Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úspěchu se bojím, říká čilý podnikatel. Vymyslel unikátní plachty na bazén

Jana Šulistová
Jana Šulistová
27. 10. 2023
 15 942
success story

Toužil být letcem, ale zlákaly ho cenné papíry a poté proměnil svého koníčka s potápěčským vybavením v podnikání. Krach obchodu kreativitu Jaroslava Málka nezbrzdil – pod značkou Cornis provozuje solnou jeskyni a cestovní agenturu CornisTour v Letňanech, vyrábí speciální solární plachty CorniSun na ohřev bazénu a hýří dalšími nápady.

Úspěchu se bojím, říká čilý podnikatel. Vymyslel unikátní plachty na bazén
Podnikatel Jaroslav Málek prorazil s cestovkou, solárními plachtami i solnou jeskyní. / Zdroj: Cornis
Další fotky
v galerii (6)

Na většinu podnikatelských záměrů přišel letecký inženýr Jaroslav Málek díky tomu, že řešil nějaký vlastní problém. Ve vstupní hale jeho Solného chrámu v Letňanech stojí vysoká role speciální bublinkové fólie, z níž vyrábí plachty na zakrytí venkovních i vnitřních bazénů. Lidé, kteří se uklidňují praskáním bublinek, by ale tady přišli zkrátka – směs polyetylenu a nylonu je neuvěřitelně pevná.

„Dvacet let mám bazén a zpočátku jsem koumal, jak ho levně ohřát,“ vysvětluje podnikatel svůj nápad. Přišel na to, že díky čiré fólii se sluneční paprsky dostanou až na dno, zatímco klasická modrá bazénová fólie působí podobně jako tmavý závěs na okně; slunce ho sice rozpálí, ale v místnosti je zima. Stejné je to s vodou, která je pokrytá tmavou plachtou – ohřeje se jen několik centimetrů pod hladinou.

Málek objednané fólie stříhal a svařoval do podoby krytů na bazén zpočátku sám – spolu s cestovkou je to jeho základní letní aktivita. Inspiroval se v USA, kde na bazény vyrábějí průhledné nafukovací „pizzy“. S nimi v roce 2013 začínal, o dva roky později si v Česku sehnal výrobce (jediného v Evropě) pevné čiré bublinkové fólie a od té doby vyrábí, prodává a píše o zakrývání bazénů články.

Cornis
Cornis
Další obrázky v galerii (6)

Z fólie při výrobě nepadne ani centimetr nazmar. Odstřižky od něj odebírá nedaleký e-shop s barvami, případně do nich majitel balí svůj další podnikatelský artikl – kosmetiku a sůl z Mrtvého moře ulevující zejména od kožních problémů, speciálně atopického ekzému. Prodává ji v e-shopu a také v recepci solné jeskyně Letňany, která ho zaměstnává během podzimu a zimy.

Ve stejné budově si lze vybrat ze široké nabídky leteckých eurovíkendů, víkendů u moře a poznávacích zájezdů, jež Málkova CornisTour úspěšně nabízí už deset let.

Pak jsem zapnul ventilaci a během deseti minut přístroj ukázal devět set – vzduch jako v Moravském krasu.

Relaxace pod krápníky

Ale zpět k jeskyni. Vždy v září se otevírá útulný prostor, který díky svítícím oranžovým solným kamenům ve zdech a krápníkům na stropě působí jako z pohádky Tisíce a jedné noci. Stěny jsou postaveny z briket za mokra slisovaných a usušených z mořské soli bez jakéhokoli syntetického pojiva a spojené „maltou“ z rozpuštěné soli.

Jaroslav Málek (58)

Jaroslav MálekCornis

Rodák z Ústí nad Labem se po maturitě a dvouleté vojně v roce 1988 přestěhoval do Prahy. Dálkově vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů, obor Provoz letecké dopravy v Žilině. Práci leteckého technika vyměnil za bankovnictví, poté neúspěšně podnikal s prodejem potápěčského zařízení.

V současnosti kromě solné jeskyně a výroby solárních plachet na bazény provozuje cestovní agenturu na letecké eurovíkendy a internetové stránky Dopisy od Ježíška.

Je ženatý, má tři dcery. Ve volném čase pracuje na zahradě u domu, kromě péče o trávník a okrasné keře pěstuje zeleninu a ovoce. O dovolené nejraději cestuje do exotických krajin, v zimě na lyže do Itálie.

Vzduchotechnika skrytá za zdí vhání do štěrbin v porézních briketách čerstvý vzduch a plní prostor mikročásticemi soli a zápornými ionty vzduchu, jež prospívají pokožce, dýchacím cestám i krevnímu oběhu. Čím víc záporných iontů ve vzduchu je, tím lépe se dýchá a zlepšuje se okysličování krve.

„Všechny jeskyně tvrdily, že mají ve vzduchu obrovské množství záporných iontů, které ‚vyskakují‘ ze solných kamenů. Chtěl jsem to mít potvrzené, a tak jsem si je nechal změřit. Paní profesorka ze Státního zdravotního ústavu naměřila na ulici čtyři sta záporných iontů na centimetr krychlový, v recepci také a uvnitř jeskyně to samé. Takže nic! Jenže pak jsem zapnul ventilaci a během deseti minut přístroj ukázal devět set – vzduch jako v Moravském krasu. Díky tomu jsme jedinou solnou jeskyní v republice s certifikátem Státního zdravotnického ústavu,“ ujišťuje majitel.

Do jeskyně se vejde až třicet předškoláků. Hrají si tu jako na pískovišti, zatímco jim slaný vzduch pomáhá ke zklidnění zduřelých sliznic horních i spodních cest dýchacích a k uvolnění zastydlé rýmy. Není výjimkou, že plačící, zahleněné a již týden nespící miminko dokáže během deseti minut v jeskyni okamžitě usnout – právě díky rychlému uvolnění dýchacích cest.

Kromě denního pobytu v trvání 45 minut si lze jeskyni pronajmout i na noc, což zpravidla využívají rodiny s často nemocnými dětmi, ale také bezdětné páry.

Jak rychle potápěčská euforie Čechů kulminovala, tak rychle opadla. Po zkrachovalém obchodu zbyl dvoumilionový dluh.

Od letadel k podnikání

Málek, rodák z Ústí nad Labem, do Prahy přesídlil kvůli svým dvěma láskám – budoucí manželce a letadlům. Od malička chtěl být pilotem, dálkově v Žilině vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů, obor Provoz letecké dopravy. Ovšem součástí dálkového studia nebyl letecký výcvik, takže po ukončení studia jako technik zajišťoval technický stav letadel v leteckých opravnách Kbely a na letišti Ruzyně. 

„Po začátku kuponové privatizace mě zlákaly dluhopisy. Stal jsem se certifikovaným makléřem a deset let jsem za banku obchodoval na primárním i sekundárním trhu dluhopisů a bondů,“ popisuje další z profesních odboček. „V té době jsem se naučil programovat v Excelu, což byla tehdy novinka, a baví mě to stejně jako další práce na počítači dodnes.“

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Jenže doba nabízela spoustu profesních lákadel, a tak Málek začal jako totální nováček podnikat, přestože ho od toho zkušenější známí zrazovali. Obchod s potápěčským vybavením a kurzy si nadšený amatérský potápěč otevřel v době, kdy byl tento koníček v Česku na vrcholu.

„Kvůli nedostatku plníren jsem k prodejně přidal i plnění potápěčských láhví. Byla právě v té místnosti, kde je dnes solná jeskyně,“ dodává. Jenže jak rychle potápěčská euforie Čechů kulminovala, tak rychle opadla. Po zkrachovalém obchodu zbyl dvoumilionový dluh…

Investice do stavby činila něco přes milion korun, na rozjezd si podnikatel musel v roce 2008 vzít úvěr jeden a půl milionu.

Zdraví na úvěr

„Češi se pak vrhli na golf, ale do toho jsem už nešel. Zaujal mě boom solných jeskyní,“ pokračuje Málek.

Matyáš Trojan
Matyáš Trojan

Na západě běžné, v Česku novota. Trojan mladší stvořil vlastní pánskou kosmetiku

Matyáš Trojan, jeden ze členů slavné české herecké rodiny, se vydal jinou cestou než jeho příbuzní. Založil vlastní značku pánské kosmetiky Everyman a věří, že se o sebe naučí starat i české muže. „Český trh je ještě nevytěžený a je tu velký potenciál k růstu,“ říká mladý podnikatel.

„Manželka mě v té době neskutečně podržela. Přestože moje podnikání připravilo rodinu o všechny rezervy, věřila mi. Ale také mi nadává, že jsem perfekcionista. Když kupuju auto, už přemýšlím, jak se bude prodávat,“ říká podnikatel. „Takže než jsem se pustil do dalšího podnikání, objížděl jsem republiku a navštěvoval solné jeskyně. Všude krása, světýlka, potůček, relaxační hudba, ale vzduch stejný jako venku. Pak jsme jeli s manželkou na víkend do Poděbrad, a tam jsem v jeskyni konečně cítil slaný vzduch. A věděl jsem, že přesně takhle to chci!“ 

Investice do stavby činila něco přes milion korun, na rozjezd si podnikatel musel v roce 2008 vzít úvěr jeden a půl milionu. Připravil elektrické rozvody, pak přijel kamion s dvanácti tunami slaných briket a parta tří „zedníků“. Za týden bylo postaveno.

Strop s masivně působícími krápníky váží pouhých 30 kilogramů, tvoří ho síťovina s montážní pěnou postříkanou směsí solí a jemných třpytek. Krápníky nesmějí být ze sádry, která natáhne vlhkost a zplesniví. Ze stejného důvodu je v jeskyni zakázáno chodit naboso a nosit dovnitř jídlo a pití.

Billboard na Solný chrám se dokonce ocitl v Show Jana Krause. Moderátora pobavil slogan: Rýma, Kašel, Astma, Přijďte!

Od bazénu k ledové ploše

Solná jeskyně logicky balancuje na hraně mezi zákonem definovanými termíny „léčit“ a „pomáhat“. Jak podnikatel zvládá toto křehké manévrování v terminologii a plnění všech úředních požadavků? „Můj billboard na Solný chrám se díky tomu dokonce ocitl v Show Jana Krause. Moderátora pobavil slogan: Rýma, Kašel, Astma, Přijďte!,“ směje se Málek. 

Jinak potřeboval jen potvrzení od hasičů a nejnáročnější bylo získat souhlas od hygieny. „Paní z toho dělala infekční zdravotnické středisko, vadilo jí, že se návštěvníci budou ve vestibulu potkávat se sázejícími z Fortuny, která tam tehdy sídlila.“ Ale od té doby je vše bez problémů.

Za covidu měl samozřejmě zavřeno, ale v náročné době se vyplatilo kombinované podnikání. Covid totiž spustil obrovský zájem o domácí bazény a s ním rostl i odbyt solárních plachet CorniSun. Dostaly se dokonce do Španělska, na Krétu či na Tenerife. Zákazník ze Španělska potvrdil videem, že se mu voda ohřála až o osm stupňů za den a přes noc se zpomaluje chladnutí.

Cornis
Cornis
Další obrázky v galerii (6)

„Na nápad zakrývat ledové plochy mě přivedl klient, kterému jsem dával plachtu na městský bazén. Začal jsem koumat, jak by se to dalo řešit, a našel jsem výrobce speciální textilie, která se například v Rakousku používá na zakrytí ledovců, aby přes léto netály. Tam kde nebyl ledovec zakrytý, odtál proti zakrytému o čtyři metry, což už je znát. Stejně to bude fungovat i na ledu. Na led se přes noc rozvine textilie, nebude se odpařovat (sublimovat) a ušetří se energie na jeho zmrazování. Venkovní městská kluziště tím ušetří obrovské částky. U zimních stadionů bude navíc úspora vyšší díky omezení nutnosti odvlhčováni okolního vzduchu. Už to je odzkoušené, teď jen realizace na prvním stadionu,“ těší se podnikatel.

Kvůli dluhům z potápěčského obchodu začínal z minusu, s obratem sto tisíc ročně až k současným vyšším jednotkám milionů.

Brzdí mě váhavost

Úvěr na rozjezd podnikání Málek splatil zhruba za tři roky, investice do plachet se okamžitě vrací díky práci na objednávku. „Česko je mi malé,“ přiznává majitel, „ale o plachty je zájem i na Slovensku, zatím chystám slovenský web.“ 

Člověku se nechce uvěřit, že všechny aktivity zvládá jen se třemi až čtyřmi – občas nespolehlivými – brigádníky. I webové stránky si tvoří a spravuje sám. Vadí mu jen to, že mu dlouho trvá, než se k něčemu rozhoupe. Navíc tvrdí, že je samotář typu „všechno si dělám sám a všechno umím nejlíp“.

Byli jste někdy v solné jeskyni?

Váhavost ho zatím připravila o řadu příležitostí. Třeba v roce 2019, kdy už běžně dělal plachty na velké bazény, v Londýně objevil dva věžáky spojené skleněným bazénem, který měl problémy s ochlazováním vody. „Našel jsem si na LinkedIn manažera budovy a napsal jsem mu, že bych měl řešení. Měl zájem o další informace, ale já si už netroufnul. Bál jsem se, co mi na takovou jednoduchou věc řekne. Pořád se bojím úspěchu, že by se to třeba rozjelo a musel bych práci delegovat,“ směje se.

Přesto se začal víc věnovat sociálním sítím a z linkedinového Networ-Kingu spojovatele Tomáše Řezníčka získal kontakty na lidi, s nimiž může podnikání dál rozvíjet.

S nadsázkou říká, že správný podnikatel začíná sám v garáži a od nuly. On také „vykopl“ auto na ulici a začal tam řezat plachty. Kvůli dluhům z potápěčského obchodu začínal z minusu, s obratem sto tisíc ročně až k současným vyšším jednotkám milionů. Sám na všechno, o sobotách i nedělích – včetně e-shopu, účetnictví, objednávek i odesílání…

„Ale brzdí mě to v rozletu. Letos najmu aspoň recepční do solné jeskyně, abych si uvolnil ruce na realizaci dalších nápadů,“ plánuje Málek.

Máte snad tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme!

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Šulistová

Jana Šulistová

Původní profesí výtvarnice a sociální pracovnice se do médií dostala přes poradnu v časopise Ty&Já (Mladá Fronta). Prošla řadou vydavatelství (Hachette Filipacchi, Sanoma, Bauer Media, Burda) a pozic... Více

Související témata

byznyspodnikáníPodnikavé ČeskoPrahasuccess storyzdraví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo