Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Průzkum trhu za pár sekund. Český startup Lakmoos roste, investoři věští obří potenciál

Michal Hron
Michal Hron
5. 3. 2024
 5 483
startupy

Co jindy trvá týdny až měsíce a obnáší nemalé finanční i personální prostředky, sfoukne český Lakmoos na základě datových modelů během pár sekund. Zcela tím mění pohled na lukrativní byznys tržních průzkumů. A oslovuje i investory: vstup do startupu Kamily Zahradníčkové, Jana Polišenského a Romana Konečného hlásí Presto Ventures.

Průzkum trhu za pár sekund. Český startup Lakmoos roste, investoři věští obří potenciál
Zakladatelé startupu Lakmoos Jan Poišenský, Kamila Zahradníčková a Roman Konečný / Zdroj: Lakmoos

Pražský venture kapitálový fond do nadějného startupu investuje v takzvaném pre-seed kole, v němž se teprve ověřuje životaschopnost celého nápadu. Už nyní jsou ovšem testy velmi nadějné, podle zástupců startupu odpovídají v tržních průzkumech digitální respondenti stejně přesně jako jejich živé protějšky.

Presto Ventures každopádně firmě věří. Už nyní jí proto poskytl 300 tisíc eur (přes 7,6 milionu Kč) na další rozvoj. „Investice od Presto Ventures umožní Kamile a jejímu týmu odemknout obrovskou tržní příležitost a vytěžit obtížně replikovatelnou technologii, která se navíc zaměřuje na nejlukrativnější enterprise zákazníky,“ říká Vojta Roček, partner Presto Ventures.

Investice bude podle vyjádření zástupců firmy využita na škálování pomocí testovacích setů pro pět odvětví: bankovnictví, automobilový průmysl, telekomunikace, energetiku a zdravotnictví.

Ptáte se, o co přesně jde? Lakmoos přináší instantní průzkum trhu – vytváří datové modely, které simulují rozhodování cílových skupin. Pomocí vlastního vrstveného AI modelu pak umožňuje společnostem zjistit, jak jejich klientská základna zareaguje na nové produkty či reklamy. „S pomocí umělé inteligence a datové vědy umíme přesné odpovědi poskytnout obratem,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů Lakmoos a jeho CSO Roman Konečný.

„Představte si, že jste firma a máte skvělý nápad na produkt nebo reklamu, ale nejste si jistí, jestli se lidem bude líbit. V současnosti je potřeba obrátit se na výzkumnou agenturu a podstoupit časově náročný, drahý a mnohdy stresující proces. Lakmoos tedy mění status quo a klientům umožňuje, aby si své nápady ihned otestovali na digitálních kopiích cílové populace.“

Jinými slovy, Lakmoos umožňuje dynamický a kontinuální výzkum, což znamená, že firmy se mohou své cílové skupiny kdykoli na cokoli zeptat a během několika sekund získat přesnou odpověď. Šetří tím nejen čas, ale i nemalé náklady na robustní průzkum trhu. Názory zákazníků díky tomu navíc mohou být zohledněny při každém zásadním rozhodnutí.

Jak velký potenciál český nápad má, ukazují odhady velikosti trhu, na kterém působí; server Statista.com jej už v roce 2022 odhadl na téměř 82 miliard dolarů (přes 1,9 bilionu Kč), navíc s víc než osmiprocentním meziročním růstem. Dnes by tak mohla velikost celého trhu atakovat hranici 100 miliard dolarů (přes 2,3 bilionu Kč), což už není „píseček“, ale pořádný „písek“.

„Přichází doba instantního výzkumu. Kdybych použila paralelu z farmaceutického průmyslu, Lakmoos přináší testování in silico, které ale leckdy odhalí vše, co potřebujete vědět, navíc během zlomku vteřiny. Můžete si tak libovolně otestovat své otázky a nápady, simulovat různé scénáře a pohrát si s charakteristikami cílové skupiny. Pro opravdu zásadní rozhodnutí nebo velké kampaně může být žádoucí poznatky obohatit o uživatelské testování in vitro nebo o tradiční průzkumy, ale díky Lakmoos si první hypotézy můžete otestovat sami a hned,“ říká spoluzakladatelka a CEO Lakmoos Kamila Zahradníčková.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

AIaktualityinvesticeprůzkumystartupyumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo