Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Historický milník v podpoře technologických startupů: CzechInvest zahájil spolupráci s CERN

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
12. 3. 2024
aktuality

Technologické startupy v Česku se mohou nově těšit na zcela nový rozměr podpory. Agentura CzechInvest v pondělí oznámila, že jako první státní organizace v zemi navázala spolupráci s uznávanou Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN). Mladé české firmy se díky tomu mohou dostat k vybraným špičkovým technologiím.

Spolupráci agentura navázala skrze program CERN Ventures Connect. Jeho cílem je podpora začínajících firem využívajících technologie a know-how CERNu. „Je navržen tak, aby umožnil příští generaci vědců podnikat a utvářet budoucnost pomocí technologií,“ vysvětluje Ash Ravikumar, CERN Entrepreneurship Officer z týmu CERN Knowledge Transfer. 

Smyslem programe je nejen poskytování technického know-how a prototypů, ale také kontaktů na komunitu podnikatelů v oblasti deep tech. Dalšími českými partnery CERN Venture Connect jsou Startup Kitchen a Tensor Ventures.

„Spolupráce s CERN otevírá nové příležitosti pro naše startupy a přibližuje Česko ke špičkovým technologiím a výzkumu v oblasti částicové fyziky. Tato iniciativa podporuje naši vizi vytvořit inovační ekosystém, který bude konkurenceschopný v celosvětovém měřítku a zároveň přinese novou energii do podnikatelského prostředí,“ říká Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací ministerstva průmyslu a obchodu a pověřený generální ředitel CzechInvestu.

Díky nově navázané spolupráci s CERN bude CzechInvest propojovat nadějné startupy s investory a inkubátory a poskytovat jim rychlý přístup k vybraným špičkovým technologiím, které má CERN k dispozici. Startupy zapojené do programu CERN Venture Connect budou mít kromě zmíněného přístupu k technologiím, také možnost prezentovat své nápady a projekty odborníkům z oboru.

Spolupráce je rovněž provázána s projektem Technologická inkubace agentury CzechInvest. Tento projekt nabízí startupům nejen finanční podporu, ale také napojení na inovační infrastrukturu a přístup ke zvýhodněným prostorám pro další rozvoj jejich projektů.

CERN je mezinárodní organizace pro výzkum a vývoj, která zajišťuje provoz největší světové laboratoře v oboru částicové a jaderné fyziky. ČR je členskou zemí CERN od roku 1993, respektive Československo od roku 1991. CERN v současnosti sdružuje 23 členských států. Příspěvek ČR do CERN činí ročně přibližně 380 milionů Kč, přičemž jeho úhradu zajišťuje ze svého rozpočtu ministerstvo školství, které je současně gestorem členství ČR v CERN. 

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityCzechInvestinovaceknow-howpodnikánípodpora podnikáníspoluprácestartupytechnologievěda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo