Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Šoukal: Náš byznys má obří potenciál, zájem o zkrácení splatnosti faktur roste

Ivo Prax
Ivo Prax
24. 5. 2023
 5 257

Firmy se obvykle potřebují dostat rychle ke svým penězům a nechtějí čekat dlouhé týdny nebo měsíce na splatnosti faktur. A pro investory jde o zajímavou příležitost, kam vložit své peníze. „Byznys, který děláme, má obrovský potenciál,“ říká v novém Finmag podcastu Adam Šoukal, ředitel a zakladatel platformy Roger, která tyhle dvě strany dává dohromady.

Šoukal: Náš byznys má obří potenciál, zájem o zkrácení splatnosti faktur roste
Zakladatel platformy Roger Adam Šoukal ve Finmag podcastu. / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Platforma Roger, která je i partnerem dnešního dílu Finmag podcastu, pomáhá se zkracováním splatnosti faktur zejména menším, ale čím dál tím víc i středním a také velkým firmám. 

„Když mají vystavené faktury s dlouhou splatností, tak je přes platformu prodávají našim investorům, kterými jsou fondy, banky i bohatí jednotlivci. Tím dostanou likviditu hned,“ vysvětluje Šoukal fungování platformy, kterou založil před deseti lety. Firmy tak nemusejí na své peníze dlouho čekat (běžně je průměrná splatnost faktur podle dat Rogera okolo 60 dní) a nemusejí tak ani brzdit svůj byznys.

Důkazem, že se s takzvaným faktoringem trefili do potřeb trhu, je i neustále rostoucí zájem firem i investorů. „Jen za březen a duben máme stoprocentní nárůst poptávky,“ říká Šoukal.

V Londýně jsem viděl podobný koncept, a tak dlouho jsem to počítal, až jsem se přesvědčil, že by to mohlo fungovat i v Čechách.

Tisíce investorů a faktury za miliardy

Právě otázce financování firem a tomu, jak do nich dostat kapitál, se Šoukal věnuje celý svůj profesní život. Nejdřív po vysoké škole pracoval v poradenské společnosti PwC v oddělení restrukturalizací, odkud pak odešel za prací do Londýna, kde působil v bance Santander. I tam zblízka sledoval, jak se financují firmy v Británii, a získal tím inspiraci pro Rogera. 

„Viděl jsem tam podobný koncept, a tak dlouho jsem to počítal, až jsem se přesvědčil, že by to mohlo fungovat i v Česku,“ říká Šoukal. O tom, že počítal správně, svědčí i to, že Roger letos slaví deset let na trhu, využívají ho tisíce firem a investují přes něj tisícovky investorů, kteří jen loni profinancovali faktury za 6,5 miliardy korun. Letos si má Roger sáhnout na nový rekord a dostat se na hranici deseti miliard korun.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Jen za poslední rok se ale trh financování firem výrazně proměnil a je na něm vidět podobný vývoj jako například na trhu nemovitostí. „Dlouhou dobu byla likvidita dobře dostupná a docela i levná. Teď se velmi zdražila, ale kromě toho se stává i hůř a hůř dostupnou,“ říká Šoukal a přidává příklady, jak velké banky ohlašují, že některá vybraná odvětví budou financovat ještě míň. „Kohoutky dostupnosti likvidy se pro některá odvětví utáhnou,“ dodává.

Pro samotný Roger to ale naopak vede k už zmíněnému nárůstu poptávky. A jak Šoukal upozorňuje, není to tím, že by začali dělat něco výrazně jinak, nebo rozjeli masivní kampaň. Firmy se jednoduše řečeno snaží získat peníze za faktury co nejrychleji a k tomu využívají právě Rogera.

Nejen, že se nám zvyšuje množství poptávek ze strany firem, ale obrací se na nás větší firmy, než jsme byli zvyklí.

Už nejen malé firmy 

Přichází ale i další změna. „Nejen, že se nám zvyšuje množství poptávek ze strany firem, ale hlavně se na nás obracejí mnohem větší firmy, než jsme byli zvyklí. Náš průměrný klient měl obrat 42 milionů korun, teď vidíme, že nás oslovují firmy s obratem řádově nižších až středních stovek milionů,“ dodává Šoukal.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Právě v tom vidí skvělou příležitost, protože tyto firmy mají podle něj stabilní byznys se skvělými produkty. A proto jde ve výsledku o kvalitní pohledávky, o které mají investoři na platformě Roger zájem.

S tím, jak na platformu míří pro likviditu větší firmy, se na ní objevují i větší faktury. Zatím největší byla za 60 milionů korun, což zvedá otázku samotné likvidity na platformě. Roger se totiž liší od obdobných služeb, kde se dá investovat třeba i od tisíce korun.

„Náš typický investor má u nás zainvestovaný necelý milion korun,“ podotýká Šoukal s tím, že faktury se rozdělují na části, které si pak vybírají investoři tak, aby měli diverzifikované své riziko a také aby se dali obsloužit větší klienti s vyššími fakturami.

My se díváme na to, komu dodává, kdo jsou jeho odběratelé, kdo platí tu fakturu. V tom pokračujeme a dál se díváme se na riziko u odběratele.

Pojištění rizik v zahraničí 

Zatímco banky avizují, jak budou utahovat kohoutky pro financování firem, v Rogeru svůj pohled na posuzování rizika nemění.

Investice
Finmag.cz

Nenechte požrat své peníze. Jak se bránit vysoké inflaci očima expertů

Když do hry vstoupí inflace, jako spotřebitel máte možnost upravit svůj nákupní košík a některé položky omezit nebo zcela vyjmout. Jak se k tomu ale má postavit (dlouhodobý) investor? Nikdo přece nechce nechat svoje peníze zahálet, natož je dát všanc inflaci. Zeptali jsme za vás expertů z oboru.

„Když dává banka úvěr, dívá se na ten podnik a hodnotí jeho rizika. My se díváme na to, komu dodává, kdo jsou jeho odběratelé, kdo platí fakturu. V tom pokračujeme a dál se díváme na riziko u odběratele,“ vysvětluje zásadní rozdíl Šoukal. V Rogeru navíc začali víc pojišťovat rizika, což platí u všech odběratelů ze zahraničí.

Zahraničí je téma i pro samotnou platformu, která už dnes působí na několika evropských trzích a například v Chorvatsku už otevřela i vlastní kancelář. Za české hranice přitom podle Šoukala nevyrazila sama, ale spolu se svými partnery z prostředí českého e-commerce.

„Neděláme mezinárodní expanzi tak, že bychom někde otevřeli pobočku a modlili se, že přijde byznys. Jdeme za našimi partnery a budeme v tom pokračovat,“ říká a dodává, že právě sázka na spolupráci s velkými jmény mezi tuzemskými e-shopy v době pandemie covidu se firmě velmi vyplatila.

Co se v podcastu ještě dozvíte?

  • Proč se Roger zaměřil na hráče z e-commerce a jak spolupráce funguje?
  • Jak se velké firmy chystají na to, že budou zveřejňovat financování svého dodavatelského řetězce?
  • Proč je Roger regulovaná platební instituce a jak to funguje?
  • Změní se brzy úrokové sazby?

Kam dál? Podcasty na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
51
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightbyznysfinanceFinmaginvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupodcastpodnikáníPodnikavé ČeskoRoger
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo