Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak udržet konkurenceschopnost. České firmy tlačí na lepší pravidla pro podnikání v Evropě

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
25. 1. 2024
aktuality

Evropská unie ztrácí svou konkurenceschopnost vůči USA, zejména kvůli stále rostoucí byrokracii a překážkám na vnitřním trhu. Italského premiéra Enrica Lettu se o tom ve čtvrtek snažili přesvědčit zástupci českých firem, kteří usilují o nastavení lepších pravidel podnikání v Evropě. Letta předloží letos v březnu zprávu o stavu vnitřního trhu, která by měla ovlivnit priority příští Evropské komise v příštích pěti letech.

Jak udržet konkurenceschopnost. České firmy tlačí na lepší pravidla pro podnikání v Evropě
Budova Evropské komise v Bruselu. (ilustrační foto) / Zdroj: Giannis Papanikos / Shutterstock.com

České firmy věří, že jejich zkušenosti by se mohly stát základem pro zlepšení podnikání na trhu Evropské unie, uvádí Hospodářská komora (HK). Podle jejího šetření pociťuje téměř třetina tuzemských firem bariéry, které jim komplikují zapojení do vnitřního trhu.

Podle analýz HK má zapojení do vnitřního trhu významný ekonomicky přínos pro českou ekonomiku. Odstranění překážek volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu mezi členy umožňuje státům efektivně se zapojit do mezinárodního obchodu s využitím svých komparativních výhod, tedy vyrábět (a následně exportovat) takové zboží a služby, v jejichž produkci má země relativní výhodu.

„Trh Evropské unie nefunguje jako celek, ale jako 27 samostatných trhů, které sice propojují různá pravidla a dohody, ale uplatňuje se na nich i vlastní, národní byrokracie a omezování svobodného podnikání,“ uvedl prezident Evropské asociace obchodních a průmyslových komor Eurochambres Vladimír Dlouhý.

„Firmám tak rostou náklady, aby vyhověly všem požadavkům. A další firmy od exportu výrobků a služeb do Evropy vysoké výdaje zejména na administrativu úplně odrazují. Pokud špičky Evropské unie tyto bariéry odstraní, bude to pro naši zemi, pro prosperitu našeho hospodářství, velmi dobrá zpráva,“ dodal Dlouhý.

Dlouhý ocenil, že Enrico Letta jako jeden z mála politiků „vykročil z bruselské bubliny“ a připomínky českých podniků si poslechl přímo v terénu. Setkání s italským premiérem v pražském Florentinu se účastnily firmy Bonatrans Group, Amazon, ČEZ, Linet, Alukov, Plzeňský Prazdroj, Zentiva, Škoda Auto, Lego Group, ale také Ocelářská unie, AutoSAP nebo Obalový institut Syba.

Čeští zástupci na jednání podle HK apelovali hlavně na „regulační detox“ a snížení administrativní zátěže, racionalizaci ESG reportingu nebo harmonizaci evropských technických norem pro zkoušení a certifikaci průmyslových výrobků v EU. Zároveň upozornili, že některé členské země EU neuznávají odborné kvalifikace.

„Potřebujeme, aby příští Evropská komise skutečně fungovala jako strážce smluv a tvrdě bojovala proti protekcionismu některých členských států i snaze ohýbat dohodnutá evropská pravidla. Panu Lettovi jsme předali seznam konkrétních negativních zkušeností českých podnikatelů s překážkami volného obchodu, a uděláme vše pro to, aby se firmy po celé Evropě mohly znovu nadechnout,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

O snížení byrokratické zátěže firem se snaží česká vláda, která představila už dva antibyrokratické balíčky. HK ale už loni upozornila, že odbourávání nadměrné administrativy podnikatelů je dosud neúčinné. Komentátor Finmag.cz Pavel Jégl navrhuje, že Česko by si mělo vzít příklad z komise někdejšího bavorského konzervatisty Edmunda Stoibera, kterému se povedlo (byť jen dočasně) míru byrokracie v evropské legislativě, která se dotýkala firem, výrazně snížit.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

aktualitybyrokracieEvropská komiseEvropská uniefirmyhospodářská komorapodnikání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo