Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko sníží daň z krypta, Češi mohou jen závidět. Týden v kryptu #38

Tomáš Krause
Tomáš Krause
1. 7. 2023

Slováci už nebudou platit šílené krypto daně, banka Santander otočila a zajímá se o bitcoin, německý SAP testuje platby stablecoinem, Michael Saylor opět nakupoval a Severní Karolína zkoumá, jak může stát držet bitcoiny. Máme pro vás další #TýdenVKryptu.

Slovensko sníží daň z krypta, Češi mohou jen závidět. Týden v kryptu #38
Na Slovensku se sníží daňové zatížení spojené s prodejem virtuálních měn, což by mělo zjednodušit jejich používání v běžném životě. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Slováci budou platit nižší daně z krypta

Bratia Slováci oslavují, už nebudou zemí s jedním z nejvyšších zdanění kryptoměn na světě. Na Slovensku se sníží daňové zatížení spojené s prodejem virtuálních měn, což by mělo zjednodušit jejich používání v běžném životě. Vyplývá to z novely zákona o daních z příjmů, kterou ve středu definitivně schválila Národní rada

Nová slovenská legislativa zavádí takzvaný časový test, takže pokud dojde k prodeji kryptoměny po uplynutí jednoho roku od data nabytí, bude příjem zdaněn sníženou sedmiprocentní sazbou. V případě prodeje do jednoho roku bude příjem zahrnut do základu daně spolu s ostatními příjmy.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Nově se také nebudou danit příjmy z krypta nepřesahující 2 400 eur (necelých 58 tisíc korun) za rok. „V praxi se stávalo, že pokud si fyzická osoba za virtuální měnu koupila například potraviny nebo kávu, nastal okamžik zdanitelného plnění a s tím související neúměrná byrokratická a daňová zátěž,“ vysvětlil předkladatel zákona.

U nás doma se podobnou změnu včetně časové testu pokouší prosadit poslanec ODS Jiří Havránek a plánuje, že by se potřebná úprava mohla svézt s přijetím regulace MiCA. Bude to ale pravděpodobně běh na delší trať, takže nyní budeme sousedům ze Slovenska asi nějakou dobu trochu závidět.

Mělo by Česko také snížit daňové zatížení spojené s prodejem virtuálních měn?

Santander vzdělává investory o bitcoinu

Zatímco české banky se stále tváří, že by se bitcoinu nedotkly ani dvoumetrovou tyčí, španělský bankovní gigant Santander, který má na kontě 57 miliard dolarů (1,25 bilionu korun) to vidí zřejmě jinak a seznamuje investory s bitcoinem.

Ačkoli se ta samá banka v roce 2022 stavěla ke kryptoměnám poněkud skepticky a dokonce omezovala platby směřující do bitcoinu, zdá se, že bankovní gigant nyní radikálně změnil názor.

Santander nedávno na svých webových stránkách zahájil vzdělávací sérii Digital Assets 101, která rozebírá základy, výhody a důsledky této technologie. Společnost představila svou první lekci o bitcoinu na Twitteru, kde týden po úvodní lekci nazvané „Vše, co potřebujete vědět o Bitcoinu“ sdílela další přednášku, tentokrát zaměřenou na „všechny klady a zápory protokolu Lightning Network“.

Dá se předpokládat, že za změnou vztahu banky k bitcoinu stojí minimálně z části nedávné žádosti o bitcoinové ETF od giganta BlackRock a dalších společností. 

SAP testuje stablecoinové platby 

Další nadnárodní gigant, softwarová společnost SAP, testuje přeshraniční platby v USDC na testovací síti Ethereum Goerli.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Test je otevřen všem zájemcům z řad podniků po celém světě a probíhá už od minulého čtvrtletí, prozradil serveru Blockworks Bernhard Schweizer, hlavní produktový expert a vedoucí projektu SAP Digital Currency Hub.

„V rámci testování obdrží každý registrovaný uživatel vlastní systém a může používat testovací mince v testovací síti k provádění i přijímání plateb předem definovanému testovacímu obchodnímu partnerovi,“ uvedl Schweizer.

Cílem testu je zjistit zájem trhu a shromáždit zpětnou vazbu k tomuto řešení.

SAP v prohlášení na blogu také „objevil“, co všichni dávno vědí: „Stávající přeshraniční platby jsou pomalé a drahé a převod peněz trvá až sedm dní.“

MicroStrategy už drží 0,726 % existujících bitcoinů

MicroStrategy Michaela Saylora tento týden oznámila nákup dalších 12 333 BTC za přibližně 347 milionů dolarů (přes 7,5 miliardy korun) za průměrnou cenu 28 136 dolarů za bitcoin (619 tisíc korun).

Tímto nákupem se celkový počet bitcoinů držených MicroStrategy zvýšil na úctyhodných 152 333 kusů získaných za průměrnou cenu 29 668 dolarů za jeden bitcoin (652 tisíc korun). Při aktuální ceně bitcoinu, která se stále drží nad 30 tisíci dolary (660 tisíc korun) je už MicroStrategy v lehkém zisku. A to má v portfoliu i bitcoiny nakupované blízko ATH (all time high), tedy nejvyšší ceně v historii.

Nejnovější nákup upevňuje pozici MicroStrategy jako největšího veřejného korporátního držitele bitcoinů. Se svým současným balíkem bitcoinů kontroluje skoro třičtvrtě procenta ze všech existujících bitcoinů.

Kromě neúnavného hromadění bitcoinů MicroStrategy také nedávno odhalila plány na využití technologie Lightning Network pro služby podnikové infrastruktury a řešení pro monetizaci obsahu. A se šéfem firmy Saylorem jste si také nedávno mohli o bitcoinu popovídat v Praze na BTC Prague, kde byl největší hvězdou této konference.

Severní Karolína bude studovat virtuální měny

Sněmovna reprezentantů Severní Karolíny schválila návrh zákona č. 721, který obsahuje ustanovení o studiu získávání a potenciálních výhod virtuálních měn se zvláštním zaměřením na bitcoin.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

Cílem návrhu zákona s názvem Studie státního depozitáře drahých kovů je prozkoumat proces bezpečného držení, pojištění a likvidace virtuální měny jménem státu. Nyní byl návrh postoupen Senátu k dalšímu projednání.

Kromě zkoumání potenciálních výhod virtuální měny, jako je bitcoin, návrh zákona také zdůrazňuje důležitost posouzení nákladů, přínosů a bezpečnostních opatření spojených s různými možnostmi depozitáře.

Studie bude zkoumat proveditelnost využití soukromě spravovaného depozitáře, depozitáře jiného státu nebo zřízení státem spravovaného depozitáře v Severní Karolíně.

Konečným cílem je určit nejvhodnějšího depozitáře, opatrovníka a správce pro krypto aktiva držená státem, jeho agenturami, politickými jednotkami nebo jinými subjekty.

Rychlovka na konec: Burza Binance se musí pakovat z další evropské země, tentokrát ji podnikání na svém území zakázala Belgie.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptubankovnictvíbankyBitcoinkryptokryptoměnySlovensko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo