Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Odklad sociálního pojištění pro nové OSVČ? Jako osvěžovač na nádražních záchodkách

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
1. 3. 2024
podnikání

Čerství podnikatelé mají mít podle koaličních poslanců možnost odložit si placení sociálního pojištění na později. Aby mohli kapitál namířit do byznysu. Pěkné, ale je to málo, komentují návrh experti. A ministerstvo práce varuje před riziky, která s sebou chystaná novelizace nese.

Když chcete začít podnikat, musíte mít našetřeno. Anebo mít tak skvělý plán, že budete vydělávat od začátku. Protože od začátku musíte taky platit. A to peníze ne zrovna zanedbatelné.

Za potenciální překážku pro vstup do podnikání považuje skupina poslanců povinné placení měsíční zálohy na sociální pojištění. Ta je pro začínající podnikatele stanovená letos na 3 210 korun.

Je to sice míň než minimální záloha 3 852 korun, kterou v Česku platí skoro dvě třetiny podnikatelů, ale vzhledem k tomu, že na začátku byznys peníze spíš polyká, než přináší, může i tohle být až dost.

Koaliční poslanci proto přišli nedávno s návrhem, že by noví podnikatelé (a ti, kteří si nezapodnikali aspoň pět roků) nemuseli zálohy na pojištění platit – v kalendářním roce, kdy s byznysem začnou, a v roce následujícím: Úleva pro začínající podnikatele: koalice navrhuje zmírnit platby sociálního pojištění

To samozřejmě neznamená, že by jim snad povinné pojištění bylo odpuštěno. Doplatili by ho po podání daňového přiznání a přehledů pro sociální správu v plné výši. Případně by měli možnost zvolit si jakousi střední cestu: platit zálohy nižší, ale aspoň nějaké peníze na pojistné tak nastřádat, aby pak nemuseli platit naráz příliš velkou sumu.

Nešlo by tedy o finanční úlevu, ale jen o odklad, šanci líp si plánovat cashflow a možnost investovat zpočátku víc do svých podnikatelských plánů.

Podle expertů to není špatný nápad. „Každý vstřícný krok směrem k začínajícím podnikatelům je dobrý,“ říká například Alena Šafrová Drášilová, která na Masarykově univerzitě přednáší podnikový management a pro Finmag píše seriály Jak začít podnikat a Jak na podnikání.

Hledáte podnikatelský úvěr? Poradíme!

Potřebujete nastartovat své podnikání? Pomůžeme vám.

Jenže hned dodává: „Systém odvodů sociálního pojištění je na druhou stranu tak chaotický a uživatelsky nepřívětivý, že jeden pozitivní krok ho nezachrání.“ Žijeme prý v digitální době, ale správa sociálního zabezpečení podle expertky zamrzla někde na začátku tisíciletí.

„Přineste papír, hlídejte si termíny a limity, vyřiďte si chybějící doklady se zaměstnavatelem – který možná dávno neexistuje. Digitalizace se rozbíhá jen velmi pomalu a o user experience tam zřejmě nikdy neslyšeli. Zavádět do takového systému další prvek může být sice hezké, ale připomíná to trochu osvěžovač vzduchu na nádražních toaletách. Prioritou, užitečností i celkovým dopadem,“ nebere si Šafrová Drášilová servítky.

Za marginálii považuje odklad plateb sociálního pojištění i Josef Jaroš, předseda Asociace malých a středních podniků. Asociace návrh v zásadě vítá – dá podnikatelům možnost volby, jestli platit hned plné zálohy, nebo jen částečné, nebo pak doplácet všechno najednou, umožní řídit si cashflow. 

„Na druhou stranu nejde o nic převratného, co by mělo způsobovat jak masivní nárůst podnikatelů, tak případné dopady do rozšíření švarcsystému. Posun zálohových plateb v čase totiž nemůže vymazat jejich zvýšení, které obsahoval takzvaný konsolidační balíček,“ poukazuje Jaroš na to, že letos zálohy na sociální pojištění zásadně rostly. I ty minimální stouply proti loňsku o víc než devět set korun.

Ministerstvo sociálních věcí varuje, že návrh v sobě skrývá i určitá nebezpečí. „Úprava by mohla být rizikem pro OSVČ, kterým se jejich podnikatelský záměr ekonomicky nepodaří realizovat. Nemusí si uvědomit včas, že se jim každý měsíc souhrn nezaplacených záloh zvyšuje. Pokud by takový podnikatel platil zálohy průběžně, mohl by si uvědomovat dříve, že jeho finanční cashflow je napjaté,“ komentuje poslanecký návrh ministerstvo ústy mluvčího Jakuba Augusty. „Například v roce 2024 činí záloha u začínající OSVČ 3 210 korun. Pokud by OSVČ zahájila činnost v lednu 2024 a zálohy by neplatila, musí za tento rok zaplatit najednou pojistné ve výši nejméně 36 520 korun,“ dodává Augusta.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

administrativabyrokracieCash flowminimální zálohynovelaOSVČpodnikánísociální pojištěnízálohyživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo