Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Právní a daňové změny 2024. Otestujte se a zjistěte, jak dobře jste připraveni

Michal HronAdam Štěpánek
Michal Hron, Adam Štěpánek
30. 12. 2023
 9 088
kvíz

Vyšší zdanění právnických osob, rozsáhlé změny v DPH či omezená uznatelnost odpočtového auta. Daňové a legislativní změny roku 2024 přináší povětšinou vládní konsolidační balíček. Co všechno se nás hrne a jak moc se v tom vyznáte? Otestujte se v našem kvízu.

Právní a daňové změny 2024. Otestujte se a zjistěte, jak dobře jste připraveni
Legislativních a právních změn se v roce 2024 uděje celá řada, většina z nich není zrovna pozitivních (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Nejzásadnější změnou pro firmy je zvýšení daně z příjmu právnických osob, a to počínaje příjmy za rok 2024. Do letošního daňového přiznání se tak změna zatím nepropíše, stejně jako přísnější daňová progrese či zrušení některých daňových úlev. 

Co naopak podnikatele „zabolí“ hned od ledna, zejména pak ty nejmenší, jsou vyšší minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění OSVČ. Ty platí už od ledna, a to včetně vyšší částky za sociální pojištění; minimální sazba platí pro všechny bez ohledu na výsledek každoročního přehledu pro sociální správu, kterou nejčastěji OSVČ podávají spolu s daňovým přiznáním.

Řadu firem, zejména v gastronomii, také čeká rozsáhlá úprava účetních systémů. Nejenže se mění struktura sazeb DPH, ale přesouvají se mezi nimi i různé položky. Kdo se kdysi smál Babišově kabinetu za zmatky v sazbách DPH u čepovaného piva, bude možná z novot z pera Fialova kabinetu nemile překvapen.

Na firmy dolehnou i vyšší daně z nemovitosti či vyšší byrokratická zátěž spojená s dohodami (DPČ, DPP), u nichž se mění řada klíčových parametrů. Velký přehled toho, co Fialova vláda v rámci takzvaného konsolidačního balíčku prosadila, jsme podrobně popsali už po jeho schválení v tomto textu.

Novinky 2024 ovšem nejsou jen o vládních škrtech, na firmy se valí další kopa byrokracie. Koncem roku by měl například vstoupit v účinnost nový zákon o kybernetické bezpečnosti, který transponuje evropskou směrnici NIS2 a zavádí mechanismus bezpečnosti dodavatelského řetězce. Vše o NIS2 najdete v tomto textu.

A pak je tu novela zákona o účetnictví a takzvaný nefinanční reporting. Ten se sice týká zatím jen velkých společností nad 500 zaměstnanců, v praxi však dopadne na daleko víc firem.

„Banky, které už reporting na základě dobrovolnosti nebo skupinové regulatoriky odevzdávají, budou kvůli financování po firemních klientech chtít data, která jsou v podobném detailu, jako ta pro nefinanční reporting. Analogickou skupinou jsou velké průmyslové firmy v čele s automobilkami, které budou chtít po svých dodavatelích vyplněný dodavatelský dotazník,“ vysvětluje advokátka PwC Legal Olga Kaizar.

Hrne se toho na nás zkrátka dost. Podrobně si jednotlivé změny probereme v dalších textech, teď je ale na čase otestovat se, jak v té záplavě novinek sami vyznáte.

1/10
Na kolik procent vzroste daň z příjmu právnických osob?
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

byrokraciedaněDaně 2024daňová progresedaňové přiznánídaňové úlevykonsolidační balíčekkvízminimální zálohyMinisterstvo financíOSVČpodnikáníPodnikavé Českosociální pojištěnízdravotní pojištěnízměny 2024
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo