Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejrazantnější zásah od covidu. ČNB znovu snížila úrokové sazby, koruna oslabuje

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
8. 2. 2024
aktuality

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém dnešním jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 6,25 %. Jde o největší snížení sazby od května 2020 a o druhé v řadě. Koruna v reakci na rozhodnutí rady oslabuje.

Na svém do dneška posledním měnověpolitickém jednání z konce minulého roku snížila bankovní rada ČNB základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu, vůbec poprvé od května 2020, kdy ji v rámci boje s důsledky první vlny covidové pandemie redukovala z jednoho na 0,25 procenta. Pak sazba rychle rostla až na 7 procent, kde vytrvala rok a půl do loňského prosince. Pak ji bankovní rada snížila o čtvrt procentního bodu. Svým dnešním rozhodnutím na tento krok navazuje a zrychluje očekávané uvolňování své politiky.

Podle ekonoma Václava Frančeho z poradenské společnosti Deloitte jde ve chvíli, kdy silné inflační tlaky už polevily, ale naopak reálná ekonomika pokulhává, o správné rozhodnutí. „Byť se na konci loňského roku ekonomika těsně vyhnula recesi, tak nás žádný překotný růst nečeká. V tomto prostředí je logické nemít příliš restriktivní měnovou politiku,“ míní.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda považuje snížení úrokových sazeb za signál, že bankovní rada ČNB je přesvědčena o rychlém odeznívání inflace, které vážněji neohrozily ani obvyklé lednové změny cen.

„ČNB bude sazby snižovat i dále v letošním roce, nelze vyloučit, že opět v rozsahu půl procentního bodu už hned na příštím zasedání. Na konci roku by základní sazba měla činit 3,75 procenta,“ předpovídá Kovanda.

„O velikosti poklesu úrokových sazeb v letošním roce pravděpodobně do velké míry rozhodne výše lednové inflace. Ta totiž zároveň nastaví hladinu, kolem které se bude inflace pohybovat po zbytek roku,“ odhaduje ekonom Martin Gürtler z Komerční banky. Údaje o lednové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 15. února.

V reakci na rozhodnutí rady oslabila koruna až na 25,1 koruny za euro, tedy na nejslabší úroveň od května 2022, kdy byl novým guvernérem ČNB jmenován Aleš Michl.

Kurz koruny k euru za poslední týden

Zdroj: peníze.cz
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeská národní bankaČNBekonomikahypotékyúroková sazbaúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo