Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ještě větší průšvih, než jsme doufali. Česká ekonomika zamrzá, zázračný rok nečekejte

Vít Hradil
Vít Hradil
1. 12. 2023
 7 328
komentář

Příjemné překvapení se nekoná, naopak. Třetí kvartál se české ekonomice pranic nepovedl a šance na nápravu ve zbytku roku je mizivá. Letošek tak prakticky jistě zakončíme v červených číslech.

Ještě větší průšvih, než jsme doufali. Česká ekonomika zamrzá, zázračný rok nečekejte
Zdroj: Shutterstock

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí letošního roku přinesl revizi směrem dolů. Namísto původně udávaného meziročního poklesu o 0,6 % tak statistici nově hlásí -0,7 %. V mezikvartálním vyjádření pak došlo ke zhoršení z -0,3 na -0,5 %.

V rámci jednotlivých sektorů se oproti předchozímu čtvrtletí zlepšil výkon pouze v činnostech v oblasti nemovitostí (0,2 %) a v peněžnictví a pojišťovnictví (0,1 %). Největší útlum naopak hlásí stavebnictví (-1,0 %), zpracovatelský průmysl (-0,7 %) a obchod, pohostinství a doprava (-0,6 %).

Meziročně pak narostly informační a komunikační činnosti (4,4 %), peněžnictví a pojišťovnictví (2,5 %) a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti (2,5 %). V červených číslech zůstává průmysl (-1,6 %), zemědělství (-1,2 %) a obchod, pohostinství a doprava (-1,1 %).

Z výdajového pohledu zůstává největší brzdou ekonomického vývoje slabá spotřeba domácností, která meziročně klesla o 2,3 % a snížila se i oproti předchozímu kvartálu (-0,3 %). V plusu se naopak meziročně drží spotřeba vládních institucí (3,9 %), tvorba hrubého fixního kapitálu (3,9 %) i bilance zahraničního obchodu, která narostla o 60 miliard Kč.

Co nás čeká v roce 2024?

Za současné situace se tak jako pravděpodobný jeví celoroční pokles HDP o 0,5 %. Jednoduchý ovšem nebude ani rok příští, do kterého průmyslový sektor míří s velmi slabým objemem zakázek a nadále vysokými náklady, v účinnost vejde vládní konsolidační balíček a centrální banka udržuje úrokové sazby na vysokých úrovních.

Podobně jako letos se budou naděje české ekonomiky upínat hlavně k domácnostem v očekávání, zda se jejich ochota utrácet odrazí ode dna. Vzhledem k ústupu inflace, růstu reálných mezd a nadále solidním úsporám mezi středně- až vysoko-příjmovými domácnostmi se nadále jedná o realistickou variantu, ovšem velké zázraky čekat pravděpodobně nelze; spotřebitelská nálada zůstává mrazivá a pro její zlepšení by bylo zapotřebí alespoň nějakých dobrých zpráv.

Nyní je na tahu Česká národní banka, která by mohla přispět uvolněním měnové politiky. Ovšem bankovní rada se podle všeho stále obává potenciálního opětovného vzedmutí inflace na začátku příštího roku a s její pomocí tedy nelze příliš počítat.

Patrně je tedy na čase se pomalu smířit s tím, že po špatném roce 2022, ještě horším roce 2023 přijde jen nepatrně lepší rok 2024.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

česká ekonomikaHDPhrubý domácí produktkomentářnemovitostipojišťovnictvírecesestavebnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo