Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Knihobot už nechce být jen e-shop. V Praze otevírá první knihkupectví

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
18. 12. 2023
aktuality

Největší český knižní secondhand Knihobot před Vánoci otevírá v pražských Holešovicích své vůbec první knihkupectví. Dosud prodával tituly výhradně přes e-shop. V budoucnu chce prodejnu využít i jako prostor pro pořádaní literárních a komunitních akcí.

Knihobot už nechce být jen e-shop. V Praze otevírá první knihkupectví
Knihobot otvírá v pražských Holešovicích své první knihkupectví. / Zdroj: Knihobot
Další fotky
v galerii (6)

Proces proměny holešovické pobočky na knihkupectví začal už na podzim, kdy Knihobot začal přesouvat focení knih, sklad i expedici do hlavní pobočky ve Vysočanech. Tím vznikl volný prostor, který se nyní mění na knihkupectví, kde zákazníci najdou tisíc titulů, které si mohou rovnou koupit.

„Chtěli jsme vytvořit místo, kde si lidé mohou doslova osahat, jak perfektní mohou knihy z druhé ruky být. A protože knihy, které nabízíme, jsou opravdu stavem často k nerozeznání od těch z knihkupectví, rozhodli jsme se tak nazývat i naši prodejnu,“ komentuje v tiskové zprávě vznik knihkupectví Barbora Votavová, brand manažerka Knihobotu.

Od nového knihkupectví si společnost slibuje bližší vztah se svými zákazníky. Prostor by měl fungovat také jako místo pro sdílení společných čtenářských zážitků, v plánu jsou literární a komunitní akce. Zákazníci do nového knihkupectví i nadále mohou nosit své přečtené knihy k prodeji.

Knihobot
Knihobot
Další obrázky v galerii (6)

„Chceme ukázat, že knihám opravdu rozumíme, dokážeme lidem poradit s výběrem. Záleží nám na tom, aby nákup u nás vyhovoval i těm, pro které je e-shop méně schůdnou variantou, nebo těm, kdo rádi nakupují jak on-line, tak off-line,“ doplňuje Votavová.

Zakladatelé firmy Knihobot, bratři Dominik a David Gazdošovi, v rozhovoru pro Finmag.cz letos přiznali, že loni se jim nepodařilo sehnat investora, jak plánovali. Museli kvůli tomu odložit plány na expanzi a propustit třetinu lidí. Firmu se jim však podařilo stabilizovat a překlopit do zisku.

„Museli jsme udělat spoustu dalších, třeba i malých věcí. Například u marketingu jsme škrtli půlku výdajů a rozhodli se, že ho zaměříme jinak; přestali jsme cílit na stabilní zákazníky, kteří jsou typicky spokojení a vracejí se sami, a zaměřili se na místa, kde jsou lidé, kteří nás neznají. Celkově jsme pak změnili způsob práce a naše cíle a zaměřili jsme se na věci, které nám vydělávaly nejvíc peněz,“ vysvětlil změnu v procesech firmy David Gazdoš.

Knihobot funguje po celé České republice a Slovensku, expanduje i do Rakouska a Německa – knihy dokáže vyzvednout na jakékoliv adrese a stejně tak je kamkoli zaslat.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

aktualitybyznysknihyknižní trhpodnikáníPodnikavé ČeskoPraha
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo