Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bankrotů podnikatelů přibývá. Přijďte, hrajeme o přežití, volá i pražský Hangár Pub

Michal Hron
Michal Hron
8. 3. 2024
 12 234
aktuality

Už druhý měsíc roste počet bankrotů podnikatelů. Vyplývá to z dat společnosti CRIF, podle které v únoru zbankrotovalo nejvíce fyzických osob od loňského června. Jedním z podniků, které bojují s problémy, je například i pražský Hangár Pub publicisty a pivovarníka Davida Binara.

Bankrotů podnikatelů přibývá. Přijďte, hrajeme o přežití, volá i pražský Hangár Pub
Bankroty podnikatelů se nevyhýbají ani jinak bohaté Praze (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V průběhu února bylo v České republice vyhlášeno 467 bankrotů fyzických osob podnikatelů a bylo podáno 513 návrhů na bankrot. Obě hodnoty znamenají meziroční i meziměsíční růst, vyplývá z analýzy společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů byl v únoru nejvyšší od loňského června a již druhým měsícem pozorujeme jeho růst. Větší množství podnikatelských bankrotů v blízké budoucnosti naznačuje také zvyšující se počet insolvenčních návrhů,“ říká Věra Kameníčková, analytička CRIF.

Z dlouhodobého hlediska počet podnikatelských bankrotů víceméně stagnuje. Za posledních 12 měsíců jich bylo vyhlášeno 5 114, o 102 (2 %) více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 5 445 návrhů na bankrot, o 162 více (+3 %) než v předchozích 12 měsících.

„Na druhou stranu podíl nevýkonných úvěrů podnikatelů na objemu jejich úvěrů i nadále vykazuje klesající tendenci a jejich vklady rostou rychleji než jejich dluh,“ upozorňuje dále Kameníčková.

Hangár Pub v ohrožení

Ze statistik vyplývá, že bankroty se nevyhýbají ani obecně bohatému hlavnímu městu, ve kterém je dlouhodobě nejvíce podnikatelských příležitostí v Česku. V poslední době na sociálních sítích rezonovala například výzva Hangár Pubu z pražské Letné.

„Tento měsíc rozhoduje o bytí či nebytí Hangáru. Pokud se ke konci března obrat nebude blížit k černým číslům, budeme s těžkým srdcem nuceni po tříměsíční výpovědní lhůtě ukončit provoz k 30. červnu tohoto roku,“ napsal podnik, za nímž stojí společnost První pivní, s. r. o., publicisty a pivovarníka Davida Binara (mimo jiné autora pořadu Pivní republika, mapujícího české minipivovary, pozn. red.).

Celkem v únoru v Praze zbankrotovalo podle CRIF 63 podnikatelů. Více (77) hlásí už jen Moravskoslezký kraj, následuje kraj Středočeský se 47 bankroty. Naopak nejméně podnikatelů zbankrotovalo na Vysočině (13), v Karlovarském kraji (16) a v Královéhradeckém kraji (18).

Za posledních 12 měsíců připadlo nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních podnikatelů v Ústeckém kraji (79), Karlovarském kraji (78), Libereckém a Moravskoslezském kraji (shodně 68), nejméně pak ve Zlínském kraji (31), v Praze (33), ve Středočeském kraji a na Vysočině (shodně 34).

Z dlouhodobého hlediska se pořadí krajů podle míry bankrotů výrazně nemění.

Bankrotům na oboru nezáleží

Statistiky současně ukazují, že se bankroty nevyhýbají téměř žádnému odvětví. Dominantní v únoru nicméně bylo odvětví stavebnictví se 107 případy, následují ostatní činnosti (71) a odvětví obchodu (65). Na 10 tisíc subjektů za posledních 12 měsíců pak připadlo nejvíce vyhlášených bankrotů v odvětví dopravy a skladování (63), stavebnictví (42) a ostatních činnostech (31).

Naopak nejnižší počet bankrotů na 10 tisíc podnikatelů vykázalo tradičně odvětví vzdělávání, zdravotnických a sociálních služeb (6) a dále informační a komunikační technologie (8).

Bankroty podnikatelů
Udroj: CRIF

Zajímá vás podnikání a vše kolem něj? Přihlaste se k našemu newsletteru a denně vám naservírujeme čerstvé čtení přímo do vašeho e-mailu. Registrace zde.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitybankrotbyznysČeská republikafyzická osobaHangár Pubinsolvenční návrhodvětvípivovarnictvípivovarypodnikánípodnikatelpodnikateléPodnikavé ČeskoPrahaPrvní pivnístavebnictvíúvěr
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo