Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pomozme firmám a nakopněme Česko. NERV poslal vládě 37 prorůstových opatření

Michal Hron
Michal Hron
23. 1. 2024
ekonomika

Akcelerace digitalizace, chytré řízení přijímání pracovní síly ze zahraničí, snížení míry certifikace profesí, snazší propouštění či radikální zkrácení povolovacích lhůt a usnadnění vlastních investic do výzkumu a vývoje. To je jen část z 37 doporučení, která v úterý odpoledne zveřejnila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Kabinet nyní posoudí, jaká z nich je reálné splnit.

Pomozme firmám a nakopněme Česko. NERV poslal vládě 37 prorůstových opatření
Cizinci pracující na základě programu Kvalifikovaný zaměstnanec odvedou ročně do státní kasy 23 miliard korun na daních a odvodech, další miliardy utratí ve spotřebě. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

„Naším cílem bylo přinést zajímavé tipy, které by byly rozpočtově neutrální nebo jejichž náklady by byly velmi nízké. Šlo nám o to politiky inspirovat. Záleží na nich, jaká kombinace řešení nakonec bude zvolena,“ uvedl ekonom Dominik Stroukal, který vznik dokumentu koordinoval.

Konkrétní doporučení NERV rozdělil do čtyř oblastí: trh práce, vzdělávání, správa, bydlení a investice. Řada z nich míří směrem k českým firmám, respektive k usnadnění jejich existence na českém trhu. „Seznam opatření je dlouhý a čítá 37 oblastí s mnoha podbody, které představují samostatná opatření. Lze očekávat, že se nepodaří realizovat všechny naráz,“ přiznává NERV v prologu.

V návrzích tak lze najít i řadu už dlouho diskutovaných témat, což přiznává i sám NERV. Hájí to slovy, že ucelený dokument má veřejnosti ukázat, že i „s těmito samozřejmostmi počítá a považuje je za esenciální podmínku prorůstových opatření“.

Moderní stát, moderní legislativa

A co konkrétně NERV tedy navrhuje? V prvé řadě apeluje na aplikaci takzvaných „evidence based“ postupů. „Za naprosto zásadní považujeme nevymýšlet speciální českou cestu. Nemusíme vymýšlet nové způsoby využití potenciálu české ekonomiky, respektive jeho posunu,“ píše v úvodu s tím, že stát se musí zaměřit také na digitalizaci, efektivní komunikaci a odpovědné hospodaření.

V části věnované trhu práce NERV navrhuje například otevření českého pracovního trhu zahraničním pracovníkům i studentům, zlepšení zdravotní prevence či snížení rozsahu a míry certifikace profesí a flexibilnější legislativu v podobě modernizace zákoníku práce. To vše by mělo pomoci vyčerpanému tuzemskému pracovnímu trhu, na který řada firem už dnes žehrá.

„Nedostatek pracovní síly představuje náklady ušlých příležitostí, a to nejen z pohledu podnikatelských a nepodnikatelských subjektů, ale také z pohledu veřejných rozpočtů. Aktivizujme domácí pracovní sílu a chytře využijme toho, že u nás chce pracovat mnohem více lidí ze zahraničí, než kolik jich dnes přijímáme,“ píše v dokumentu NERV.

Z dalších částí dokumentu lze z pohledu podnikatelského prostředí vypíchnout například léta diskutovaný návrh na zavedení jednotného inkasního místa pro daně a sociální a zdravotní pojištění, či radikální zkrácení povolovacích lhůt. I ty řadu podnikatelů trápí, jelikož na povolení stavby potřebné stodoly či haly za současných podmínek čekají i několik let. Této oblasti ostatně NERV věnuje i několik dalších bodů v části věnované bydlení.

V části investice pak NERV vládě doporučuje, aby firmám s vlastními investicemi do výzkumu a vývoje usnadnila daňové odpočty a motivovala je tak k vyšší konkurenceschopnosti. „Je žádoucí a nezbytné identifikovat klíčové hrozby a překážky, které brzdí a limituji růst české ekonomiky a zároveň využít všech příležitostí a potenciálu, který Česká republika má, ať už díky své poloze v srdci Evropy, své průmyslové tradici nebo svým úspěšným firmám a podnikatelům nejen v tradičních, ale také v nových oborech průmyslu a podnikání s vysokou přidanou hodnotou,“ píšou vládě v tomto bodě ekonomičtí rádci.

Vládo, teď se ukaž!

Dokument zveřejněný na webu vlády nyní posoudí jednotliví ministři a ministryně. Vybrat by z nich měli podle vyjádření kabinetu ta doporučení, která jsou realizovatelná ve druhé polovině volebního období, nebo jejich realizaci je do konce mandátu vlády alespoň možné zahájit.

„Cílem je vybrat taková opatření, která by v budoucnu měla přispět k vyššímu dlouhodobě udržitelnému růstu české ekonomiky,“ píše v reakci na doporučení NERV Fialův kabinet. Výsledná podoba preferovaných opatření bude podle oficiálního vyjádření Úřadu vlády zveřejněna později.

NERV přitom v dokumentu apeluje nejen vládu současnou a budoucí, ale i na celý státní aparát, bez jehož pozitivního přístupu se navrhované změny nikdy v realitu nepřetaví. „Bez rychlého pokroku v modernizaci státu zůstane většina námi navrhovaných opatření opět pouze na papíře,“ píše.

Jaké opatření přímo se dotýkající podnikání v Česku je za vás to nejklíčovější?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualityčeské firmydokumentekonomikahospodářský růstnákladyNERVpodnikánípracovní trhstudentitipy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo