Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Laurin a Klement a zrod úspěchu Škody. Jak moc znáte historii největší české firmy?

Michal Hron
Michal Hron
16. 12. 2023
kvíz

Václav Laurin a Václav Klement. Dvě osobnosti neodmyslitelně spjaté s historií a úspěchem automobilového průmyslu v Česku. Víte ale, co na počátku jejich podnikání stálo? Otestujte se v našem kvízu.

Laurin a Klement a zrod úspěchu Škody. Jak moc znáte historii největší české firmy?
Závody patřily mezi hlavní nástroje propagace výrobků továrny Laurin & Klement. Na snímku vítězný „Cestující kovář“ Václav Vondřich s brašnou nářadí a náhradních dílů v cíli neoficiálního mistrovství světa motocyklů. Uprostřed stojí Václav Klement, spoluzakladatel mladoboleslavské továrny. (Dourdan, 25. červen 1905) / Zdroj: Škoda Auto

Dvojici podnikatelů Václava Laurina a Václava Klementa není třeba české společnosti nijak sáhodlouze představovat. Svědčí o tom i fakt, že v anketě Hospodářské komory Česko-slovenský podnikatel století obsadili hned čtvrtou příčku před Emilem Kolbenem, kterému jsme se blíže věnovali minule.

Historie firmy, která skrze různé veletoče a vlastnické změny dospěla až k dnešní největší tuzemské automobilce Škoda Auto, je opravdu košatá a plná zajímavých faktů. A nejde jen o ten všeobecně známý, že jako zapálení velocipédisté začínali Laurin a Klement výrobou obyčejných bicyklů (což se dodnes propisuje i do různých veřejných aktivit firmy).

Ostatně, jeden takový zajímavý fakt se nám do kvízu nevešel: Václav Klement vlastnil v roce 1906 jeden z prvních řidičských průkazů v monarchii. A co víc: tehdy čerstvě vzniklá automobilka se o další markantní rozšíření počtu majitelů příslušného oprávnění notně zasloužila. Vedle výroby automobilů se tak věnovala i výrobě řidičů.

„V létě 1907 už se automobilka chlubila úspěchy svých žáků, všech 21 frekventantů kurzu pořádaného její autoškolou se podrobilo s úspěchem zkoušce u zkušebního komisaře Skuliny. Někteří z nich poté řídili vlastní vůz, jiní byli šoféry z povolání,“ stojí na stránkách automobilky.

Výsledkem této činnosti mimo jiné bylo, že společnost Laurin & Klement ve svých inzerátech nabízela nejen motocykly a automobily, ale zároveň k nim doporučovala „velmi spolehlivé chauffeury“ z vlastní školy, připravené řídit a udržovat vozy všech značek.

Kam veškerá tahle snaha dvojice českých podnikatelů dospěla, dneska víme všichni. Automobilka Škoda Auto, největší a nejúspěšnější česká firma současnosti, jejíž základy na konci 19. století položili, dnes patří mezi nejvýznamnější výrobce automobilů v Evropě a její produkty znají téměř po celém světě. Za poslední uzavřený rok, tedy 2022, automobilka vyrobila téměř 780 tisíc aut.

Co všechno o praotcích tohoto úspěchu víte? Otestujte se v našem kvízu.

1/9
Jaké měli Václav Klement a Václav Laurin původní povolání?
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

automobilový průmyslhistoriehospodářská komorakvízpodnikánípodnikateléŠkoda Auto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo