Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak vybrat kvalitní účetní? Tipy, díky nimž se nepřehmátnete

Robert Soudný
Robert Soudný
29. 11. 2023
personalistika

Výběr dobrého specialisty na účetnictví je významným momentem nejen na startu podnikání. Pro opravdu začínající podnikatele se ale může jevit jako obrovská výzva. Jste to totiž právě vy, kdo nakonec podle platné legislativy nese kompletní zodpovědnost za účetnictví. Víte ale, jak si vybrat opravdu kvalitní účetní, díky nimž váš byznys poroste?

Možná patříte mezi ty, kteří se pustili do realizace svých byznysových záměrů a současně hledáte zodpovědného, spolehlivého a důvěryhodného odborníka v oblasti účetnictví. Výběr jednoho z nejdůležitějších členů týmu je zásadním okamžikem, protože mu svěříte péči o finanční stabilitu firmy.

Pojďme se tedy podívat na to, čím se řídit, abyste se při jeho výběru nejen nespálili, ale zároveň našli kvalitní pravou ruku, která bude finančním vizionářem. 

Proč investovat do účetních

Účetní vybírejte pečlivě a věnujte volbě správného člověka dostatek času. Nespoléhejte pouze na reference ostatních, ale zaměřte se na kritéria, která jsou důležitá pro vás. Dobří účetní jsou k nezaplacení, a proto je vnímejte jako dlouhodobou investici, vůbec ne jako nutný náklad. Tato strategie se v konečném důsledku několikanásobně vrátí.

Kdo ručí za účetnictví

Podnikatelský sen rázem přeroste v noční můru, pokud se nepodaří vybrat vhodného experta. I když účetnictví zajišťuje odborná firma, dle Zákona o účetnictví je odpovědnost za jeho vedení na straně statutárních orgánů – tedy vás jako podnikatele.

Důkladně se seznamte s podmínkami pro výkon účetní profese, abyste uměli ověřit kvalifikaci adepta na místo účetního. Nespoléhejte se pouze na reference ostatních podnikatelů či známých. Potřeby vašeho byznysu se mohou diametrálně odlišovat a co vyhovuje jim, nemusí naplňovat vaše představy.

Vzdělání a certifikace účetních

Absolvování vysokoškolského programu či rekvalifikačního kurzu je vždycky pouze začátek odborného vzdělávání, nikoli jeho konec. V České republice není pro účetní stanovena povinnost skládat profesní zkoušky a certifikace od Svazu účetních je naprosto dobrovolná. Certifikaci, specializaci a další schopnosti účetních jednoduše ověříte na webu Komory certifikovaných účetních.

Účetní, kteří jsou certifikovaní, se však neomezují pouze na oblast účetnictví a daní. Rozšiřují své znalosti o právní předpisy, zlepšují svou IT gramotnost, zdokonalují své schopnosti ve statistickém a manažerském vyhodnocování.

Certifikace nebo účast ve Svazu účetních je tudíž zárukou toho, že dotyčný aktivně sleduje novinky v oboru a pravidelně se vzdělává. Výhradně takto kvalifikovaný odborník se stává cenným partnerem podnikatele. Proto požadujte od toho svého odpovídající kvalifikaci a zajímejte se o profesní osvědčení.

Reputace účetních

Pověst účetních předchází kvalitě služeb, které poskytují. Zásadní však je, aby reference vždy byly relevantní. Hledejte doporučení týkající se konkrétně vašeho odvětví, protože může mít specifické požadavky a standardy. Snažte se aktivně získat informace od bývalých i stávajících klientů, případně od zaměstnavatelů. Využijte profesní síť LinkedIn, pátrejte v on-line recenzích či se obraťte na oborové organizace.

Dalším dobrým ukazatelem je to, zda účetní disponuje pojištěním odpovědnosti za škody způsobené chybami při práci. Takové pojištění kryje případné pokuty, které byste coby podnikatel obdržel v souvislosti s omylem ve vedení účetnictví nebo opomenutím ze strany účetních.

Přístup účetních k práci

Ty tam jsou časy, kdy účetní otrocky přepisovali údaje z dokladů, účtenek či faktur do počítače. Obor se dynamicky změnil a spolu s ním i úloha účetních. Od administrativní výpomoci se přesouvá do role opravdových poradců finančních oddělení. Poradí, kde ušetřit, kam se vyplatí investovat, zpracují analýzy a připraví reporting.

Připadá vám tato představa příliš ambiciózní? Nenechte se zmást. V úspěšných firmách jde o každodenní realitu, kdy se tradičně byrokratické místo mění v pozici finančního vizionáře. A takového člověka rozhodně chcete mít v týmu. Mějte zájem o to, jak přistupuje k práci, jaké má kariérní ambice a jestli aktivně hledá příležitosti pro rozvoj firmy.

Jak na podnikání

Informace

Finmag.cz přináší sérii textů Jak na podnikání. Rozebírá témata, která trápí současné podnikatele, od vývoje produktu, přes marketing až po byrokratické berličky typu ESG, NIS2 či tolik potřebné CSR. Neopomineme ani daně, otázky na poli personalistiky, nastavení obchodu či možnosti expanze do zahraničí.

Že nepodnikáte? Pak pro vás máme sérii Jak začít podnikat.

Umělá inteligence v účetnictví

Už nemusíte zmuchlané účtenky schraňovat v krabici od bot, ani kvůli podpisu dokumentů jezdit osobně do kanceláře. Odzvonilo doručování dokladů na poslední chvíli a zapomeňte na skříň plnou zaprášených šanonů. I do tak konzervativního oboru si totiž našla cestu digitalizace a umělá inteligence (AI).

Šikovné a úspěšné účetní provází vysoká odbornost i využívání technologií. Jen ti, kteří chtějí číst data, mají odvahu zavádět do své praxe automatizační nástroje a zbavovat se zbytečné manuální práce. Právě při ní dochází k chybám z nepozornosti a každý omyl může přijít draho.

Zajímejte se, jaké nástroje pro svou práci účetní využívá. Zamyslete se, zda korespondují s potřebami vašeho podnikání. Vše dnes zvládnete elektronicky odkudkoli na světě, protože se ke všem dokumentům snadno dostanete v cloudových aplikacích.

Vzájemné porozumění s účetními

Aby pracovní vztah fungoval bez problémů, musíte si porozumět a takzvaně si lidsky sednout. Pokud nebudete na jedné vlně, brzy začne komunikace drhnout a vy i účetní budete ze spolupráce otrávení.

Prodiskutujte, co pro vás znamená ideální spolupráce. Vyjádřete svá očekávání a představy. Vyjasněte si, jakým způsobem budete doklady předávat, kdy a jak spolu budete ve spojení či které pravomoci delegujete. Nezapomeňte se podělit o své dosavadní zkušenosti, co vám vyhovovalo, a naopak čeho byste se v budoucnu rádi vyvarovali. Aktivně se zajímejte, jak najít společnou řeč, aby spolupráce byla příjemná oběma stranám.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Robert Soudný

Robert Soudný

Zakladatel technologického startupu wflow, který digitalizuje účetnictví firem pomocí umělé inteligence. Vytěžuje díky ní data z dokumentů, čímž odpadá otrocké přepisování z papíru do počítače. Dříve působil... Více

Související témata

byznysinvesticekvalifikaceoutsourcingpersonalistikapodnikáníPodnikavé Českopojištěníprácetechnologieúčetnictvíumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo