Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nový Trezor je tu a bitcoin slibuje chytré smlouvy. Týden v kryptu #53

Tomáš Krause
Tomáš Krause
14. 10. 2023
#TýdenVKryptu

SatoshiLabs představili nový model Trezoru, máme plán na smart kontrakty nad bitcoinem, Izrael likvidoval krypto Hamásu a problémy má výrobce ASICů Bitmain i zakladatelé Three Arrows Capital. Je tu další #TýdenVKryptu.

Nový Trezor je tu a bitcoin slibuje chytré smlouvy. Týden v kryptu #53
Hardwarová peněženka Trezor má po pěti a půl letech nový model. (ilustrační foto) / Zdroj: iRON_Vern / Shutterstock.com

Český Trezor má po pěti letech nový model

Pro bitcoinery je to podobná událost, jako Apple Keynote s novým iPhonem. Akorát fanoušci Trezoru si museli počkat pět a půl roku. Právě tolik času totiž uplynulo od představení posledního modelu této nejstarší hardwarové peněženky na světě.

Ve čtvrtek jsme se ale dočkali a SatoshiLabs představili nový model nahrazující úplně první Trezor označený One. Nový model nese označení Trezor Safe 3 a podle vyjádření tvůrců je navržen hlavně s ohledem na nové zájemce o kryptoměny. Jeho ovládání je intuitivní, je dostupný ve čtyřech barevných provedeních a má sympatickou cenovku 1 899 korun.

Používáte Trezor?

Hlavní novinkou je speciální čip „secure element“, který ještě víc posiluje zabezpečení v případě ztráty peněženky a snahy o její fyzické prolomení. Oproti modelu One má konektor USB-C a hlavně podporuje stejně jako model T takzvaný Shamir backup. Záloha peněženky v podobě několika slov (seed) funguje u Shamira tak, že nemáte jednu sadu slov, ze kterých lze peněženku obnovit, ale můžete si vybrat počet sad a počet nutný k obnovení peněženky.

Můžete mít třeba tři sady slov a k obnovení peněženky stačí mít dvě. Můžete tak svůj seed uložit na různá místa, a i když o jeden z nich z nějakého důvodu přijdete, stále nepřijdete o své bitcoiny v peněžence.

Nový Trezor lze už nyní předobjednávat, rozesílat zákazníkům se začne v polovině listopadu. Podrobnější představení včetně fotek najdete třeba u mě na webu.

Přinese BitVM smart kontrakty na bitcoin?

Bitcoinový vývojář Robin Linus navrhl nový způsob, jak do bitcoinu přinést chytré kontrakty, aniž by bylo potřeba dělat takzvaný soft fork (změnu v bitconovém protokolu). Oznámil to v pondělí ve svém whitepaperu nazvaném BitVM: Výpočet čehokoli na bitcoinu.

BitVM by měl umožňovat uzavírat chytré smlouvy s pomocí Turingova algoritmu, aniž by se měnila pravidla konsensu bitcoinu. S BitVM by se logika bitcoinových kontraktů prováděla mimo blockchain, ale ověření by se už provádělo na bitcoinu – podobně jako je to u „optimistic rollups“ na ethereu.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Linus vysvětlil, že bitcoin je ve své současné podobě omezen jen na základní operace, jako jsou podpisy, časové zámky a hashlocky – ale to lze nyní rozšířit právě pomocí BitVM, který podle Linuse dokáže vypočítat řadu zajímavých věcí: „Potenciální aplikace zahrnují například hry jako šachy, Go nebo poker a zejména ověřování důkazů platnosti v bitcoinových smlouvách.“

Naopak omezením je podle Linuse to, že k běhu těchto aplikací je zapotřebí značného množství výpočtů a komunikace mimo blockchain.

Reakce z bitcoinové komunity je zatím poměrně pozitivní – významný bitcoiner Eric Wall napsal na X (Twitter), že koncepty nastíněné ve whitepaper prověřuje a že je „opatrně nadšený“. Také bitcoinový analytik Dylan LeClair je whitepaperem sdílí pozitivní náhled. Nadšení ale brzdí bitcoinová superstar Adam Back s tím, že je ještě příliš brzy na to dělat takto optimistické závěry.

Izrael tvrdí, že zabavil krypto Hamásu

Podle zpráv z tohoto týdne Izrael zmrazil několik kryptopeněženek napojených na palestinskou militantní skupinu Hamás. Izraelská jednotka kybernetické policie na tom spolupracovala s ministerstvem obrany, zpravodajskou službou Šin Bet a burzou Binance. A právě díky spolupráci přímo s Binance Izrael účty zmrazil.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

„Podle podezření zahájila teroristická organizace Hamás s vypuknutím války na sociálních sítích fundraisingovou kampaň, v níž vyzývala veřejnost, aby na její účty ukládala kryptoměny,“ píše izraelská policie v prohlášení.

Co z výše uvedeného plyne? Zaprvé, že Hamás nemyslel až tak vážně své prohlášení z května letošního roku, kdy tvrdil, že přestane používat kryptoměny, protože jsou sledovatelné a bojí se o bezpečí dárců. A zadruhé, že kryptoměny neumí používat – vybírat peníze tak, že nashromážděné prostředky nechám na centralizované burze, je asi ten nejhloupější způsob, jak financovat ilegální činnost. 

Bitmain v problémech

Čínský výrobce bitcoinových minerů (ASICů) pozastavil vyplácení odměn zaměstnancům. Podle zpráv v místních médiích, které se odvolávají na několik zaměstnanců společnosti obeznámených se situací, firma údajně omezila veškeré bonusy a pobídky pro své zaměstnance a stále nevyplatila odměny za minulý měsíc. Zaměstnancům navíc hrozí snížení základního platu o 50 %. 

„Za měsíc září společnost ještě nedosáhla čistého kladného cash flow, zejména v případě objednávek nových ASICů. Výkonný manažerský tým proto rozhodl, že platy za měsíc září budou pozastaveny minimálně do 7. října,“ píše se v prohlášení.

Bitmain byl založen v roce 2013 v čínském Pekingu a je jedním z největších světových výrobců ASICů. Řada ASIC Antminer je v současné době jedničkou v oboru.

Spoluzakladatel Three Arrows Capital zatčen

Su Zhu, spoluzakladatel zkrachovalého krypto hedgeového fondu Three Arrows Capital (3AC), byl na konci září zatčen v Singapuru. Jak už dřív informovala agentura Bloomberg, Zhu byl zadržen při pokusu opustit zemi ze singapurského letiště Changi.

Bitcoin
Shutterstock

Jednoduše a bez poplatků. Jak (a proč) v obchodě přijímat platby bitcoinem?

Myslíte si, že bitcoin je složitá hračka pro geeky? Vyvedeme vás z omylu a ukážeme, jak – a taky proč – můžete přijímat od svých zákazníků platby v bitcoinu. Návod se hodí pro jakéhokoliv drobného podnikatele, který provozuje obchůdek, stánek, cukrárnu či hospůdku.

Společnost Teneo, která má na starosti likvidaci majetku 3AC, uvedla, že získala příkaz k zadržení Zhua poté, co nesplnil soudní příkaz, který ho zavazoval spolupracovat při likvidaci 3AC. Příkaz nařizuje singapurské policii zatknout Zhua a držet ho ve vězení po dobu čtyř měsíců. Teneo dále uvedla, že získala podobný soudní příkaz i pro druhého zakladatele společnosti Kylea Daviese.

Případ Three Arrows Capital je trochu ve stínu hojně medializovaného krachu burzy FTX, ale i tady jde o miliardy dolarů. 3AC vyhlásila bankrot loni v červenci a krátce nato Teneo oznámila, že nemůže najít ani Zhua ani Daviese. Zástupce spoluzakladatelů tehdy tvrdil, že se vyhýbají likvidátorům kvůli hrozbám fyzického násilí.

Rychlovka na konec: Rozruch na sociálních sítích způsobil Holger Rohm svým tweetem, kde ukazuje, že Michael Saylor mohl vydělat miliardy, kdyby nenakupoval do Microstrategy bitcoin, ale ethereum. No nevím, viděli jste graf ETH/BTC za poslední rok? Tím je myslím řečeno vše.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinhamasIzraelkryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo