Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Paušální daň táhne. Letos se přihlásilo 32 tisíc nováčků

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
19. 1. 2024
aktuality

Počet lidí využívajících paušální daň se letos opět zvýšil, oznámila finanční správa. Jak nováčkům, tak stávajícím paušalistům teď hoří termín, upozorňuje úřad.

Zhruba 125 tisíc živnostníků bude letos využívat pro vyřízení daně z příjmů fyzických osob (a zároveň i sociálního pojištění a zdravotního pojištění) paušální režim. Nově se do něj přihlásilo skoro 32 tisíc lidí.

Jak nováčkům, tak pokračujícím paušalistům dobíhá čas, upozorňuje finanční správa. Ti noví musí do zítřka, tedy 20. ledna, zaplatit první zálohu. A ti staří ke stejnému datu musí změnit trvalý příkaz a zálohy si navýšit.

„Opomenutí navýšit ke 20. lednu měsíční paušální zálohu je každoročně jednou z nejčastějších chyb, se kterými se na finančních úřadech setkáváme. I letos na to samozřejmě budeme živnostníky neformálně upozorňovat, stejně jako jim připomeneme, že mohou své zálohy předplatit na několik měsíců nebo i na celý rok dopředu,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Každoroční zvyšování záloh je závislé na růstu průměrné mzdy. Neroste samotná daň z příjmů, ale ta část zálohy, která jde na důchodové a zdravotní pojištění.

Zálohy se zvyšovaly ve všech třech pásmech.

Zálohy na paušální daň 2024

 

Záloha 2023

Nová záloha 2024

I. pásmo

6208 Kč

7498 Kč

II. pásmo

16 000 Kč

16 745 Kč 

III. pásmo

26 000 Kč

27 139 Kč 

Většina lidí, kteří se rozhodli místo daňového přiznání k dani z příjmů odvádět daň z příjmů formou paušální daně, bude i letos platit měsíční zálohy pro první pásmo. Kdo patří do kterého pásma, vysvětlujeme v podrobném přehledu o paušální dani: Paušální daň 2024. Komu se vyplatí. Kalkulačka paušální daně.

Počet lidí, kteří se přihlásili k paušální dani, se od jejího zavedení v roce 2021 každoročně zvyšuje. První rok jich bylo zhruba 65 tisíc, v roce 2022 kolem 80 tisíc a loni sto tisíc. Letos se přihlásilo skoro 32 tisíc nováčků, někteří ale nesplnili všechny podmínky pro vstup do paušálního režimu, jiní živnostníci svou činnost ukončili nebo se odhlásili. Finanční správa proto odhaduje, že celkem bude letos paušální režim využívat zhruba 125 tisíc živnostníků.

Promo

Informace

Přiznáváte se? Využijte chytré formuláře, které vás při vyplňování samy povedou. Nebo si rovnou domluvte spolehlivého poradce:

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydaň z příjmudaň z příjmů fyzických osobDaně 2024finanční správanákladyOSVČpaušální daňpodnikánísociální pojištěnízdravotní pojištěníživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo