Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Případů whistleblowingu díky novému zákonu přibylo. Tlačí na zlepšení firemní kultury

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
4. 4. 2024
aktuality

Zákon o ochraně oznamovatelů (takzvaný whistleblowing) přinesl nárůst počtu nahlášených případů upozorňujících na protizákonné jednání, čtvrtina z nich je závažná. Podle odborníků nová pravidla přispívají ke zlepšování firemní kultury a efektivnějšímu fungování firem.

Za osm měsíců od loňského srpna, kdy začal platit nový zákon o ochraně oznamovatelů (ZOO), přijalo ministerstvo spravedlnosti necelých sto oznámení na možné porušení protikorupčních pravidel či nelegálního jednání. Zákon tak přinesl výrazný nárůst počtu hlášení, před platností zákona obdrželo ministerstvo jen padesát podnětů za rok a půl.

„Ukazuje to, že sice nejsme tak velký národ stěžovatelů, jak to někdy vypadá, ale i tak to číslo není malé nebo zanedbatelné. Firmám, jejichž zaměstnanci hlásí podezření přímo ministerstvu spravedlnosti, to přináší problémy, kterým se mohly vyhnout,“ komentuje čísla ministerstva spravedlnosti řídící partner advokátní kanceláře PwC Legal Petr Kincl.

Z celkového počtu podaných oznámení jich víc než polovina nesplňuje kritéria whistleblowingu, která nastavuje nový zákon. Osm z nich ale upozorňuje na jednání, které nese znaky trestného činu. Osmdesát procent všech oznamovatelů jsou zaměstnanci firem, zbývající část tvoří zástupci orgánů právnických osob, zpravidla obecní zastupitelé.

Období

17. 12. 2021–31. 7. 2023

1. 8. 2023–14. 12. 2023

15. 12. 2023 - 14.3. 2024

Počet oznámení celkem

55

62

32

Vyhodnoceno jako oznámení dle ZOO

5

22

20

Má znaky trestného činu

2

2

6

Má znaky přestupku

0

6

8

Porušuje ZOO

0

6

8

Zdroj: Ministerstvo financí

„S rozšířením účinnosti na menší firmy od nového roku oznámení nejčastěji řeší podezření ze spáchání trestného činu nebo porušování zákona, tedy přesně ta témata, která má nový zákon dle záměru evropské legislativy řešit primárně,“ dodává Kincl.

Podle Kincla nový zákon přispívá ke zlepšování firemní kultury. Firmy si podle něj můžou uvědomit, že je efektivnější a výhodnější řešit drobnější problémy vnitřně. Závažnější oznámení pak pomůžou řešit nedostatky v nastavení interních kontrolních systémů. To bude posilovat úlohu interních compliance útvarů nejen ve vztahu k zaměstnancům, ale i klientům, státní správě nebo konkurentům.

„Nejde jen o případná trestní stíhání. Drobnější problémy lze řešit uvnitř firmy, pokud je správně nastaven firemní whistleblowing a firemní kultura obecně,“ říká Kincl. „Pokud zaměstnanci budou mít důvěru v systémy firmy, tedy že zůstanou v anonymitě a firma bude jejich podněty řešit, nebudou mít potřebu obracet se na ministerstvo.“

Zákon o ochraně oznamovatelů začal platit 1. srpna loňského roku, nejprve pro velké firmy (s 250 a víc zaměstnanci), od poloviny prosince se jeho účinnost rozšířila i na firmy s více než 50 zaměstnanci. Za nedodržení povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně oznamovatelů hrozí firmám pokuta až do výše milionu korun.

Oznamovatelem nekalého jednání, kterého chrání zákon, se může stát široké spektrum fyzických osob. Kromě zaměstnanců to můžou být i OSVČ, uchazeči o zaměstnání, dobrovolníci, stážisté, členové představenstva či dozorčí rady.

Podle dat společnosti CRIF – Czech Credit Bureau se nová povinnost dotkla až 15 tisíc subjektů a dál všech zadavatelů veřejných zakázek a vybraných orgánů veřejné moci, s výjimkou obcí do 10 tisíc obyvatel.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokraciebyznysetikafiremní kulturafirmylegislativapodnikáníPodnikavé Českowhistleblowingzaměstnanci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo