Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ostravská firma osazuje i vesmírné sondy. Musíme pořád modernizovat, říká její jednatel

Národní rozvojová banka
Národní rozvojová banka
1. 4. 2024
success story

Plošné spoje od ostravské firmy Marpos nacházejí uplatnění v těch nejnáročnějších aplikacích. Na trhu je firma už třicet let a osazuje plošné spoje, které jsou součástí mnoha produktů, od kabinových světel v letadlech až po vesmírné sondy. Co stojí za úspěchem firmy, která začínala v dětském pokoji a hned na začátku se ocitla na křižovatce?

Ostravská firma osazuje i vesmírné sondy. Musíme pořád modernizovat, říká její jednatel
Výroba plošných spojů v ostravské firmě Marpos. / Zdroj: Marpos
Další fotky
v galerii (5)

„Naše věci létají až na Měsíc,“ vypráví Petr Tomášek, majitel společnosti Marpos, která se zabývá osazováním plošných spojů. Ty od rodinné firmy ze severu Moravy najdete nejen ve vesmírných sondách, ale i ve světlech dronů, vrtulníků nebo letadel.

„Aktuálně se nám velmi daří. V roce 2022 jsme měli nejvyšší obrat za celou dobu naší existence a loni jsme téměř stejné hodnoty dosáhli už v prvním pololetí,“ zhodnocuje ekonomické výsledky třiapadesátiletý podnikatel.

Jeho firma dodává produkty pro letecký a obranný průmysl, energetiku a pro mnoho dalších oborů. V současnosti v ní pracuje čtyřicet zaměstnanců.

Umět si vybrat brigádu

Petr Tomášek začal podnikat před 30 lety. Jako vystudovaný ekonom sice neměl s elektrotechnikou mnoho společného, ale během studií chodil na brigády do firmy, která se podobnými věcmi zabývala. V ní se seznámil se svým tehdejším společníkem, který se jim naopak věnoval celý život.

„Podnikat jsme začali u něj doma v dětském pokoji, který zůstal nevyužívaný poté, co jeho děti odešly z domu. Udělali jsme si z něj kancelář, od sousedů jsme natáhli dvoulinku, protože získat v té době telefon bylo nemyslitelné, a pracovali jsme za jedním psacím stolem na počítači, který jsme si pořídili na leasing,“ pokračuje ve vyprávění současný jednatel firmy.

Po pěti letech podnikání Petrův společník náhle zemřel a firma se ocitla na křižovatce. „Firma na něm byla závislá a já začal řešit, jestli budu pokračovat,“ vysvětluje. „Dokonce jsem zkoušel dělat i jiné činnosti, ale nakonec jsem si řekl, že je třeba dělat jednu věc pořádně a vrátil jsem se k původnímu směru.“

O Marpos

MarposMarpos

Ostravská firma Marpos poskytuje vývoj a výrobu elektroniky na zakázku, dodávky plošných spojů a komplexní osazování plošných spojů. Firma vznikla před 30 lety a od svého vzniku prochází dynamickým vývojem. Aktuálně pro ni pracuje 40 zaměstnanců.

„A nikdy jsem toho rozhodnutí nelitoval. Už jen proto, že mě tahle práce stále baví. Libí se mi, jak se obor neustále rozvíjí, jak se musíte učit nové věci a investovat do nových technologií, protože jsou na trhu stále menší a menší součástky a náročnější aplikace,“ vysvětluje podnikatel, který zároveň přiznává, že za jeho současným úspěchem stojí i mnoho náhod a štěstí.

Například když v roce 2001 v Ostravě zkrachovalo družstvo vyrábějící plošné spoje a on od krachující společnosti odkoupil stroje a zařízení, aby také mohl začít s výrobou. Do té doby dělala firma výhradně inženýring, přípravu dat a obchodní činnost.

„Tím jsme začali výrazně růst. Zvyšoval se obrat i počty zaměstnanců. Další milník přišel, když jsme za dalších pět let začali plošné spoje i osazovat,“ popisuje Petr Tomášek.

Dynamický obor vyžaduje investice

V roce 2019 se firma přestěhovala do nového výrobního areálu v Ostravě-Nové Bělé. Ve zrekonstruovaném brownfieldu a v ESD prostředí se jí otevřely dveře k tomu, aby mohla začít vyrábět pro velké firmy ty nejnáročnější aplikace.

Jak pomohla NRB

NRBNRB

Spolupráce mezi NRB a společností Marpos začala v roce 2015, kdy firma čerpala záruku z programu M-záruka k profinancování materiálu a zásob. Z programu Expanze pak firma čerpala bezúročný úvěr na nákup nových strojů a aktuálně čerpá bezúročný úvěr z programu Transformace na nákup automatického sítotisku a osazovacího automatu.

„Tehdy jsem si myslel, že je tohle náš strop a že naše výrobní prostory jsou naddimenzované. Teď už máme prostory zcela zaplněné a zvažujeme stavbu dalších prostor,“ říká Tomášek.

Klíčem k úspěchu Marposu je pravidelné investování do nových technologií a s nimi spojená modernizace a digitalizace výrobních procesů. Aktuálně si firma pořídila už čtvrtou výrobní linku a nakoupila řadu nových technologií.

„Kapacita výroby se nám tím zvýší dvojnásobně,“ vysvětluje důvody investice Tomášek. Konkrétně na nákup automatického sítotisku a osazovacího automatu v řádech několika milionů si firma vzala bezúročný úvěr z programu Transformace od Národní rozvojové banky.

„Nákup jsme zvažovali už delší dobu, ale možnost vzít si bezúročný úvěr celý proces zrychlila. Z vlastních zdrojů nebo úročeným úvěrem bychom současného výsledku dosáhli až tak za tři roky, protože bychom museli celý projekt rozdělit na několik etap,“ je přesvědčený Petr Tomášek, který již nyní plánuje další investice.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Národní rozvojová banka

Národní rozvojová banka

Národní rozvojová banka, dříve Českomoravská záruční a rozvojová banka, je speciální bankovní instituce, která vykonává činnost ve veřejném zájmu. Jejím cílem je přispět a podílet se na udržitelném hospodářském... Více

Související témata

automatizacebyznysdigitalizaceelektronikainvesticemodernizaceMoravskoslezský krajNárodní rozvojová bankapodnikáníPodnikavé Českosuccess storytechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo