Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Kalkulačka, kdy vzniká nárok a jak se počítá

Michal Hron
Michal Hron
30. 11. 2023
 5 085
OSVČ

Peněžitá pomoc v mateřství, lidově zvaná mateřská, je jednou z klíčových dávek, které pomáhají rodičům vykrýt výpadek příjmů při narození dítěte. Jak je to ale s nárokem na tento příspěvek z pohledu OSVČ? Jaká bude výše dávky? Má na mateřskou nárok i otec dítěte? A co rodičovský příspěvek? Poradíme a přidáme i šikovnou kalkulačku.

Mateřská a rodičovská OSVČ – definice a hlavní rozdíly

V Česku pomáhají rodičům s pokrytím výpadku příjmů při narození dítěte dvě dávky: peněžitá pomoc v mateřství, lidově zvaná „mateřská“, a rodičovský příspěvek. Na mateřskou nemá nárok každý a platí pro ni řada podmínek, rodičovský příspěvek je naopak pro všechny. Obě dávky může čerpat i otec, u peněžité pomoci v mateřství se však podmínky pro obě pohlaví liší.

Na rodičovský příspěvek má nárok každý rodič. Pro všechny je také nachystaná stejná částka: od roku 2020 je to 300 tisíc Kč (u vícerčat 450 tisíc Kč). Tuto podporu lze čerpat maximálně do čtyř let dítěte. Pro děti narozené po od 1. ledna 2024 se podmínky změní. Dávka se zvýší na 350 tisíc Kč (u vícerčat na 525 tisíc), doba možného pobírání příspěvku se ale zkrátí na tři roky.

Složitější situace je u peněžité pomoci v mateřství, zejména pak pro OSVČ. Aby na mateřskou OSVČ dosáhla, je potřeba splnit základní podmínku: dostatečně dlouhou dobu si platit nemocenské pojištění OSVČ (viz Kdy vzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství OSVČ).

Nemocenské pojištění pro OSVČ je ale zcela dobrovolné, proto na jeho úhradu (a volbu správné výše) musí matka-podnikatelka ideálně myslet už během plánování rodičovství. Vzhledem k podmínkám, které si přiblížíme dále, nejlépe alespoň rok dopředu.

Rozdíl mezi nemocenským a zdravotním pojištěním

Pro pochopení systému vzniku nároku a výše peněžité pomoci v mateřství pro OSVČ je důležité chápat rozdíl mezi nemocenským a zdravotním pojištěním. Tyto dva pojmy je třeba vnímat zcela odděleně, jelikož jejich účel je odlišný.

Nemocenské pojištění slouží k finančnímu zajištění v případě nemoci či mateřství. Tuto agendu zajišťuje skrze své oblastní pobočky Česká správa sociálního zabezpečení. Zdravotní pojištění, u OSVČ v podobě povinných odvodů na zdravotní pojištění, slouží k úhradě zdravotní péče, jako je lékařské ošetření, ambulantní či nemocniční léčba, pohotovostní a záchranná služba a podobně. V gesci je mají zdravotní pojišťovny.

Na rozdíl od zaměstnanců ale není nemocenské pojištění pro OSVČ povinné. Je tedy čistě na nich, zda se ho rozhodnou platit. Jak vysoké pojistné podnikatel na nemocenské pojištění odvádí, ale nezáleží tak docela na něm. Jeho výše se vždy odvíjí od toho, kolik OSVČ platí na sociálním pojištění. U zaměstnanců je nemocenské pojištění součástí pojistného na sociální zabezpečení, spolu s pojistným na důchodové pojištění a příspěvkem na státní politiku zaměstnanosti.

Kdy má OSVČ nárok na peněžitou pomoc v mateřství

Pokud je žena zaměstnaná na klasický pracovní poměr, odvádí za ni nemocenské pojištění (v rámci sociálního pojištění) zaměstnavatel. Oproti tomu živnostníci a další podnikatelé si musí hradit sociální pojištění sami, přičemž nemocenské pojištění pro ně není jeho povinnou součástí. Každý podnikatel se nicméně může k platbě nemocenského pojištění přihlásit dobrovolně.

Pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství je potřeba, aby si OSVČ platila nemocenské pojištění aspoň 270 dní (devět měsíců) v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho přinejmenším 180 dní (šest měsíců) v posledním roce.

Kdo tuhle podmínku splní, může peněžitou pomoc v mateřství čerpat nejdřív od osmého týdne před očekávaným termínem porodu, nejpozději od šestého týdne. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí dávku 28 týdnů (případně 37 týdnů, když se narodí vícerčata).

Obdobná pravidla platí i pro podnikající tatínky – peněžitou pomoc v mateřství může sociálka vyplatit (namísto matky) i jim. Hodit se to může třeba v situaci, kdy si matka nemocenské pojištění neplatila, ale otec ano. K tomu je nezbytné uzavřít s matkou dítěte písemnou dohodu, že otec bude o dítě pečovat. Podpis matky musí být úředně ověřen (lze to udělat přímo na pobočce sociálky).

Ani táta-podnikatel se nevyhne splnění základní podmínky: účasti na nemocenském pojištění přinejmenším devět měsíců za poslední dva roky, z toho šest měsíců v posledním roce. Platí ale, že prvních šest týdnů (šestinedělí) náleží peněžitá pomoc v mateřství výhradně matce. Otcové tak mohou čerpat mateřskou až od sedmého týdne po porodu a celkově i kratší dobu – 22 týdnů při jednom dítěti nebo 31 týdnů u vícerčat.

Výpočet a výše dávky peněžité pomoci v mateřství

Výši mateřské u OSVČ určuje především výše odvodů na sociální pojištění, ze kterého se následně určuje i horní limit pro platbu nemocenského pojištění OSVČ. Vychází se tedy z na měsíce rozpočteného vyměřovacího základu na sociální pojištění, k němuž se podnikatel dobral v posledním přehledu o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení. V praxi jde o polovinu zisku (příjem po odpočtu výdajů) za daný rok vydělenou dvanácti. Z takto vypočteného vyměřovacího základu lze potom na nemocenské pojištění platit maximálně 2,1 procenta.

V roce 2023 musí všichni podnikatelé provozující hlavní činnost posílat na sociální pojištění přinejmenším 2944 Kč měsíčně. To odpovídá vyměřovacímu základu 10 081 Kč a maximální platbě nemocenského pojištění 212 Kč měsíčně. Peněžitá pomoc v mateřství pak bude dělat celkem 45 668 Kč za celých osmadvacet týdnů podpůrčí doby. Tedy 233 Kč denně a zhruba 6500 Kč na měsíc.

Už od ledna 2024 se ovšem situace změní, jelikož vláda v rámci konsolidačního balíčku prosadila výrazný růst minimálních záloh OSVČ. V případě rozhodného sociálního pojištění se minimální záloha při hlavní činnosti zvýší na 3 852 Kč měsíčně, což představuje maximální možnou platbu nemocenského pojištění ve výši 278 Kč. Denní dávka peněžité pomoci v mateřství pak vychází na 304 Kč, celkem na 59 584 Kč, tedy zhruba 8500 Kč měsíčně.

Kdo by chtěl vyšší mateřskou, musí si dostatečně dlouho platit také vyšší sociální pojištění. Výši mateřské pro OSVČ vzhledem k zálohám na sociální pojištění si můžete spočítat v naší kalkulačce:

Mateřská pro OSVČ – kalkulačka

Rodičovský příspěvek z pohledu OSVČ

Na peněžitou podporu v mateřství (mateřskou) navazuje rodičovský příspěvek. Podmínky pro jeho získání se z pohledu OSVČ nijak neliší od běžného zaměstnance. Příspěvek je určen jednomu z rodičů, který se o dítě stará. Nárok mají i ti, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti. Lze ho čerpat také v případně, kdy rodič pracuje nebo studuje, jen musí zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou. Rodič také musí mít společně se svým dítětem trvalý pobyt a bydliště v ČR.

Celková výše rodičovského příspěvku se naposledy měnila v roce 2020 a činí 300 tisíc Kč na každé narozené dítě (450 tisíc Kč v případě vícerčat). Od ledna 2024 se dávka u jednoho dítěte zvyšuje na 350 tisíc Kč, u vícerčat na 525 tisíc. Pokud se v době čerpání dávky do rodiny narodí další dítě, nárok na původní podporu zaniká. O zbývající část ale nepřijdete, lze ji získat jednorázově.

Maximální doba čerpání celkové sumy je ohraničena dovršením čtyř let dítěte, tedy 48 měsíců (od roku 2024 jen do tří let = 36 měsíců), minimální se uvádí půl roku. Rychlost čerpání ale určuje především výše předchozích příjmů rodičů. Na jejich základě se určuje maximální měsíční částka k výplatě. Platí tedy jednoduchá rovnice, že čím vyšší příjmy, tím vyšší maximální měsíční dávka i rychlost čerpání.

Délku rodičovské dovolené určují úřady na základě výše peněžité podpory v mateřství. Rodič, který předtím nedosáhl na peněžitou pomoc v mateřství, nebo měl malé příjmy (typicky podnikatelky, studentky nebo nezaměstnané), může čerpat maximálně 13 tisíc Kč měsíčně. Ostatní mohou zvolit měsíční výši příspěvku libovolně, nejvýše však 47 700 Kč a částku lze měnit každé tři měsíce.

Na rodičovský příspěvek samozřejmě dosáhnou i OSVČ, které nárok na peněžitou pomoc v mateřství měly. Maximální výše měsíční dávky v jejich případě odpovídá měsíční mateřské. Pokud dělá peněžitá pomoc v mateřství míň jak 13 000 Kč za měsíc, zvyšuje se měsíční strop rodičovského příspěvku na tuto částku.

Při určení maximální výše rodičovského příspěvku se úředníci neřídí pouze podle mateřské toho z rodičů, který ji skutečně pobíral. Takže i když peněžitou pomoc v mateřství čerpala matka, ale otec dítěte by měl nárok na mateřskou vyšší (jako zaměstnanec nebo OSVČ splnil potřebnou dobu pojištění), můžete si říci o vypočtení maxima měsíční dávky rodičovského příspěvku podle mateřské otce.

To přijde vhod třeba v případě, kdy je otec v klasickém pracovním poměru a matka OSVČ. Rodiče tak získají větší svobodu při určování rychlosti a výše příspěvku.

Mateřská a rodičovská OSVČ – kam pro pomoc

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství podávají OSVČ, tedy podnikající matky, na Oblastní správě sociálního zabečení. Veškeré podstatné informace včetně odkazů na potřebné formuláře nabízí Česká správa sociálního zabezpečení na svém webu v sekci věnované peněžité pomoci v mateřství.

Naše kalkulačka Peněžitá pomoc v mateřství pro OSVČ vám pak pomůže s nastavením optimální výše záloh na sociální pojištění OSVČ.

Pro informace o rodičovském příspěvku nejlépe navštivte stránky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV), které vás danou životní situací podrobně provedou. Poměrně čerstvě lze navíc žádost o rodičovský příspěvek podávat on-line v aplikaci MPSV nazvané Jenda.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznysfinancekalkulačkymateřskáOSVČpodnikáníPodnikavé Českorodičovský příspěvekVše o...
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo