Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Začínající podnikatelé nebudou muset platit sociální pojištění. Odklad záloh schválila vláda

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
6. 3. 2024
sociální pojištění

Vláda schválila návrh, který začínajícím podnikatelům umožní odložit si platby sociálního pojištění. Chce jim tak do začátku nechat možnost peníze směřovat do jejich byznysu.

Začínající podnikatelé nebudou muset platit sociální pojištění. Odklad záloh schválila vláda
Odložená platba sociálky má novým podnikatelům pomoct s řízením cashflow (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Vláda schválila návrh skupiny koaličních poslanců na změnu zákona o sociálním pojištění. Nový odstavec, který do něj poslanci chtějí včlenit, dává začínajícím podnikatelům možnost neplatit hned od začátku svého podnikání zálohy na sociální pojištění. Netýká se ale podnikatelů v režimu paušální daně.

Neznamená to, že by nováčci povinné sociální pojištění nemusili platit vůbec, jde o odklad. V roce, kdy podnikatel zahájí hlavní nebo vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, a celý následující rok, by nemusel odvádět zálohy, případně by si mohl zvolit jejich výši. Po odevzdání daňového přiznání a přehledu pro sociální správu by se pojištění splatilo celé najednou, případně doplatilo.

Šlo by o druhou úlevu u sociálního pojištění začínajících podnikatelů. Ten, kdo nepodnikal nikdy nebo aspoň dvacet roků má dneska po zahájení činnosti sníženou sazbu sociáního pojištění na 3 210 korun,  a to v roce zahíjení podnikání a následujících dvou letech. Minimální záloha je jinak stanovená na 3 852 koruny.

Od změny si navrhovatelé novely slibují odstranění jedné z překážek při vstupu mezi podnikatele. „Jednou z bariér, která lidi odrazuje od podnikání, je nutnost povinných plateb hned od prvního dne jejich činnosti. Začátek podnikání tak předpokládá dostatek naspořených finančních prostředků, které povinné platby odčerpávají, aniž by na ně živnostník v prvních měsících vydělal. Tuto bariéru se snažíme částečně odbourat,“ komentoval návrh jeho spolupředkladatel, poslanec Vojtěch Munzar.

„Víme i z průzkumů, že přibližně 43 procent lidí od podnikání odrazuje nedostatek financí na rozjezd podnikání, včetně prostředků na povinné platby, které musí podnikatel musí platit prakticky od prvního dne,“ doplnil na tiskové konferenci po jednání vlády její předseda Petr Fiala. „Toto opatření značně usnadní rozjezd podnikání, sníží vstupní náklady a pomůže motivovat mladé lidi, aby se do podnikání pustili,“ doplnil premiér.

Kromě úplně nových podnikatelů se možnost odložit si placení povinného sociálního pojištění má týkat i těch, kteří samostatnou výdělečnou činnost neprovozovali aspoň pět let. Asociace malých a středních podniků a živnostníků v připomínkovém řízení chtěla tuto dobu výrazně zkrátit nebo i vyškrtnout s argumentem, že kvůli možnému odkladu si sotva někdo bude rušit a zanedlouho zase zakládat živnost. Připomínka ale zůstala nevyslyšena.

Jinak Asociace malých a středních podniků a živnostníků zákon novelu v zásadě vítá, nepovažuje ji ale za nijak zásadní. „Posun zálohových plateb v čase totiž nemůže vymazat jejich zvýšení, které obsahoval takzvaný konsolidační balíček,“ poukázal předseda asociace Josef Jaroš na to, jak letos zálohy na sociální pojištění rostly.

Hledáte podnikatelský úvěr? Poradíme!

Potřebujete nastartovat své podnikání? Pomůžeme vám.

Ministerstvo práce a sociálních věcí k návrhu zaujalo neutrální stanovisko. Upozorňuje na na zvýšenou odpovědnost, kterou podnikatelé, kteří odklad využijí, budou mít. „Smyslem záloh na pojistné je rozložení jednorázové finanční zátěže do měsíčních záloh,“ píše ministerstvo ve své připomínce. „Úprava by mohla být rizikem pro OSVČ, kterým se jejich podnikatelský záměr ekonomicky nepodaří realizovat. Nemusí si uvědomit včas, že se jim každý měsíc souhrn nezaplacených záloh zvyšuje. Pokud by takový podnikatel platil zálohy průběžně, mohl by si uvědomovat dříve, že jeho finanční cashflow je napjaté,“ dovysvětlil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Koalice uznává, že pokud návrh projde, může státní rozpočet přijít o část příjmů, ovšem pouze dočasně. Naopak si slibuje, že lidé budou k podnikání víc motivovaní, takže nakonec časem státní pokladna na novele vydělá.

„Stát hospodaří pouze s penězi, které vybere od podnikatelů a jiných občanů, je proto naprosto správné, aby podnikání co nejvíce usnadnil. Odsunutím plateb záloh v prvních měsících podnikání stát žádné finance neztratí, ale pro začínajícího podnikatele to je velká pomoc," říká poslanec Miloš Nový, další z předkladatelů návrhu.

Po projednání vládou, zamíří novela k poslancům, a pokud přes ně projde, pokračuje do Senátu a k podpisu prezidentovi. Účinnost novely je stanovená na začátek roku 2025.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

administrativaaktualitybyrokracieCash flowČeská správa sociálního zabezpečenídaněnovelaOSVČpodnikánísociální pojištěnízálohyzměny 2025živnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo