Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Česká zbrojovka Colt CZ dál roste, kupuje výrobce munice Sellier & Bellot

Michal Hron
Michal Hron
18. 12. 2023
Aktuality

Skupina Colt CZ Group SE, někdejší Česká zbrojovka, v pondělí oznámila převzetí společnosti Sellier & Bellot. V jednom z nejstarších a nejvýznamnějších výrobců malorážové munice získává od společnosti CBC Europe S.à r.l. za zhruba osm miliard Kč a podíl ve firmě 100% podíl. Akcie českého Coltu na pražské burze reagují na zprávu o akvizici růstem.

Česká zbrojovka Colt CZ dál roste, kupuje výrobce munice Sellier & Bellot
Zdroj: Robert Sarnowski / Shutterstock.com

„Colt CZ získá 100 % akcií společnosti Sellier & Bellot a.s. za kombinaci peněžního plnění ve výši 350 milionů amerických dolarů (asi 7,9 miliardy Kč) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií Colt CZ, která povede k nabytí podílu CBC na základním kapitálu Colt CZ Group v přibližné výši 27 až 28 % po skončení transakce,“ oznámila společnost Colt CZ v pondělní tiskové zprávě.

Firma dodala, že konečný podíl CBC v Colt CZ Group bude určen v závislosti na hospodářských výsledcích obou společností za rok 2023. Celá akvizice má být financována v kombinaci vlastních hotovostních zdrojů Coltu a dluhového financování. Úspěšné převzetí ovšem musí posvětit ještě příslušné regulační orgány v různých zemích, jejich rozhodnutí společnost očekává v první polovině roku 2024.

„Akvizice Sellier & Bellot zapadá do naší dlouhodobé strategie expandovat nejen v našem klíčovém segmentu ručních palných zbraní, ale i v souvisejících odvětvích, kdy je střelivo přirozeným doplňkem našich produktů,“ říká Jan Drahota, prezident a předseda představenstva Colt CZ Group. Původní vlastník, brazilská společnost CBC, pak hodlá dál rozvíjet distribuční kanály Sellier & Bellot na klíčovém trhu v USA.

„Jsme přesvědčeni, že spojení s Colt CZ Group přinese Sellier & Bellot skvělou budoucnost. Budeme pokračovat v budování naší tradiční značky a úzce spolupracovat s týmem Colt CZ Group na vývoji našich produktů," komentuje transakci Radek Musil, generální ředitel Sellier & Bellot.

Z hlediska Colt CZ má transakce synergický efekt i podle ekonomů. Vlašimský Sellier & Bellot patří k nejstarším výrobcům střeliva na světě a Colt CZ, až do loňska fungující po názvem Česká zbrojovka Group, pak představuje předního světového výrobce ručních palných zbraní a rovněž také právě munice, a to pro vojenské, osobní, lovecké či sportovní využití, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Transakci ostatně pozitivně přijali i akcionáři, o čemž svědčí i pondělní růst akcií Colt CZ. „Akcie Colt CZ, jež se od roku 2020 obchodují na pražské burze, si dnes připisují 1,2 procenta,“ informuje Kovanda s tím, že růst akcií přebírající firmy obecně nebývá pravidlem.

Vývoj akcií Colt CZ na pražské burze (on-line)

Zdroj: peníze.cz

„Naopak, poměrně časté je, že akcie přebírající firmy po oznámení převzetí klesají, neboť se investoři obávají možného nenaplnění záměrů transakce, případně mají obavu, že čím více prostředků půjde na její financování, tím méně připadne jim,“ vysvětluje.

Konečným většinovým vlastníkem „transatlantické“ skupiny Colt CZ, jež se postupně vyprofilovala kolem uherskobrodské České zbrojovky a předloni pořídila i proslulou americkou firmu Colt, je miliardář René Holeček. Ten je 27. nejbohatším Čechem dle letošního žebříčku miliardářů časopisu Forbes.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieAktualityAkvizicebyznyszákladní kapitálzbrojní průmysl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo