Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin prudce vystřelil a doporučují ho už i miliardáři. Týden v kryptu #55

Tomáš Krause
Tomáš Krause
28. 10. 2023
 11 235
#TýdenVKryptu

Bitcoin v pondělí zdražil o sto šedesát tisíc korun, mexický miliardář radí kupovat bitcoin, nepříjemná chyba v Lightning Network, Severní Amerika vede v adopci krypta a ožívají už i blockchainové hry. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin prudce vystřelil a doporučují ho už i miliardáři. Týden v kryptu #55
Bitcoin vystřelil, je nejdražší od května loňského roku. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Bitcoin zdražil o sto šedesát tisíc korun

Bitcoin v pondělí předvedl něco, co už jsme hodně dlouho neviděli – vykreslil svíčku v rozsahu skoro sedmi tisíc dolarů (164 500 korun), když den začal na ceně 29 900 dolarů (přes 700 tisíc korun) a dokázal vystoupat až na 36 700 dolarů (přes 860 tisíc korun), což je cena, za kterou se prodával naposledy na začátku května loňského roku. V následujících dnech se cena držela okolo 34 až 35 tisíc dolarů (800 až 823 tisíc korun).

Na trzích se přitom nestalo nic zásadního a bitcoin pravděpodobně dál těží ze zpráv o brzkém schválení ETF, i když zpráva o jeho schválení se minulý týden ukázala jako kachna. V tomto týdnu se jen objevovaly zprávy o tom, jak už byl přidán ticker pro BlackRock ETF do sezamu tickerů u Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), pak byl zase odstraněn, pak zase přidán, a nakonec jsme se dozvěděli i to, že ticker tam byl připraven už od srpna…

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Jakkoliv to může vypadat zvláštně, cena bitcoinu na tyto zprávy reaguje – po nečekaném objevení tickeru IBTC na webových stránkách 23. října se cena vyšplhala na už zmíněná nová roční maxima a když o několik hodin později ticker z webu tiše zmizel, cena bitcoinu se propadla o téměř tři procenta.

Mexický miliardář radí: Kupte bitcoin, prodejte dluhopisy

Optimističtí ohledně bitcoinu jsou i někteří velmi bohatí lidé. Časopis Bitcoin Magazine hovořil s Ricardem Salinasem, šéfem mexického mediálního gigantu TV Azteca, o jeho výhledu na bitcoin a o tom, proč věří, že změní podobu financí.

Ve dvacetiminutovém rozhovoru Salinas mluvil o tom, jak může bitcoin fungovat jako ochrana proti inflaci a nástrahám tradičních finančních systémů. Inflaci považuje Salinas za zákeřnou daň, jež bez souhlasu lidí likviduje jejich úspory. A je to podle něj problém nejen v Mexiku a Latinské Americe, ale i v celosvětovém měřítku (a loňská inflace u nás v Česku mu dává za pravdu).

V rozhovoru dále zdůraznil hodnotu bitcoinu jako prostředku ochrany vlastního bohatství, vyzdvihl jeho jedinečné vlastnosti, jako je odolnost vůči inflaci a jeho atraktivitu v hyperinflačních ekonomikách, které jsou v Latinské Americe běžné.

Připraví vás Lightning Network o peníze?

Stojaté vody okolo bitcoinové platební vrstvy Lightning Network rozvířila v minulých dnech zpráva, že obsahuje kritickou chybu, kterou mnozí doplnili i tím, že vše je špatně a Lightning Network kvůli tomu snad dokonce končí. Realita je samozřejmě trochu jiná.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Problém spočívá v tom, že čistě teoreticky je možné ukrást prostředky na cestě mezi odesílatelem a příjemcem. Což zní opravdu jako dost zásadní problém. Jenže je také třeba dodat ono pověstné b) – provést tento útok je velmi složité. Pokud vás zajímá, jak na to, doporučuji stručný příspěvek Michala Nováka, autora skvělé knihy o Lightning Network, na platformě X (dříve Twitter). Úplně stručně:

Musíte mít s obětí dva kanály, posílat skrze ně platbu a zároveň se na útoku musí podílet jak odesílatel, tak příjemce. Zároveň musíte zajistit, že se určitá transakce (HTLC-preimage) bude šířit sítí, ale nesmí se dostat do mempoolu oběti. A co je důležité pro běžné uživatele – pokud neprovozujete svůj uzel a neroutujete platby, tak se vás problém netýká. Takže platit v kavárně můžete bez obav.

Dlouhý a podrobný článek o tom, jak Replacement cycling attack funguje, přinesl i Bitcoinmagazine.

Chainalysis: Severní Amerika vede v používání kryptoměn

Americká společnost Chainalysis vydala tento týden svůj report 2023 Geography of Cryptocurrency Report z něhož plyne, že Severní Amerika vede ve světě v používání kryptoměn navzdory přetrvávajícím regulačním problémům. Aktivita v oblasti stablecoinů se ale přesouvá mimo USA.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Severní Amerika je největším krypto trhem s odhadovanou hodnotou 1,2 bilionu dolarů (28,2 bilionu korun) v blockchainových transakcích mezi červencem 2022 a červnem 2023. Tato částka představuje 24,4 % celosvětové transakční aktivity ve zkoumaném období. Většina této aktivity je tažena Spojenými státy, které jsou celkově na prvním místě na světě. Významným objemem transakcí přispívá také Kanada, která se umístila na sedmém místě. 

Severoamerický trh s kryptoměnami je víc než trh v jakémkoli jiném regionu poháněn institucionální aktivitou, přičemž neuvěřitelných 76,9 % objemu transakcí tvoří převody v hodnotě jednoho milionu dolarů (23,5 milionu korun) a víc. Aktivita v regionu je relativně rovnoměrně rozdělena mezi DeFi a centralizované burzy.

Dvacet milionů dolarů pro vývojáře blockchainové hry Shrapnel

Slyšeli jste v posledním roce o nějaké blockchainové hře? Asi ne, protože s nástupem bearmarketu (padajícího trhu, pozn. red.) vše kolem her na blockchainu utichlo a vlastně nikoho moc nezajímaly. Následující zpráva je ale možná maličkým střípkem do mozaiky ohlašující začátek bullmarketu (rostoucího trhu, pozn. red.).

Vydrží současná hodnota bitcoinu delší dobu?

Společnost Neon Machine, vývojář a vydavatel velmi očekávané střílečky Shrapnel, získala investici ve výši 20 milionů dolarů (470 milionů korun). Shrapnel vyvíjí tým veteránů herního průmyslu oceněných cenami BAFTA a Emmy s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti her, transmédií, virtuální produkce a blockchainu.

Tým přišel z HBO Interactive a pracoval na renomovaných titulech jako jsou Halo, Call of Duty, Star Wars, Ghost of Tsushima a další. Jejich cílem v rámci projektu Shrapnel je vytvořit střílečku z pohledu první osoby, která posílí postavení hráčů i tvůrců a nabídne jedinečný herní zážitek.

Rychlovka na konec: Argentinský prezidentský kandidát na třetím místě se vzdal kandidatury a dále podporuje Javiera Mileiho, který je mnohými oslavován jako probitcoinový prezident. Mnozí už vidí Argentinu po boku Salvadoru a bitcoin jako zákonné platidlo. O vztahu Mileiho k bitcoinu, dolaru i Donaldu Trumpovi už jsme referovali dřív.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchaininvesticekryptokryptoměnypeníze
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo