Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výzva pro fintechové firmy. S revolučními nápady mohou získat podpůrný program

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
23. 1. 2024
aktuality

Startupy, které se zaměřují na inovace ve světě financí pro koncové zákazníky a klienty, nebo pro firmy a korporace, mají možnost přihlásit se do výzvy Fintech Challenge a získat podpůrný program s mentoringem s předními odborníky. Za výzvou stojí společnosti ČSOB a Mastercard. Program je určen pro společnosti ze střední Evropy. Podpořit startupy ze střední a východní Evropy pak chce i evropský program HICEE.

Výzva pro fintechové firmy. S revolučními nápady mohou získat podpůrný program
Fintechové firmy se mohou přihlásit do výzvy společností ČSOB a Mastercard. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Výzva je určena startupům a inovativním týmům, které působí nejen v oblasti fintech, ale i umělé inteligence, optimalizace procesů a dalších oblastí. Přihlásit se do ní mohou už existující firmy i teprve vznikající týmy mířící na český trh. Program Fintech Challenge, který je společným projektem Mastercard a startupového akcelerátoru Start it @ČSOB, je určen pro zájemce z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Německa nebo Rakouska.

„Budoucnost patří připraveným a těm, kteří se nebojí pouštět se do nových nápadů. Právě startupy mají výrazný potenciál přinést funkční inovace, které budou zároveň bezpečné a spolehlivé,“ vysvětluje motivaci k vypsání výzvy Michaela Bauer, členka představenstva ČSOB. „Banky jsou už dnes v podstatě technologické firmy a nemohou stát stranou současným trendům. Výzvou podpoříme revoluční nápady, které dokážou zlepšit naše služby.“

Vybrané startupy získají podpůrný program v podobě pětiměsíčního mentoringu, individuální pomoci a zapojení do startupových wokrshopů zaměřených na produkt a ověření poptávky po něm. Zároveň dostanou příležitost propojit se s novými obchodními partnery a pořadatelé výzvy jim slibují i zajištění vizibility a pomoc při překonávání překážek typických pro startupy. Uzávěrka přihlášek do výzvy je 28. března letošního roku.

„Startupy mají sice velký potenciál, ale také bohužel často vysokou úmrtnost. Tyto mladé firmy potřebují expertní pomoc, čas na růst i podporu partnera, který má know-how. Přesně to nabízíme my,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Evropská pomoc střední a východní Evropě

S cílem podpořit inovace ve střední a východní Evropě pak přichází i program Evropské unie HICEE (Healthy Investment Central Eastern Europe). Startupy z této oblasti obvykle dostávají pouze třetinu průměrného objemu investic rizikového kapitálu ve srovnání s celoevropským průměrem. Program HICEE má ambici tyto poměry změnit.

HICEE chce vybudovat udržitelné investiční ekosystémy pro startupy ve střední a východní Evropě, přitáhnout místní a mezinárodní investory, a pomáhat snižovat investiční rizika. Očekává se, že projekt poskytne nové metodiky pro nejméně deset organizací podporujících startupy, například kanceláře pro transfer technologií (TTO – Technology Transfer Offices), a vyškolí dalších třicet lektorů, kteří by mohli ovlivnit až 150 inovačních projektů ročně.

První aktivity programu se uskuteční v Polsku, Maďarsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Postupně by se měl ale rozšířit do dalších regionů.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

akcelerátoraktualitybankovnictvífintechypodnikánípodnikatelské inkubátorystartupy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo