Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Snížení sazeb na obzoru? ČNB (zatím) setrvává na pozicích

Martin Gürtler
Martin Gürtler
21. 6. 2023

Česká národní banka (ČNB) v souladu s očekáváními opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak nadále činí sedm procent. Na této úrovni se přitom nachází už přesně rok. Zároveň se ale začíná blížit chvíle, kde by mohly sazby klesnout. Kdy k tomu dojde?

Snížení sazeb na obzoru? ČNB (zatím) setrvává na pozicích
Česká národní banka ponechala úrokové sazby beze změny. Na sedmi procentech jsou už rok. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Poslední data ukazují na poměrně rychlý ústup inflace. Ta meziroční je sice stále vysoká, ale rychle klesá. Důležitější pro měnovou politiku je významné snížení jádrových cenových tlaků plynoucích z tuzemské ekonomiky, ke kterému v posledních dvou měsících došlo.

Hlavním faktorem v tomto ohledu je pravděpodobně stále velmi utlumená poptávka domácností, která souvisí s výrazným poklesem reálných mezd. Předstihové indikátory z reálné ekonomiky navíc na rychlé oživení hospodářské aktivity rozhodně neukazují.

Vývoj meziroční inflace v ČR

Potřebu dál zvýšit úrokové sazby už neindikuje ani poslední prognóza ČNB zveřejněná na začátku května. Na nižší úrokové sazby by navíc měla působit i vládou ohlášená fiskální konsolidace, jejíž efekt na ekonomiku a inflaci současná prognóza ČNB ještě nezahrnuje.

Vývoj úrokových sazeb však nadále zůstává spojen s velkou mírou nejistoty a bude záviset především na dalším vývoji ekonomiky a inflace.

Snížení sazeb už ve třetím čtvrtletí?

Začíná se tak blížit okamžik, kdy ČNB začne úrokové sazby snižovat. Prognóza ČNB přitom poměrně výrazné snížení úrokových sazeb očekává už v letošním třetím čtvrtletí. My s prvním snížením sazeb ČNB počítáme až na jeho konci, konkrétně v září.

Klesnout by však měly pouze o čtvrt procentního bodu. Ve stejném rozsahu by pak ČNB mohla snížit sazby také v listopadu a prosinci. Na konci letošního roku by tak podle prognózy Komerční banky měla repo sazba klesnout ze současných sedmi procent na 6,25 %.

Celkově se však dá očekávat, že snižování úrokových sazeb bude pouze pozvolné a vyšší úrokové sazby přetrvají po delší dobu. V tomto duchu hovoří i centrální bankéři.

Měla by ČNB příště snížit úrokové sazby?

Další vývoj tuzemských úrokových sazeb však nadále zůstává spojen s velkou mírou nejistoty a bude záviset především na dalším vývoji ekonomiky a inflace.

Komunikace bankovní rady však zřejmě zůstane prozatím jestřábí. Důvodem je snaha bankovní rady držet korunu na silnějších úrovních a tlumit očekávání finančního trhu ohledně snižování úrokových sazeb. ČNB ve svém prohlášení zopakovala odhodlání bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Kam dál? Boj s inflací na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Gürtler

Martin Gürtler

Ekonom Komerční banky.

Související témata

centrální bankaČeská národní bankačnbekonomikainflacekomentářúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo