Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo to řekl?! Přiznejte v našem kvízu, jak se vyznáte v hláškách ikonických podnikatelů

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
24. 2. 2024
 15 521
kvíz

Jedna věc je zboží vyrobit, jiná věc je umět to prodat. Někomu k pocitu podnikatelského úspěchu stačí pár miliard na účtě, jiný si ho musí nechat potvrdit druhými. A tak dává rozhovory, veřejně vystupuje, nechá o sobě psát oslavné články. A v těch trousí moudro o byznyse. My vybírali jen ta opravdu dobrá. Troufnete si poznat, komu co vyšlo z úst?

Kdo to řekl?! Přiznejte v našem kvízu, jak se vyznáte v hláškách ikonických podnikatelů
Slavní byznysmeni promluvili (ilustrační obrázek) / Zdroj: Pleska / Dall-e

Jsou otázky, které rozumný člověk neklade. Proto taky některé odpovědi lidstvu donesli lidé veskrze nerozumní a nekonformní. Někdy to byly odpovědi velmi důležité.

A jindy zas strašné koniny.

To se povedlo nám, když jsme se sami sebe zeptali, jak by asi náš sobotní kvíz připravovala v každém směru největší hvězda naší televizní zábavy.

Tak takhle (vizte kousek níž, pod reklamní pauzou) by vypadal sobotní inspirativní kvíz podle Haliny Pawlowské. Složený z citátů slavných lidí. Aspoň, že jsou to mistři byznysu a podnikání, když jsme na Finmagu. A že jsou to hlášky o byznysu a podnikání, když jsme na Finmagu.

Objeví se v něm slavné výroky největších podnikatelů minulého i tohoto století Henrym Fordem počínaje a Jackem Ma konče. Nejslavnější jména.

Přesto naprosto neočekáváme, že by snad někdo z laskavých čtenářek a čtenářů dosáhl lepšího skóre, než je pět správných odpovědí z jedenácti. Nic si z toho nedělejte. Jde přece hlavně o zábavu a o inspiraci.

A taky – jak řekl Tomáš Baťa: „Neříkej, že to nejde, raději řekni, že to zatím neumíš.“ Jak při obchodním jednání, tak při práci se zaměstnanci se může hodit, když nonšalantně utrousíte taky jiné moudro než to hokejové o tom, že člověk nemá bruslit tam, kde je puk, ale tam, kde puk bude.

1/11„Největší zdroj poučení jsou vaši nejnespokojenější zákazníci.“ Řekl odborník na slovo vzatý, muž s největším počtem nespokojených zákazníků na světě (kvalifikovaný redakční odhad). Je to…

2/11Jeden z nejbohatších lidí na zeměkouli a muž, který staví rakety, jednou řekl: „Vaše značka je to, co o vás druzí říkají, když odejdete z místnosti.“ Byl to…

3/11Kdo asi řekl: „Neúspěch je jednoduše příležitost začít znovu, tentokrát inteligentněji.“?

4/11„Potřebujete vedle sebe mít ty správné lidi, ne ty nejlepší,“ řekl…

5/11Za starých časů měla jistá odrůda magnátů slabost pro vychovávání. Z některých pak padaly výroky tesatelné hnedle do kamene. Třeba tohle: „Odpad je mravní zločin proti přírodě.“ Kdo byste řekli, že to řekl?

6/11 Kdo je autorem imperativu: „Vždycky dodej víc, než se očekává.“?

7/11Muž, který řekl: „Podnikatelské příležitosti jsou jako autobusy, vždycky přijede další,“ asi ví, o čem mluví. Jednak se v životě něco napodnikal a vypodnikal si pěkné jmění, jednak to bylo mimo jiné podnikání v dopravě. Byl to…

8/11Byl mistr svého oboru, co navrhnul, sbíralo vavříny. Měl nějaký zvláštní trik? „Dobrý design by měl být upřímný,“ tvrdil. A byl to…

9/11„Počátek každého úspěchu je v tom, dovolit si snít,“ domníval se…

10/11Tvrdil, že ředitelé musí vědět, co obnáší práce posledního dělníka. A že to mají zažít na vlastní kůži. A podobně taky: „Každý pracovník musí být obchodníkem a každý obchodník musí rozumět práci.“ Kdo to byl?

11/11S tímhle asi nebude souhlasit spousta lidí, co měla skvělý produkt, ale nedokázala ho prodat. Protože třeba ještě nebyla dobrá doba. Nebo to prostě neuměli: „Kvalita je nejlepší obchodní plán.“ Řekl to:

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

byznyskvízpodnikánípodnikatelézábava
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo