Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ČNB povoluje kohouty, snížení úroků je konečně tady. Zlevní hypotéky, zdraží nemovitosti

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
21. 12. 2023
komentář

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se rozhodla snížit základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na úroveň 6,75. ČNB tím v podstatě ukončuje nejvyhrocenější fázi svého boje s inflací a přechází do fáze postupné normalizace a stabilizace měnové politiky.

ČNB povoluje kohouty, snížení úroků je konečně tady. Zlevní hypotéky, zdraží nemovitosti
Česká národní banka ponechala úrokové sazby beze změny. Na sedmi procentech jsou už rok. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Tuzemská centrální banka svoji základní sazbu snižovala naposledy v květnu 2020, kdy ji v rámci boje s důsledky první vlny covidové pandemie redukovala z jednoho na 0,25 procenta. Dnešní rozhodnutí bankovní rady ČNB tak představuje vůbec první pohyb úrokových sazeb ČNB za dobu, kdy ji coby guvernér vede Aleš Michl. Od června 2022 až dodnes činila základní sazba permanentně zmíněných sedm procent.

Z hlediska trhu není snížení úroků úplným překvapením, podstatná část investorů jej očekávala. ČNB rozhodnutím vysílá signál, že je přesvědčena, že ani lednové přecenění, například v oblasti cen energií, nebude natolik závratné, aby zhatilo její snahu o návrat inflace k inflačnímu cíli ve výši dvou procent. Do jeho blízkosti by se inflace mohla dostat hned zkraje příštího roku.

ČNB se zároveň zjevně neobává ani možného roztočení mzdově-inflační spirály, před kterým ještě donedávna někteří členové její bankovní rady varovali.

Co říkáte na snížení úrokových sazeb?

V roce 2024 budeme svědky dalšího citelného poklesu základní úrokové sazby, která svoji pouť příštím rokem skončí nejspíše na úrovni 3,75 procenta.

Pokles úroků ČNB předznamenaly již některé banky snížením svých sazeb na hypotékách. Hypotéku lze v Česku s pětiletou fixací pořídit už i za 4,5 procenta, do konce příštího roku by nejlevnější hypotéky mohly při dané fixaci mít úrok pod třemi procenty. To je úroveň, kdy se začíná hypotéka vyplácet před bydlením v nájmu. S poklesem sazeb hypoték proto lze očekávat zesílení zájmu o nákup nemovitostí a poměrně silný tlak na růst jejich cen.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

aktualityČeská národní bankaekonomikahypotékyinflacekomentářúrokové sazbyveřejné finance
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo