Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak se temná minulost proměňuje v temnou budoucnost

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
7. 5. 2023

Dnešní výběr ze čtení ve Finmag newsletteru je neveselý. Pojídají se v něm prapředkové a nerodí potomci. Ale nabídne sem tam i záblesk naděje. Navíc určitě víte, že minulost ani budoucnost vlastně nejsou, že žijete jenom teď, v tomhle bodě.

Jak se temná minulost proměňuje v temnou budoucnost
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Temná minulost

Zuzana Válková kdysi pro Finmag připravila poutavý a dlouhý rozhovor s antropolgem Martinem Soukupem. Ten teď pro Vesmír spolu s Jaroslavem Jiříkem napsal článek Komu patří kultura? Asi si na něj vzpomenu nad každým druhým Sherlockem Homesem nebo slečnou Marplovou. Pokaždé, když se v nich objeví plukovník nebo lordstvo, co má doma sbírku památek na kolonie.

Přitom problém, o kterém pánové píšou, je ryze současný: Co s těmi věcmi, které Evropané nebo Američané kdysi posbírali různě po světě, ať ze sběratelské vášně, nebo pro vědu. Není to snadná věc. Vrátit ukradeného pradědečka? Ok. Ale bude o všechny ty vzácnosti postaráno? Nepřijde při tom lidstvo o některé nenávratně? A koho to vlastně má zajímat.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Ne všechny památky jsme si ale do Evropy vozili k vystavení na krbové římse nebo ve vitríně. Některé jsme – jedli. V National Geographic se dočtete o nedorozumění, které vedlo k pojídání mumií kvůli údajně léčebným účinkům. A to jenom kvůli podobnosti slova mumie a slova mumio. Mumio je zvláštní látka ne docela jasného původu, kterou znali už staří Řeci z nalezišť na Kavkaze. A když vám pánové Aristoteles a Avicenna řeknou, že to léčí…

Temná budoucnost

Blog Pavlina_Speaks Pavlíny Louženské jsem doteď neznal. Fakty. Přivedli mě k němu dobří lidé z Twitteru – a nevím, jestli jsem rád.

Dlouhatý a mnoha odkazy a doplňky doprovozený text o seznamovacích apkách, incelech a nefungujících metodách, jak najít vztah nebo se aspoň s někým vyspat, je znepokojivý. Vypadá to, že sexuální revoluce po desítkách let od svého startu vyústila v planetární sexuální krizi, která možná lidské životy poznamená víc než nástup AI. A nechci domýšlet, co všechno ještě pojde z kombinace obého. I když Louženská vlastně leccos naznačuje.

Milenky si ještě strojově generovat nenechávám. Vlastně se s umělou inteligencí spíš nesměle očicháváme, ale snažím se aspoň po očku sledovat, jaké nástroje denně vznikají. Vím, že většina jich nepřežije a že se těžko odhaduje, co se nakonec dostane mezi těch pár, které budeme používat všichni. Inspiraci chytám hlavně při návštěvách Twitteru. Fascinující věci předvádí Ethan Molick, čerstvým objevem je pro mě Rowan Cheung. A v Česku velice návodně a srozumitelně i pro nás pomalejší přináší zprávy z budoucnosti Pavel Kasík.

Světlo v tunelu

Na Finmagu jsem s potěšením četl text Markéty Hronové o špičkových českých školách. Tyhle děcka asi nebudou muset řešit, jestli mají atraktivně modelovanou spodní čelist aniž se podělají z umělé inteligence.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Kdykoli čtu o Přírodní škole a Přírodním gymnáziu, říkám si, že tohle je způsob vzdělávání pro budoucnost. A pak se probudím do reality českého školství a uvědomím si, jak moc je to škola výjimečná… A jak je pro ty, kteří chtějí na střední, v některých městech vlastně výjimečná každá škola.

And now for something completely different. Střih. Možná jste nikdy nečetli poezii. Možná jste toho nechali, třeba nemáte čas a nejde vám už soustředit se. Pro začátečníky, pro roztěkané, ale i pro pravidelné čtenáře bych si dovolil doporučit pravidelný seriál Ranní básně Ondřeje Hanuse. Každý den jeden český kousek. Zejména z dvacátého století, ale i z čerstvých věcí. Vybíráno citlivě a se vkusem. Čitedlné.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

antropologieFinmaghistorienewsletterpoezie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo