Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nepotřebujeme dotace, ale lepší daňové podmínky. Stát nás brzdí, stěžují si startupy

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
6. 3. 2024
aktuality

Stát mladým firmám nepomáhá, často je naopak zpomaluje. Představitelé startupů by uvítali především jistější právní a daňové prostředí, případně větší vstřícnost při danění začínajících firem. Vyplývá to z průzkumu Stepping Up Survey.

Cílem průzkumu, za kterým stojí venture kapitálový fond Presto Ventures, bylo získat od českých a slovenských startupů vhled do toho, jakým překážkám čelí, jak změnit věci k lepšímu a také jaká očekávání mají od letošního roku.

Z průzkumu jasně vyplynulo, že startupy nestojí o vládní programy a dotace, ale o prostředí bez právních a daňových nejistot: 84 % respondentů by ocenilo příznivější daňové podmínky pro startupy i investory, 79 % představitelů startupů požaduje zjednodušení a digitalizaci administrativních povinností a zároveň zavedení smysluplného ESOPu (Employee Stock Ownership Plan, tedy poskytování zaměstnaneckých akcií).

Právě pravidla ohledně poskytování ESOP se v Česku od nového roku změnila. Nově se placení daně a pojistného odkládá až do doby, než zaměstnanec akcie prodá, odejde z firmy nebo než je drží alespoň deset let. Většina odborníků v anketě Finmag.cz Očima expertů ovšem označila nová pravidla za krok sice správným směrem, jenže nedostatečný.

Startupy grafPresto Ventures

Představitelé startupů zároveň v průzkumu Stepping Up Survey uvedli, že potřebují pomoc s financováním. Získat kapitál je složitější než dřív, odpovědělo 56 % z nich. Přesto 70 % startupů, které se do průzkumu zapojily, dnes „raisuje“.

Loňský rok startupy přes relativně nepříznivou makroekonomickou situaci  hodnotí spíš pozitivně. „V roce 2023 všichni mluvili o krizi, ale já jsem nikdy nebyl optimističtější. Startupové i investiční projekty, které se rozjely loni nebo odstartují letos, budou mít vítr v zádech,“ nabízí pozitivní náhled Vojta Roček, partner Presto Ventures. „Teď společně stojíme na začátku nového ekonomického cyklu, který startupům i investorům nahrává.“

Největším fenoménem roku 2023 byl podle startupů jednoznačně masový nástup umělé inteligence. Její rozvoj bude pro řadu mladých firem klíčový i letos.

„Vývoj produktu a provoz firmy bude díky využití AI čím dál méně závislý na vývojářích a jejich nedostatku či ceně na pracovním trhu. Mnohem více lidí bude moci založit technologický startup,“ říká Přemysl Rubeš, zakládající partner Presto Ventures. „Uspějí ale především emočně schopní zakladatelé, kteří chápou skutečné potřeby zákazníků, budují autentické a silné vztahy a dokáží nadchnout lidi.“

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokraciebyznysdaněpodnikáníprůzkumystart-upstartupyventure kapitál
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo