Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Studentský startup dobývá svět airsoftu. Hráči nám konzoli nechtějí vracet, smějí se zakladatelé

Iveta Hovorková
Iveta Hovorková
6. 2. 2024
 28 260
startupy

Začalo to jako nápad čtyř spolužáků a dnes už čerstvě založená firma Duncal Technologies uvádí na trh první produkt. Startup cílí na organizátory airsoftu, paintballu a laserových her. Mladí podnikatelé sami navrhli, vyrobili a spolu s hráči airsoftu otestovali vlastní konzoli, která díky kvalitní bezdrátové technologii dosáhne i kilometr daleko. Hráčům mají moderní doplňky výrazně zlepšit herní zážitek.

Studentský startup dobývá svět airsoftu. Hráči nám konzoli nechtějí vracet, smějí se zakladatelé
Tým mladých podnikatelů: zleva Ondřej Vodička, Adam Číž, Samuel Lipták a Jindřich Šafran / Zdroj: Duncal Technologies
Duncal TechnologiesDuncal TechnologiesDuncal TechnologiesDuncal TechnologiesDuncal TechnologiesDuncal Technologies
Další fotky
v galerii (9)

Samuel Lipták měl o produktu od začátku jasno. Jako vášnivý hráč airsoftu věděl, že zážitek ze hry by se dal ještě o dost vylepšit. „S myšlenkou udělat z toho podnikatelský záměr jsem si pohrával už od druhého ročníku na vysoké škole, ale zprvu se mi nedařilo: byl jsem na to sám, chyběla mi podpora a dobrý tým,“ říká.

Změna podle něj nastala „až jednou při obědě“. „Společně se třemi spolužáky z mechatroniky jsme si tehdy řekli: Jsme šikovní, pojďme něco zkusit! A já je přesvědčil, abychom se vrhli do oblasti airsoftu a paintballu,“ vzpomíná Lipták, který se s byznysovými parťáky potkal na Fakultě strojního inženýrství VUT.

To bylo loni v létě. Od té doby zvládla čtveřice budoucích inženýrů navrhnout, vyrobit, otestovat a vyladit novou herní konzoli, která nemá v oblasti airsoftu obdoby.

Strategické rozhodnutí

Podobná zařízení podle student biomechaniky a dalšího člena týmu Duncal Technologies Jindřicha Šafrana na trhu sice byla, povětšinou šlo ale podomácku vyrobené věci.

„Řadu funkcí neměly. My děláme zařízení navržené přímo pro akční sport, proto si zakládáme na tom, aby bylo velmi kvalitní jak co do funkce, tak i výdrže. Chceme, aby si nás zákazníci od začátku spojovali s kvalitou,“ říká.

Herní konzole je první produkt, s nímž teď startup vstupuje na trh. Její největší předností je využití bezdrátové technologie, která hru na obrovském území zpřehlední pro hráče i organizátora a umožní týmům užít si celou akci mnohem intenzivněji.

O Duncal Technologies

Mladý startup založený několika spolužáky z VUT, který si klade za cíl zlepšit kvalitu herního zážitku při airsoftu, lasergame či paintballu. Jako první navrhli herní konzoli, díky níž mají hráči ucelený přehled o stavu hry. Na vlastním bezdrátovém komunikačním protokolu pak staví další produkty, v nabídce mají například sirénu či světelný granát. Zmíněný protokol se pak stará o standardizaci komunikace napříč produkty. Více o startupu na duncaltech.com nebo na instagramu Duncal Technologies @duncal_tech.

Airsoft se totiž podle Liptáka nehraje vždy stejně; existují takzvané herní módy. Ty nejoblíbenější jsou „na bombu“ a „dominátor“.

„U obou v zásadě platilo, že hráči dosud neměli v reálném čase přehled o stavu hry a týmy tak nemohly dělat strategická rozhodnutí,“ pojmenovává hlavní přínos jimi vyvinuté herní konzole. „Díky naší bezdrátové technologii je to nově možné. Místo zapisování časů na papírky v terénu teď všichni okamžitě vědí, jak si kdo vede,“ vysvětluje Lipták.

Organizátoři turnajů a provozovatelé airsoftových parků dosud neměli možnost si podobné doplňky oficiálně koupit. A právě sem míří podnikatelské aktivity Duncal Technologies. „Začneme s pronájmem našeho zařízení, později bychom chtěli přikročit i k prodeji.“

Univerzální použití

Technologie je podle zakladatelů navržená tak, že prototyp sice vyráběli sami – zejména kvůli finanční úspoře – ale komerční kusy už mohou zadávat do výroby nasmlouvaným firmám. Ty jim zajistí nejen mechaniku včetně sestavení, ale i osazení elektroniky či nahrání softwaru.

I ten si vyvinuli vlastními silami. „Naprogramovali ho naši kolegové Ondřej Vodička a Adam Číž,“ popisuje Šafran. A dodává, že ačkoliv je řeč zejména o airsoftu, odkud nápad vzešel, zařízení se hodí také pro paintball nebo hráče laser game.

Zvut.cz
VUT

Zprávy z VUT

Tento text vznikl ve spolupráci s webovým portálem Zprávy z VUT. Jde o web pro všechny zájemce o vědu a techniku, psaný z brněnské techniky, která je počtem studentů největší technickou univerzitou v republice. Více z dění na Vysokém učení technickém v Brně najdete také v podcastu Technicky vzato, který je dostupný na všech podcastových platformách.

Na cestě k vlastnímu byznysu pomohla studentům nejen jejich dravost, ale i řada projektů, které mají za úkol pomáhat dobrým nápadům na svět. „Využili jsme každou příležitost, která se nabízela. Díky JICu jsme získali grant Prototypuj a ověřuj, přes VUT jsme se přihlásili do soutěže Pojď podnikat, na rektorátu nám pomohli odborníci na transfer technologií. Chodili jsme na akce, mluvili s lidmi, prezentovali se, navazovali kontakty,“ říká Šafran.

Jeden z kontaktů se ukázal být obzvlášť užitečný: setkání s Robertem Zichem, který na Fakultě podnikatelské VUT vede Ústav managementu a také anglický studijní program Entrepreneurship and Small Business Development.

„Sešel se s námi na kávu, dal nám spoustu dobrých rad a nakonec říká: Přijďte do mé hodiny udělat prezentaci a studenti vám dají zpětnou vazbu. Hrozně nám to pomohlo a díky tomu jsme náš tým rozšířili o byznys sekci,“ dodává Šafran.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Herní konzole je jen začátek

V létě mladí podnikatelé plánují velkou airsoftovou akci. Tu chtějí využít k další propagaci, a – pokud půjde vývoj dobře – i k představení dalšího produktu.

Uspěje podle vás Duncal Technologies?

Zpětná vazba na herní konzoli, kterou získali od prvních testerů, byla prý dobrá. „Nikdy jsme nedostali vyloženě negativní reakci, jen občas konstruktivní připomínky k drobným detailům, na kterých pracujeme. Z hlediska funkčnosti si náš výrobek všichni strašně chválili,“ říká Šafran.

Reakce na své produkty ale sbírají i dál. Nedávno například na svém facebookovém profilu umístili výzvu, aby jim lidé dali vědět, zda jsou správným směrem. „Chceme totiž vytvářet věci, které dávají smysl. Takže kdokoliv dotazník vyplní, opravdu nám pomůže,“ vyzývají fanoušky.

A jaký dosud měli největší problém? „Nechtěli nám zařízení vrátit, aby s ním mohli dál hrát,“ uzavírá se smíchem Lipták.

Máte snad tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme!

Podnikavé ČeskoFinmag.cz
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Iveta Hovorková

Iveta Hovorková

Redaktorka specializovaného serveru zVUT.cz přinášející zajímavé zprávy, rozhovory a profily lidí spjatých s Vysokým učením technickým v Brně.

Související témata

BrnobyznysJihomoravský krajpodnikáníPodnikavé Českostartupystudentitechnologieuniverzity
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo