Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nebudu to dělat! Startup z Brna vyrostl na odporu k rutině, obraty má snové

Martina Fojtů
Martina Fojtů
23. 10. 2023
 31 419
Podnikavé Česko

Na začátku byl odpor k opakující se práci. A možná trochu neschopnost ji dělat bez chyb. Zakladatel Legita Ondřej Materna po škole nastoupil do advokátní kanceláře a dost ho vyděsilo, kolik rutinních změn v totožných dokumentech musel chystat. A tak vymyslel software na jejich automatizaci. Postupem času se Legito přeorientovalo na platformu, která dokumenty nejen umožnuje automatizovat komukoliv, ale také automatizuje procesy s nimi spojené.

Nebudu to dělat! Startup z Brna vyrostl na odporu k rutině, obraty má snové
Zakladatel Legita Ondřej Materna / Zdroj: Legito

Na téhle brněnské firmě upoutá hned několik věcí. Třeba to, že v době, kdy už je standardem spíš částečná práce z domova, jí zakladatel Legita nefandí. „Pořád jsme startup, rychle rosteme, všechno se mění, lidé nedělají nikdy dlouho jednu a tu samou práci a potřebujeme se o tom bavit. Z podstaty věci vzniká spousta momentů, které si musíme dovyjasnit. A to na dálku nejde,“ povídá Ondřej Materna.

Vystudovaný právník a informatik při tom sám sedí v nových kancelářích, které si firma pořídila v bývalém bronwfieldu textilní továrny Vlněna. Tak trochu symbolicky. Zatímco dřívější sláva Brna stála a vyrostla právě na textilním průmyslu, v novém tisíciletí tuhle štafetu převzaly technologie a IT vývoj. A Materna a jeho firma se k tomuhle trendu hrdě hlásí.

Legito

Mezinárodním konzultačním skupinám PWC nebo Deloitte Legal, Škodě Auto, finančnickým gigantům Santander nebo Societe Generale. Těm všem poskytuje Legito svůj nástroj a virtuální prostředí pro automatizaci všech možných interních dokumentů a souvisejících procesů.

Vymyslel ho Ondřej Materna, vystudovaný právník a informatik, v roce 2014. Tehdy působil v advokátní kanceláři a nebavilo ho některé rutinní dokumenty připravovat znovu a znovu, proto přišel s konceptem předpřipravených šablon. Jeho firma Legito ale nakonec prodává jako službu prostředí, ve kterém se spravují nejen dokumenty. Dnes ho využívá 400 tisíc subjektů z celého světa.

Vlastně už od začátku svého fungování. Vždyť pokrok často roste právě na tom, že se vám něco vážně nechce dělat. „A přemýšlíte, že tohle přece musí jít nějak jednodušeji a rychleji,“ směje se Materna, jak to měl na začátku.

Prvním produktem jeho firmy byl nástroj pro jednotlivce, freelancery a malé podnikatele s předpřipravenými dokumenty. Taková zlatá střední cesta mezi tím stáhnout si neověřený vzor právního dokumentu z internetu a jít za drahým právníkem a čekat, až si na malou zakázku udělá čas.

„Regionálně to je úspěšný produkt, pomohl nám do startu a pořád ho máme pod názvem Legito Marketplace. Dnes už ale tvoří méně než tři procenta tržeb firmy, museli jsme se posunout dál, protože to bylo těžko škálovatelné a pro tvorbu bylo vždy třeba mít partnery v dané zemi,“ popisuje Materna zlomový bod ve fungování společnosti. Nebo spíš odrazovou rampu, protože úspěchy a rapidní rozvoj přinesl Legitu právě až následující krok.

Zatímco před změnou zaměření mělo pracovní dres Legita pět lidí, dnes už je jich 60.

Vemte si to

Na konci roku 2017 se ve firmě rozhodli, že na to půjdou jinak a zákazníkům dají k dispozici technologii, ve které se vzory dokumentů automatizují a spravují. Tedy že už to nebudou dělat sami s partnery, ale poskytnou prostředí, ve kterém si budou zákazníci sami spravovat a automatizovat dokumenty a další obsah.

Pavel Bouška
Se souhlasem Pavla Boušky

Podnikání je pro růst Česka klíčové, ale mladí se vidí jinde, říká miliardář Bouška

Podnikatele a podnikavost potřebujeme, abychom byli zdravou společností. Budeme pak mít lidi, kteří jsou sebevědomí, a přispěje to i k našemu růstu. „Pokud podnikání neberete sportovně, neuspějete,“ říká v rozhovoru pro Finmag.cz majitel skupiny Vafo Group Pavel Bouška. Ten se vedle byznysu s krmivy aktivně věnuje i podpoře podnikání v Česku.

Ukázalo se, že přesně to je nástroj, po kterém je poptávka. A zároveň je relativně snadno globálně škálovatelný. Zatímco před změnou zaměření mělo pracovní dres Legita pět lidí, dnes už je jich 60. Z principu věci je nový produkt určený spíš středním a hlavně větším firmám, které mají vlastní procesy a různá oddělení, která potřebují pomoc s automatizací. Stejně jako kdysi Materna v advokátní kanceláři.

Jiné potřeby, jiný model fungování. S tím vším se museli lidé z Legita chvilku srovnávat. Přitom ale zároveň šlápli na vyšší rychlost. V roce 2019 do svého nástroje přidali document lifecycle management, včetně možnosti schvalování a evidence, rok nato možnost kolaborace a ještě o rok později funkci, díky které si můžou uživatelé vytvářet i vlastní aplikace bez programování. Posledním velkým vylepšením je vlastní elektronický podpis.

„Možnosti jsou široké, protože široké je i množství procesů, oblastí a dokumentů, které klienti chtějí automatizovat. Prodej, nákup, dodavatelé, správa majetku, pohledávek, soudních sporů a tak dále. Typicky má třeba oddělení nákupu předschválené dodavatele na delší časový úsek, k tomu náleží opakující se objednávky a smlouvy, nějaká historie nebo správa tendrů. Díky nám je všechno propojené a spousta věcí se nemusí dělat pořád znovu a znovu,“ přibližuje Materna.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Nástroj se prodává formou předplatného. Aktuálně ho mají stovky velkých firem a dohromady 400 tisíc registrovaných uživatelů po celém světě.

Sofistikovanější, ale bez implementátorů

V rámci konkurenčních řešení a pracovních postupů leží Legito někde mezi soustavou wordovských a excelovských dokumentů a robustními nástroji typu SAP. Proti tomu prvnímu je daleko sofistikovanější. Proti tomu druhému má výhodu, že nepotřebuje velký implementační tým a složité nastavování.

NIS2
Bahadır Bermek / Midjourney

Změna větší než GDPR. Koho se týká směrnice NIS2 a jaké hrozí sankce?

Evropská směrnice NIS2 se blíží. Nejpozději od poloviny roku 2024 se dotkne nejméně šesti tisíc firem a dalších subjektů v Česku. Koho se směrnice NIS2 týká a co vše musí dotčená firma splnit? Napomůže náš velký přehled.

I to je důvod, proč si tenhle nástroj našla už spousta firem po světě. Bez velké reklamy nebo „vytuněných“ marketingových strategií. „Typicky se k nám dostanou tak, že zadají do Googlu, že hledají nástroj na automatizaci dokumentů,“ přiznává Materna. Postupem času začalo Legito budovat zkušený obchodní tým, který firmě pomáhá získávat velké zákazníky na vyspělých trzích v západní Evropě a severní Americe.

Nástroj se prodává formou předplatného. Aktuálně ho mají stovky velkých firem a dohromady 400 tisíc kompletně registrovaných uživatelů po celém světě. Roční obrat se pohybuje v řádů nižších stovek milionů korun.

Firmu už chvíli netvoří jen česká část, mimo Legito Česká republika je odnož i ve Velké Británii a ve Spojených státech. Na ostrovech sídlí obchodní tým, který se stará o EMEA region, v USA mají na starost i Kanadu a minipobočka v Kolumbii pečuje o Latinskou Ameriku a španělsky mluvící trh.

„To nebyl plán, tamější tým byl nejdřív naším klientem, ale bavilo je to natolik, že se stali našimi zaměstnanci,“ pousmívá se Materna, který firmu spoluvlastní se spolužákem z vysoké školy a za přítomnosti desetiprocentního podílu německých investorů.

Dokud bude mít Legito nižší stovky zaměstnanců, tak je reálné, abychom měli pořád vývoj koncentrovaný v Brně.

Mantra? Růst!

Materna Legito od začátku buduje s dlouhodobou vizí, ale i tak vždy kalkuloval s podíly pro investory. A i teď počítá s tím, že ještě další minoritní investoři přibudou. Že by se nechal koupit, jak to u podobně šikovných startupů bývá, ale vylučuje.

Jak ve vaší firmě řešíte papírování?

„Žádnou exitovou strategii nemáme, nepočítám s tím. Mě baví ta cesta,“ povídá nadšeně a přiznává, že růst je teď největší mantra. Ne za každou cenu, ale zkrátka tak, aby nástroje, které jeho lidé vytvářejí, používalo co nejvíc lidí a firem po celém světě. Jestli Legito vyrostlo od roku 2020 dvanáctinásobně, klidně si troufá na podobný růst i do dalších let.

Neustálé vylepšování technologie, nové funkce, práci na obchodní strategii, šikovné lidi a ustát to manažersky. To všechno to podle zakladatele společnosti bude chtít. „Máme čím dál víc seniorních kolegů, budujeme procesy, postupně delegujeme odpovědnost. Teď mi hodně času zabírá právě práce s lidmi, taková ta snaha udržet všechny na stejné vlně, i když už nás není pět a nesedíme v jedné místnosti. To je určitě největší změna, kterou vnímám,“ zamýšlí se Materna, který se ale při tom všem chce držet jedné věci: Nechat si vývojářské srdce firmy v domovském Brně.

Důvody? Vysoké školy, přívětivost města pro život, trh práce přívětivý ke startupům, růstový mindset a možná trochu patriotismus. „Myslím, že dokud bude mít Legito nižší stovky zaměstnanců, tak je reálné, abychom měli pořád vývoj koncentrovaný v Brně. Je to super místo a skvěle se tady potkává poměr ceny a kvality,“ říká Materna a vysvětluje tím to, proč na rozdíl od jiných nemá žádnou větší stížnost na fungování českého podnikatelského prostředí. Jemu se zkrátka podniká dobře.

Máte snad tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme!

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martina Fojtů

Martina Fojtů

Martina Fojtů vystudovala žurnalistiku, germanistiku a marketing. Začínala jako sportovní novinářka, léta psala o zákulisí vědy a výzkumu a dnes učí klienty marketingové agentury komunikovat lidsky.

Související témata

administrativaautomatizacebyznysJihomoravský krajpodnikáníPodnikavé Českosoftwarestartupytechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo