Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

I drobný investor dokáže velké věci. Co je to crowdfunding a na co si dát pozor

Matěj Novák
Matěj Novák
18. 1. 2024
investice

Investiční prostředí posledních let prochází dynamickými změnami, kdy investoři stále častěji hledají alternativní cesty k diverzifikaci portfolií. Ve světě financí se tak objevuje stále více inovativních způsobů investování, které rozšiřují přístup ke zhodnocení kapitálu a otevírají dveře k novým příležitostem pro investory všech velikostí. K jedním z nich patří i crowdfunding. Pojďme si představit, co to je, a podívat se na jeho výhody i nevýhody.

Co je to crowdfunding?

Crowdfunding umožňuje obvykle bez poplatků jednotlivcům podílet se na financování projektů a podniků, jež byly dříve vyhrazeny pouze velkým investorům nebo institucím. Jinými slovy je to metoda získávání kapitálu, kdy investoři přispívají menšími částkami do podnikatelských projektů nebo startupů prostřednictvím on-line platforem. Označujeme to také jako Marketplace.

Tyto investice mohou mít různou podobu. Buď se realizují formou dluhu (úvěrový crowdfunding) nebo formou ekvity (tedy podílu na kapitálu společnosti). Crowdfundingové platformy tak umožňují široké veřejnosti investovat do projektů, které by jinak byly pro jednotlivce nedostupné. Příkladem mohou být velké developerské projekty.

Při správném přístupu a uváženém rozhodování může být crowdfunding cenným doplňkem k tradičním investičním nástrojům. Je to příležitost zejména pro drobné investory díky nulovým nákladům na vstup. Díky evropskému jednotnému regulačnímu rámci lze i porovnávat jednotlivé platformy a jejich projekty napříč celou EU.

Hlavní výhody crowfundingu

Mezi hlavní výhody crowdfundingu patří úplné a jasné informování o daném projektu, a to prostřednictvím takzvaného skóringu, který velmi důsledně provádí každá crowdfundingová platforma. Je to podobné jako například u prospektu dluhopisů, oproti nim ovšem bývají informace o crowdfundingových projektech detailnější.

Společnosti, které jsou skrze crowdfunding financovány, jsou navíc vyhodnocovány průběžně. Platforma také velmi důsledně dbá na jejich kvalitu, protože každý nepovedený projekt musí na svém webu zveřejnit. To samozřejmě představuje obrovské reputační riziko. Například u zmíněných dluhopisů tato povinnost neplatí a u akcií máte sice k dispozici finanční ukazatele společnosti z účetnictví, ale v těch se běžný investor nevyzná.

V neposlední řadě se jedná o poměrně levný a rychlý způsob, jak může firma získat peníze. Náklady na financování prostřednictvím crowdfundingu se obvykle pohybují mezi pěti a devíti procenty.

Co musí splňovat crowdfunding

Díky nově platné evropské legislativě je u crowdfundingu, jako jediného, jasně definována povinnost informací, které musí platformy zveřejňovat o projektech napříč společnostmi a státy. To znamená, že stejný výstup s informacemi o projektech získáte u české nebo třeba u francouzské platformy. Samozřejmě mohou nastat i situace, kdy si platforma interně ještě požadavky regulace zpřísní, například o povinnost zajištění. To už ale zákon nevyžaduje. 

U investice do akciových společností, které jsou kotované na burzách, je situace obdobná. Tyto společnosti jsou také předmětem velmi přísné regulace, která zajišťuje vysokou míru transparentnosti a ochrany pro investory. Společnosti jsou povinné zveřejňovat finanční výsledky, informace o významných událostech a další relevantní data. Tato regulace pomáhá snižovat riziko podvodů a zvyšuje důvěru v investiční prostředí.

Crowdfunding, nebo akcie? Rizika a výhody

Pokud jde o srovnání investování do akcií a crowdfundingu, představuje to dvě naprosto odlišné strategie, které nabízí různé výhody a rizika. Akciový trh je především etablovaným a dlouhodobě regulovaným, nicméně poměrně složitým prostředím. Jednou z hlavních výhod akciových investic je vysoká likvidita; akcie kotované na hlavních burzách je možné kdykoliv během obchodních hodin prodat, což investorům poskytuje flexibilitu a možnost rychle reagovat na změny tržních podmínek.

Naopak investice prostřednictvím crowdfundingových platforem často zahrnují delší lock-up periody, které jsou předem určené a během kterých nemůže investor své podíly prodat. Obvyklá doba lock-up periody je tři až pět let, nicméně už se na trhu začínají objevovat společnosti zprostředkující crowdfunding, které nabízí investice od tří měsíců.

Oproti investicím do akcií, u nichž se dá snadno diverzifikovat rizika, jsou crowdfundingové platformy a jejich projekty často koncentrované v určitých odvětvích a geografických regionech, což může vést k vyššímu koncentračnímu riziku. Ale i s tím se dá aktivně pracovat. Investoři mohou diverzifikovat riziko mezi mnoho malých investic a vybírat projekty například z oborů, které nepodléhají nebo odolávají ekonomickým cyklům, geopolitické nestabilitě, sezónnosti a podobně. A oproti investicím do akcií hradí obvykle poplatky za správu majitel projektu.

Investování do akcií tedy nabízí řadu výhod, včetně likvidity, regulace, historických výnosů, diverzifikace a možnosti pravidelných dividend. Tyto aspekty činí akcie atraktivní volbou pro mnoho investorů, kteří hledají stabilnější a transparentnější investiční prostředí. Nicméně jsou spojeny s vysokými vstupními poplatky.

Crowdfunding, nebo dluhopis? Rizika a výhody

Další možností, kterou lze zhodnocovat své finance, je investice do dluhopisů. Celé to funguje způsobem, kdy majitel dluhopisu má právo získat od osoby, která ho vydala, v dohodnutém termínu jeho nominální hodnotu v penězích nebo jiném majetkovém ekvivalentu, a předem dohodnutým úrokem.

Pro běžného investora je ale poměrně složité zjistit si všechny úskalí dluhopisových investic, protože smlouvy s emitenty bývají nepřehledné. Mohou zde být dokonce i pasáže, které při určitých výkyvech na trhu zastaví vyplácení jistiny zpět k investorovi. U nemovitostních dluhopisů se jedná obvykle o pokles trhu nad určité procento.

Dluhopisy jsou považovány za konzervativnější investiční nástroje (zejména státní dluhopisy) s nižším rizikem. Výhody jsou včetně stability, předvídatelnosti a nižšího rizika, pokud se ekonomika nachází v konjunktuře. Při poklesu či stagnaci ekonomiky se jedná o rizikový nástroj, určitě jsou bezpečnější dluhopisy se zajištěním (například nemovitostí).

Oproti tomu crowdfunding představuje příležitost pro investory, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio v jakémkoliv období a podílet se na financování inovativních a potenciálně revolučních projektů. Vybírat by člověk měl ale především z platforem, které vyžadují od emitenta zajištění.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Matěj Novák

Matěj Novák

Zakladatel a majitel společností EasyChange a EasyFunding, člen představenstva České fintechové asociace.

Související témata

crowdfundingfinancováníinvesticeinvestiční univerzitainvestorinvestováníkapitálMiliardy v pohybuplatformaregulaceriziko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo