Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zažil hojnost i pády na dno. Teď chce podnikatelský vizionář zbavit svět únavy

Jana Šulistová
Jana Šulistová
10. 11. 2023
Podnikavé Česko

Jsou příběhy, které se obtížně vyprávějí. Vzbuzují otázky a někdy i pochybnosti. Marek Veselý, člověk s impozantním životopisem, má přes velký podnikatelský karambol spoustu plánů a věří, že jeho energetická tyčinka bude lidem pomáhat. „Potřebuju motivaci, aby si moje dvě děti nemyslely, že je táta úplnej zoufalec,“ říká o znovunabytém podnikatelském odhodlání Veselý.

Zažil hojnost i pády na dno. Teď chce podnikatelský vizionář zbavit svět únavy
Podnikatel Marek Veselý má za sebou bohatou zkušenost, nově sází na energetické tyčinky gfBar / Zdroj: Se souhlasem Marka Veselého
Patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru.Patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru.Patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru.Ukázka jedné z realizovaných sklářských zakázek v Abú ZabíUkázka realizované zakázky v DubajiUkázka realizované zakázky v Kataru
Další fotky
v galerii (16)

Pestrý profesní život Marka Veselého začal na hotelové škole v Mariánských Lázních. Kromě tří jazyků, vaření, zásad stolničení a určité francouzské noblesy se tu naučil psát na stroji všemi deseti. „Žádná asistentka nepsala rychleji než já,“ směje se.

Nastoupil v Praze jako číšník v botelu Racek a prý to bylo naposledy, kdy chodil spát „s čistou hlavou“. Dostal se do druhého kola přijímacích zkoušek na DAMU, ale následovalo klasické přijďte za rok. Dříve však přišel povolávací rozkaz.

Po vojně, těsně před změnou režimu, se Veselý přihlásil ke studiu herectví na konzervatoři Jaroslava Ježka. S kamarádem využili uvolněné porevoluční atmosféry a krátili turistům hraním na ulici čekání na orloj.

Mám jiné talenty!

Jenže po dvou letech přišly pochyby o vlastním talentu. Podnikavý mladík ale cítil, že služba umění je jeho osudem. S Oldřichem Janotou založili uměleckou agenturu Foibos a s ní byli u zrodu Snů nocí svatojánských u Křižíkovy fontány, spoluzakládali a tři roky organizovali Cenu Thálie i Shakespearovské slavnosti.

„Hodně jsem se věnoval fundrisingu. Na českou kulturu jsem za ty roky sehnal asi sto milionů, ale nám moc nezbývalo. Vždycky, když jsme odmakali tu nejtěžší práci, tak nás z projektu někdo vyšoupl,“ přiznává smířeně Veselý. „Byl jsem mladý a hrdý a žil jsem svými sny. Na boj s institucemi ani jeden z nás neměl dost ostré lokty.“

Následovalo založení a devatenáctileté provozování přehlídky České divadlo, kdy do Prahy zvali divadelní soubory z regionů a jejich nejlepší představení. Poté díky projektu Slavné vily zmapoval výrazné stavby v Česku, Polsku, Maďarsku, Slovinsku a na Slovensku. Kniha Slavné pražské vily vyšla v nákladu 65 tisíc kusů.

„V Americe bychom už byli milionáři, ale v Česku jsme na tisk a výplatu autorů museli vždy sehnat peníze, které se vracely až při prodeji,“ pojmenovává tvrdou realitu Veselý.

Podnikatelská neposednost

Už jen po těchto řádcích by životopis mnohých končil. Jenže kreativní zakladatel firem je poněkud podnikatelsky neposedný a baví ho neustále zkoušet nové nápady. Beze strachu z možných rizik a s vírou, že všechno jde, když se chce…

Křivolaká cesta podnikáním obrazem (popisky v galerii)

Patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru.Se souhlasem Marka Veselého
Patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru.Se souhlasem Marka Veselého
Další obrázky v galerii (16)

Jednou z riskantních akcí byly tři patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru. Realizace zakázky byla neskutečně náročná, hotové oryxy klient schválil a byl nadšený. Nicméně po návratu domů se odmlčel.

Kotlárny, které sochy vyrobily, firmu Foibos kvůli neproplacené faktuře žalovaly. „Dva a půl roku jsem se snažil prodat tři nerezové sochy i s pomocí lidí navázaných na katarskou královskou rodinu. Nakonec odcestovaly před luxusní hotel Saint Regis v Dauhá (viz galerie článku),“ popisuje radostný konec Veselý.

„Hlavy antilop byly naštěstí otočeny doprava směrem k příjezdu k hotelu. Jeho majitel mi řekl, že cesty osudu jsou někdy křivolaké, ale na konci téhle jsou dva šťastní kluci – jeden se raduje, že sochy má, a druhý, že se jich zbavil,“ vypráví podnikatel.

Pomoc mladým sklářům

V mezičase Veselý založil také Cenu Stanislava Libenského pro mladé skláře. Soutěž pro absolventy sklářských univerzit celého světa pořádá už patnáct let. Její součástí je slavnostní galavečer a výstava, kterou letos (jako tradičně pod záštitou první dámy) uspořádal v prostorách Tereziánského křídla Královského paláce na Pražském hradě.

Nejprestižnější soutěž svého druhu spolupracuje s letní sklářskou školou v americkém Pilchucku, kde všichni laureáti této ceny získávají školné zdarma. Akci sponzoruje svými členskými příspěvky Klub patronů Ceny Stanislava Libenského, který sdružuje třicet osm podnikatelů. Potkávají se nejenom při zahájení výstavy, ale i v průběhu roku.

Na klubových večeřích, jak tato setkání nazývají, sdílejí své zážitky ze světa umění a dělají byznys i mezi sebou. Klub tedy pomáhá i jim samotným. „Na některé úrovně členství je čekací listina,“ dodává spokojeně Veselý.

Od krachu ke štěstí

Navzdory náročným zkušenostem se sochami antilop ale podnikatele napadl další záměr – dodávat svítidla do zahraničí. V České Kamenici vybudoval malou továrnu a se sehraným týmem asi dvaceti lidí brzy získali zakázku snů na vybavení paláce v Abú Dhabí. Blížili se ke konci výroby, když zadavatel část už vyrobené zakázky zrušil. A za dodané kusy nedoplatil.

Marek Veselý (55)

Marek Veselý
Se souhlasem Marka Veselého

Rodák z Prahy vyrůstal v Chodově u Karlových Varů. Po základní škole vystudoval hotelovou školu, pracoval jako číšník a snil o herecké kariéře. U umění zůstal a doplnil si vzdělání v zahraničí (MBA na International Arts Management na Columbia College Chicago a na Paris Lodron Universität Salzburg). Kromě řady aktivit uvedených v textu založil v roce 2007 také Pražskou galerii českého skla, která organizuje Cenu Stanislava Libenského pro mladé skláře a Klub přátel Ceny Stanislava Libenského. Po krachu firmy na výrobu a dovoz osvětlení se vrátil k původní profesi. Pod heslem Zbavíme svět únavy vyvinul recepturu prémiové energetické tyčinky gfBar, která čeká na patent. Rád fotografuje a píše poezii.

Soud nepřicházel v úvahu. Ve smlouvě totiž byla rozhodčí doložka a poplatek za povinné rozhodčí řízení předcházející soudu činil čtyři sta tisíc korun. „I když jsem urputnej bojovník, byl to jeden z nejnáročnějších roků v mém životě. Firma zkrachovala, manželka se se mnou rozvedla a zůstal jsem sám s dluhy,“ vzpomíná na těžké časy Veselý.

„Měli jsme leasing na řezačku vodním paprskem, chybělo několik splátek a jsou z toho téměř dva milony dluhu. Leasingová společnost totiž vymáhala smluvní pokutu ve výši nezaplacených splátek, i když si stroj odvezla a prodala. To není leasing, ale lichva,“ zlobí se dodnes Veselý.

Celá situace ho zlomila, nakonec ale našel i cestu z ní. „Ležel jsem v pronajatém bytě a koukal do stropu s pocitem konce světa, totálně potopený v bahně. Ale něco se ve mně vzepřelo. Potřebuju motivaci, aby si moje dvě děti nemyslely, že je táta úplnej zoufalec.“

„Na internetu jsem objevil úžasnou koučku Soniu Ricotti, a ta mi otočila život. Přestal jsem se obviňovat i bát budoucnosti. Naučil jsem se žít v pohodě v současnosti i se zátěží z minula. Byla to pro mě jediná cesta, jak pokračovat v životě. Štěstí je zkrátka jen stav mysli, a tu je k tomu potřeba vytrénovat,“ říká odhodlaně.

Zajímá mě to, co nejde!

Při studiu MBA v Salzburgu se Veselý potkal se zaměstnanci marketingu Red Bullu a zaujal ho princip jejich byznysu. Kamarádi, kteří mu v temném období po krachu zbyli, ho vzali do Portugalska na kurz surfingu. „Tam jsem získal nápad vytvořit zdravou energetickou tyčinku, která dodá energii a zbaví člověka únavy.“

Veselý věří, že ve zdravých tyčinkách našel konečně „to ideální podnikání“. „Na rozdíl od zakázkových svítidel má člověk jeden produkt a soustředí se pouze na marketing a prodej,“ pochvaluje si.

Za hlavní součást své tyčinky zvolil borůvky, které se řadí mezi takzvané superpotraviny a patří k nejcennějšímu ovoci vůbec. Obsahují třísloviny, antioxidanty, celou řadu vitamínů, ale i cenných látek jako je hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek či chrom.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

„Borůvky byly jasnou hlavní součástí zdravé tyčinky. Kdysi jsem totiž trpěl opakovanými záněty tlustého střeva. V Portoriku jsem v supermarketu objevil tříkilové balení sušených kanadských borůvek, během deseti dní jsem je snědl a nemoc mě opustila.“

Veselý se tak vrhnul do zkoumání značně konkurenčního trhu energetických tyčinek i dalších možných ingrediencí. Nakonec u něj vyhrály divoké borůvky z Nového Skotska v Kanadě. Oproti těm tuzemským mají dvojnásobek antioxidantů a suší se ve vakuu bez zvyšování teploty.

Není to ale jediná ingredience. Selen tyčince dodají para ořechy a energii konzumentovi zajistí přiměřené množství kofeinu a taurinu. „Žádná barviva, chemikálie ani aditiva, nicméně technolog mi řekl, že to nejde vyrobit. A když něco nejde, tak je to pro mě teprve zajímavé,“ tvrdí podnikatel.

„Nechal jsem vyrobit první várku a přišel covid, tak jsme rozvezli plno tyčinek do nemocnic zdravotníkům. Odpověď byla – skvěle funguje, ale lepí se v puse a jde špatně spolknout.“

Sázka na předplatné

S novým technologem následně pracovali tři čtvrtě roku na další várce kombinující borůvky a kakaové boby. Gastronomické vzdělání Markovi Veselému při vývoji přišlo vhod. „Název gf původně znamenal goodbye fatigue – sbohem, únavo, ale každý si za něj může dosadit něco jiného, třeba good friend,“ vysvětluje Veselý jméno svého produktu: gfBar.

Subscription economy - Život na předplatné
Shutterstock

Největší revoluce kapitalismu přichází. Zaplať, ale nevlastni, velí nový trend

Cool už není vlastnit, ale předplácet. V angličtině se tomuhle fenoménu říká „subscription economy“, my jsme si ho pracovně nazvali „život na předplatné“. Co konkrétně znamená? Jaké jsou jeho limity a z čeho vychází? To jsou jen některé z otázek, které si spolu ve speciálním seriálu Finmagu zodpovíme.

„Jednotlivé vývojové řady budu číslovat jako iPhony. Chtěl bych je vyrábět ve svém, protože fungovat jako létající pivovar u někoho je drahé a odrazí se to na výsledné ceně. Už se rýsuje spolupráce a mám k dispozici laboratoř na vývoj nových gfBarů.“

Tyčinka o hmotnosti 45 gramů stojí 139 korun, tedy dvojnásobek toho, za co lze pořídit běžný kvalitní výrobek. Není tedy šance prodávat ji v řetězcích, které výrobce vystavují enormnímu tlaku na cenu. Veselý proto hledá netradiční způsoby distribuce, v současnosti nabízí formu předplatného s 30% slevou.

„Chci prostě dělat něco, co se mi líbí, co mohu sám konzumovat a ručit za kvalitu. Samozřejmě přemýšlím o investorech, ale mám v tom rozpor: vím, že by mi investice umožnila se rozběhnout, ale člověk se vzdává části značky. A taky přemýšlím, jak investici smysluplně využít, aby naplnila investorovo očekávání.“

I kdyby investora nakonec našel, rád by si prý ponechal dohled nad kvalitou a správnou prezentací. V hlavě už má také další receptury, které podle něj vyplynuly ze zpětných vazeb zákazníků. „Vyškolen svým životním příběhem chci eliminovat rizika. Přivítal bych někoho, kdo by mohl být pro značku přínosem, ale na druhou stranu vím, že investice do ověřování obchodních modelů je velká a některým firmám trvá roky.“

Od insolvence k prosperitě

U náročného podnikání po krachu a dluzích z předchozí firmy se logicky vynoří otázka, jak vše vlastně zvládá finančně. Veselý přiznává, že omezil osobní náklady na minimum a na život si vydělává s pomocí lidí, kteří jeho vizi věří. Na rozvoj prémiové tyčinky gfBar si půjčil. Je přesvědčen, že kdyby se mu povedlo prorazit, splatí všechny dluhy mnohem rychleji, než se mu daří doposud.

Ještě jste nemrkli na galerii? Tady máte poslední šanci

Patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru.Se souhlasem Marka Veselého
Patnáctimetrové kovové sochy antilop oryx, které jsou symbolem Kataru.Se souhlasem Marka Veselého
Další obrázky v galerii (16)

„Nikomu bych to nepřál. I když jste aktivní, máte zkušenosti, nápady a energii, v situaci, do které jsem se dostal, není jednoduché žít podle svých představ. Bez pomoci rodiny a mých blízkých by vše, co jsem se naučil, padlo vniveč. Musíte mít velkou vnitřní sílu, víru v sebe a odhodlání se postavit systému a nenechat se srazit na dno,“ říká Veselý s tím, že pomoci by mu mohla novela insolvenčního zákona, která má přinést jednodušší oddlužení podnikatelů.

Věříte v úspěch energetické tyčinky?

Sám ostatně přiznává, že „už to málem vzdal“, nakonec ale našel novou životní cestu. „Měl jsem firmu v Bahrajnu, drahá auta, cestoval jsem po světě, postavil jsem dům, ale nebyl to smysluplný život. Žiju snem, který mi dává smysl, někdy za ním jdu, někdy se loudám, podle toho, jak se daří…“

Může to podle něj znít absurdně, ale podle svých slov právě prožívá nejkrásnější období svého života. „Obrat není milionový, ale mohl by brzy být. Mám ověřený produkt a prodeje, ale jsem pořád v podnikatelské fázi wilderness – divočiny, která je dobrodružná a úžasná, ale do té se těžko hledá investor.“

„Věřím, že až divočinou projdu, s investory se roztrhne pytel, ale pak už většinou nejsou potřeba. Chtělo by to byznysového partnera. Takového, který chápe, jak je možné některé nápady a vize akcelerovat nejen penězi, ale i radou nebo doporučením. Věřím, že takoví lidé jsou, člověk je může potkat stejně jako ideálního životního partnera…“

Máte snad tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme!

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Šulistová

Jana Šulistová

Původní profesí výtvarnice a sociální pracovnice se do médií dostala přes poradnu v časopise Ty&Já (Mladá Fronta). Prošla řadou vydavatelství (Hachette Filipacchi, Sanoma, Bauer Media, Burda) a pozic... Více

Související témata

byznysinsolvencekrachpodnikáníPodnikavé Českopotravinářstvířemeslo
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo