Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Firmy jsou jako děti, o brečící je třeba se starat, říká zakladatel Vasky

Ivo Prax
Ivo Prax
18. 3. 2022
 12 329

Vasky, Wuders, Bagind, Paon, inhubo. Pět firem rozesetých po celé republice, které mají jeden společný jmenovatel: mladého podnikatele Václava Staňka. „Firmy jsou jako děti. To, které nejvíc brečí, o to se musíte starat,“ vysvětluje pro Finmag podcast, jak to všechno stíhá.

Firmy jsou jako děti, o brečící je třeba se starat, říká zakladatel Vasky
Václav Staněk, mladý podnikatel a zakladatel Vasky, ve Finmag podcastu. / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Staněk podniká od 17 let. Čekal jen, až dosáhne plnoletosti. Dnes jeho nejznámější firma, výrobce obuvi Vasky, měla za rok 2021 obrat 225 milionů a dodala na 130 tisíc produktů. Ač totiž byli lidé v minulosti okouzleni věcmi ze zahraničí, tedy například i levnou obuví, postupně se to mění. „Ve Vasky vidíme, že se lidé vracejí zpátky k českým firmám a lokální výrobě,“ říká Staněk.

Vedle Vasek přitom Staněk řídí či spoluřídí další čtyři firmy, které založil s několika dalšími lidmi. Nedávno přitom oslavil teprve 24. narozeniny. Jak to všechno zvládá a jak vlastně řeší byznys? „Můj týden vypadá tak, že jsem čtyři až pět dní v Praze a dva až tři dny ve Zlíně. V autě trávím hodně času, ale naučil jsem se s tím fungovat a být efektivní,“ přibližuje svůj běžný pracovní týden.

Stresu je hodně, ale snažím se dbát i na osobní život. Pokud budu já v pohodě, i firma bude.

Posouvat sám sebe

Firmy, které řídí, sídlí po celé republice. Jedna je v Praze, druhá ve Zlíně, třetí v Hodoníně a čtvrtá třeba v Ostravě. V autě proto tráví hodně času, naučil se proto odbavovat po cestě nutné hovory, porady, a podobně. „V autě je dobrá akustika, alespoň v tom mém. Zjistil jsem, že to jde.“

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Staněk snad nezaujal? Nevadí! Máme tu toho víc. Finmag podcast, to jsou reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

Jdu do toho!

Být součástí pěti firem vyžaduje samozřejmě i velkou dávku delegování. Staněk proto podle svých slov řeší jen důležité a strategické věci. „Operativu se snažím delegovat jinam. A samozřejmě pokud mám v nějaké své firmě problém, aktivně ho řeším obratem,“ říká.

Hnacím motorem je pro něj především touha posouvat sám sebe, nikoli primárně zisk. Přirovnává to ke sportu, ke kterému má sám blízko. Zatímco při hře je ale cholerik, v byznysu se prý chová jinak. „Spíše se snažím být klidný a nejdříve si vše promyslet, než přijdu s nějakým návrhem řešení,“ odkrývá Staněk svůj způsob vedení firem.

Co to ale pro něj, jako osobu a mladého člověka, znamená být vystaven tak velkému tlaku? „Stresu je hodně, ale snažím se dbát i na osobní život. Pokud budu já v pohodě, i firma bude. Tíhu občas pociťuji, mám závazky. Mám ale vnitřní motivaci posouvat sám sebe a vše, čeho se účastním,“ odpovídá Staněk.

Chceme neustále ukazovat, že ševcovina je krásná, a chceme nabídnout možnost, aby se lidé vrátili k řemeslu.

Vasky obnovují ševcovské řemeslo

Primární starostí jsou pro Staňka Vasky, což je jediná firma, kterou založil a řídí sám. Snaží se skrze ni obnovit slávu ševcovského řemesla ve Zlíně, odkud sám pochází. Mluví například o podpoře vzdělávání v tomto oboru a obecně o pozvednutí prestiže řemesla. A samozřejmě se neobejde bez vzpomínek na věhlasnou slávu Tomáše Bati, který se svou firmou dobyl ze Zlína celý svět.

Dáváte přednost českým výrobkům?

Čemu aktuálně ševcovské řemeslo čelí? „Jde to dolů, ve třicátých letech bylo třicet tisíc ševců a nyní jich je prý asi tři tisíce. Nevím ale, kde se schovávají, protože my ani o tolika nevíme. A to děláme osvětu ševcoviny, nyní totiž v ČR obor ševcoviny není, což je velká škoda.“ shrnuje Staněk současný stav ševcovského řemesla u nás.

„Děláme videa, televizní kampaně a tak dále. Chceme neustále ukazovat, že ševcovina je krásná, a chceme nabídnout možnost, aby se lidé vrátili k řemeslu. Lidi dneska ale chtějí spíš sedět za počítačem a málo z nich chce dělat rukama. My ale hledáme hlavně šikovné ruce,“ ukazuje na hlavní problém moderního světa Staněk.

Přesto se rok 2021 firmě podle něj povedl. A má i velké plány do budoucna. Vedle několika nových kolekcí chystají například i barefoot boty nebo baleríny pro dámy.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak moc byl důležitý Staňkův osobní příběh při rozvoji Vasek
  • Co vše stojí za vývojem nové kolekce bot
  • Proč je ševcovina na ústupu
  • Jakým způsobem řeší Staněk problémy
  • Jak přistupuje k B2B modelu
  • Jakým způsobem chce expandovat do dalších zemí

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
21
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightbyznysFinmagfirmypodcastpodnikáníPodnikavé ČeskostrategieZlínský kraj
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo