnik starostova syna bojovala o přízeň zákazníků, což se po návštěvě Zdeňka Pohlreicha zcela změnilo. Teď, po 14 letech, ale končí.

Ruda se však mezitím rozhodl změnit koncept podniku. Nechce se prý soustředit jen na nějakou vyšší gastronomii, ale spíš jednoduchost. S odstupem času přiznává, že dřív na takto rázný krok neměl dostatek sil; vždycky si například přál mít na menu obyčejný burger s hranolky, ale přes personál si ho nedokázal prosadit.

„To rozhodnutí znovu otevřít přišlo ve chvíli, kdy jsem se už cítil líp a chtěl něco dělat. Začal jsem si to tady vylepšovat, proměnil jsem trochu interiér, natřel nově židle a stoly, změnil osvětlení, udělal nové menu…,“ říká pro magazín Reportér Ruda.

Nad pojetím jídel už dneska přemýšlí jinak. Vrátil se k původní myšlence vařit jednoduše a hlavně z lokálních a sezonních věcí: vedle hovězího z vlastního biochovu mu k tomu slouží rozlehlá bylinková a zeleninová zahrádka, která s podnikem přímo sousedí.

A konečně nabízí i onen vysněný burger. Naopak stálá nabídka zmizela. Kdo se tak chce v hospůdce U Štěpána dneska najíst, musí se spolehnout jen na pár jídel denně vypsaných na tabuli přímo v podniku.

Pohlreich v Pošumaví

Hospůdka U Štěpána funguje ve Vojeticích čtrnáct let, zpočátku ale zažívala těžké časy. Manželé se ji rozhodli zavést jako soběstačný podnik, který bude zpracovávat jen to, co si sám vypěstuje. Sázka na vysokou kvalitu jídla, prostředí a služeb je však stála hodně energie a oslovit tu správnou klientelu nějaký čas trvalo.

Hází stát firmám klacky pod nohy?

Významná změna nastala v roce 2009, kdy tým kolem Zdeňka Pohlreicha a pořadu Ano, šéfe! dostal na hospůdku tip. Pohlreicha tehdy Rudův podnik nadchl, současně ale poukázal na několik chyb, které při svém podnikání dělá. Především pak cenu, která neodpovídala kvalitě: na to, že suroviny pocházely z vlastní zahrádky a maso z přilehlé farmy, se podnik cenou až příliš podbízel.

„Návštěva Zdeňka Pohlreicha a odvysílání pořadu bylo pro hospůdku průlomové. Šéfovi se podnik i místo líbilo a jeho dobré rady, kterými se Štěpán začal řídit, přinesly brzy své ovoce,“ popisují manželé tehdejší zlom na svém webu.

Po dalších několik let se z Hospůdky U Štěpána stalo vyhledávané zastavení místních i turistů mířících na Šumavu. Sortiment mezitím manželé rozšířili o vlastní zavařeniny a konzervy a změnou prošlo i okolí podniku, kde manželé vybudovali vlastní bylinkovou zahradu či ovocný sad. O klíčové proměně z roku 2016 ostatně natočili i video.

Do loňského září hospoda fungovala bez větších změn. Až Rudovo zdraví a vynucená víc než půlroční pauza přinesla další změnu v jejím smýšlení.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
89
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byrokraciecovidgastronomieinspiracePodnikavé Českopodpora podnikánísuccess storyzaměstnanecZdeněk Pohlreich
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo