Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Retrokvíz z podnikatelských devadesátek. Znáte „kontroverzní podnikatele“?

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
16. 3. 2024
 74 982

Abyste v tomhle kvízu uspěli, nemusí vám být devadesát jako nám. I když v něm připomínáme osoby, které byly známé a aktivní v devadesátkách, většina z nich vydržela déle. Anebo jsou pořád živé jejich kauzy, protože pomalu nemelou jen boží mlýny. Vyzkoušejte si to. Nejen Mrázek, Krejčíř, Kožený…

Retrokvíz z podnikatelských devadesátek. Znáte „kontroverzní podnikatele“?
Podnikatelé v typickém úboru let devadesátých (ilustrační obrázek) / Zdroj: Pleska / Midjourney

V rokenrolu se říká, že kdo si pamatuje devadesátky, ten je doopravdy nezažil. Na některé stránky podnikatelských devadesátek by člověk taky rád zapomněl. Třeba na módu pytlózních fialových sáček. Ale především na některé podnikatele. Nebo na to, že jsme obohatili i cizí jazyky o tunelování, resp. tunnelling jako výraz pro vyvádění peněz z firmy.

Co se dá dělat. Na spoustu věcí jsme nebyli připraveni. O kapitalismu jsme měli nejasné představy, nerozuměli jsme reklamě, marketingu ani investicím. A neměli jsme připravené zákony. 

To samozřejmě vedlo k tomu, že se prosadili i lidé, kteří uměli chodit po hraně legality nebo i daleko za ní – a že přitom měli přístup k politikům, že požívali jistého respektu a vážnosti. Jistým pozůstatkem té doby je, že dodnes málokdy čtete o někom, kdo při podnikání krade nebo podvádí, že je lump. Vždycky jedině kontroverzní podnikatel. A to i tehdy, když se v novinách nemusíte bát, že by vás lump žaloval za poškození cti, protože jeho lumpovství už uznal soud.

Ale ruku na srdce, často samozřejmě opravdu nevíme. 

V devadesátých letech zkrátka ležely různé příležitosti na ulici a zvednout je mohl kdekdo. Ten, kdo byl chytrý. Ten, kdo měl čuch. Ten, kdo měl kontakty. Ten, kdo měl ostré lokty. A někdy třeba i jen ten, kdo měl dost kuráže nebo málo rozumu. Někdy to byli lidé pracovití. Někdy možná jen divnopodnikatelé, lidé zmýlení nebo zmatení.

A někdy šíbři, veksláci, podvodníci, gangsteři. Někteří žili nenápadně, jiní svoje peníze dávali na odiv. Někteří podnikali v mezích zákona, ale divně, některé dostihly soudy a tresty. Kontroverzní podnikatelé. Znáte je všecky?

1/10Symbolem (a důkazem) toho, že se v nové době může skoro všechno, byl na začátku devadesátých let bar, diskotéka a veřejný dům, který zbudoval kriminálník, taxikář a vekslák Ivan Jonák. Nesl jméno Diskoland…

2/10Švarcsystém není švarc, že je to černota, ale po tatínkovi. Se kterým městem se tradičně spojuje jméno podnikatele Miroslava Švarce?

3/10V roce 1990 bořila hitparády písnička Kladno skupiny Yo-Yo Band. Vysoké pece tam „omamně voněly“ už jen šest dalších roků. Zadlužené ocelárny Poldi koupila v roce 1993 firma Bohemia Art Vladimíra Stehlíka a za další tři roky byl konec, šest tisíc lidí na dlažbě, televize, soudy… Čím byl Stehlík původně?

4/10Co měl Viktor Kožený společného s Harvardem?

5/10Agrofert vznikl jako dceřiná firma jednoho slovenského podniku, kde pracoval jeho pozdější majitel Andrej Babiš. Jak se tenhle podnik zahraničního obchodu jmenoval?

6/10Továrnu na kočárky, která se později proslavila se značkou Liberta, založil v roce 1923 Antonín Svoboda, po znárodnění dělala i jízdní kola. A tříkolky. Po roce 1989 byla privatizována a v druhé půlce devadesátých let vytunelována. Odsouzeni byli dva lidé, jeden z nich byl chvíli ministrem ve vládě Miloše Zemana. Jmenoval se…

7/10Šéfovi Chemapolu šli na ruku politici (a on jim za to rozdával tankovací karty), ve velikém lil peníze do sportu, koupil si soukromé letadlo a lítal si k moři. A když pak podnik krachnul, zbylo po něm 17 miliard dluhů. Jaké jméno patří k tomuto obdivuhodnému výkonu?

8/10Velké peníze prý získal, když vykoupil množství kuponových knížek a investoval. Podnikal ve všem možném: v lihu, v naftě, ve stavebnictví. Říkali, že je miliardář. Možná. A gangster. Určitě. Kam utekl Radovan Krejčíř po zpackaném zatýkání v roce 2005?

9/10Jiný slavný útěkář vydělával prvně na rumu, který kupoval v Tuzexu (ten nemusel platit daň z obratu) a přeprodával dál, a měl večerku. Pořídil si řadu firem, největší asi bylo, když si v roce 2000 pořídil Setuzu. Pověstný byl jeho červený svetr. Jak se jmenoval?

10/10Podle některých spekulací byl ale mozkem akce se Setuzou František Mrázek, který s Pitrem občas společně podnikal. Různému drobnému podnikání, arciže nelegálnímu, se věnoval už za socíku. Prodával pašované digitálky a walkmany a tak. Kde na to bral čas, když chodit do práce bylo povinné?

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Andrej BabišFrantišek MrázekkvízpodnikánípodnikateléRadovan Krejčířretrotunelovánízábavazločin a trest
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo